Русија забрањује ВПН-ове: Ново правило одбацује анонимно прегледавање

Резиме: Руски ВПН бан ступио је на снагу, и многи кажу да је ово корак ка потпуној цензури интернета у Русији. Ако руски закони забрањују ВПН, шта могу људи да ураде да би се то позабавили и у потпуности избегли руску интернетску цензуру?


Руска онлине цензура у прошлости углавном је била под покровитељством Роскомнадзора - федералног извршног тела у потпуности одговорног за контролу и надзор медија. Ово укључује електронске медије, ИТ и комуникације и надзор над поштивањем личних података законодавством Руске Федерације. Они су овлашћени савезни извршни органи и надлежни су за цензуру.

Последњих година изазвали су негодовање јавности цензуром одређених веб локација. У 2013. години наводно су забранили Википедију због чланка о пушењу канабиса. Међутим, Нев Иорк Тимес је известио да је руска влада радила тестове “селективно блокира интернет.”

Пребрзо према кризној кризи када је Роскомнадзор активно блокирао веб странице које су критиковале руску политику у Украјини.

Напријед ка 2016. години - одрасли који покушавају да приступе веб страницама са садржајем за одрасле попут ИоуПорн и ПорнХуб, упознати су са порукама о грешци проксији.

А активности цензуре се непрестано одвијају.

А сада забрана ВПН-ова??

У овом чланку

О чему се ради о банци ВПН за Русију?

Новим руским ВПН баном, који је ступио на снагу ове недеље, Роскомнадзор не руководи. Уместо тога, Федералну службу безбедности и Министарство унутрашњих послова преузимају кормило. Иако многи веб сајтови ово називају почетак опште забране руског ВПН-а, закон заправо блокира веб странице које нуде прокије и анонимизаторе, као и нескладне ВПН услуге и ТОР.

То значи да су добављачи интернетских услуга сада присиљени да блокирају веб странице које нуде илегалне ВПН услуге, а не да посебно блокирају ВПН саобраћај. ФСБ ће пронаћи власнике ВПН услуга, укључујући анонимизаторе, а затим ће осигурати да они примене Русију’с црних листа интернетске цензуре. Како корисници често користе ВПН како би могли приступити тим веб локацијама, ово је лоша вест за све који желе слободу кретања на мрежи у Русији. Суштина је, ВПН-ове се више неће моћи користити за заобилажење руске цензуре на мрежи.

Денис Кривошејев је директор Амнести Интернатионала у том подручју и каже: “С обзиром на то да руске власти све више подносе неслагање, технологије које помажу корисницима интернета да избегну цензуру и заштите њихову приватност, кључне су за слободу изражавања на мрежи. Данас су власти дале себи инструмент за забрану употребе ВПН-а и других технологија које помажу људима да слободно приступе информацијама на мрежи.”

Али чекај, ето’с Више руске онлине цензуре

Ово би могао бити почетак клизавог нагиба за руске грађане. Истовремено са потписивањем овог новог закона, најављен је још један закон који ће бити донесен у јануару који долази тек за два месеца.

Овај нови закон је сличан ономе који је донесен у Кини раније у календарској години. Захтијева услуге слања порука да провјере идентитет својих корисника уз помоћ телефонских бројева. Још застрашујуће, закон ће значити да ће оператери морати да докажу да имају способност и намеру да одсеку све кориснике за које се види да шире илегални садржај.

Илегално, наравно, значи све што руска влада сматра неприхватљивим.

Док оба ова закона излазе под кринком заштите грађана од екстремизма и тероризма, постоји раширена бојазан да се ради о контроли друштвених медија, комуникација и слободе штампе..

Да ли Русија постаје следећа Кина?

Нешто од овога би вам могло звучати познато ако бисте пратили вести о томе ‘Кинески заштитни зид.’ Кина је, међутим, била више отворена о својој одлуци, отворено говорећи свету да ће блокирати информације којих нема’не одражавам то “суштинске социјалистичке вредности” своје земље. Ограничења укључују јапанске анимације, јужнокорејске сапунице, па чак и забрану да Јустин Биебер посјећује земљу!

Иако би ово могло звучати неважно, постоје, наравно, и застрашујућији примери. Недавно је кинеска влада избрисала слике Лиу Ксиаобоа с његовог смртног кревета у болници под контролом владе. Добитник Нобелове награде за мир осам година се држи као политички затвореник, а кинеска влада је одбила лечење у иностранству због њега. Слике са апликација за друштвене мреже ВеЦхат и Веибо избрисане су одмах, у реалном времену, јер се влада забринула да ће његова смрт изазвати политички протест. Кинеске власти су јасно могле да гледају приватне разговоре и скидају их са свих елемената које желе, чак и уклањање порука у транзиту.

Ови нови закони у Русији су шокантни за многе, и свакако најављују нову интернетску цензуру која забрињава слободу информисања на мрежи. Али изгледа да ће пред њима бити дуг пут пре него што се такмиче са Кином у погледу контроле.

Шта ово све значи за руске држављане?

Како се ВПН-ови сами не блокирају, многи провајдери обећавају својим корисницима да се неће предати овим новим прописима. ЕкпрессВПН је, на пример, написао изјаву која каже: “ЕкпрессВПН се сигурно никада неће поклонити прописима који компромитују наш производ’способност заштите дигиталних права корисника. Више него икад’посвећени смо задржавању наших корисника на бесплатном и отвореном интернету, без обзира где се они налазили.”

Пословни корисници би требали схватити да Русија сада спроводи законско право и могу приступити њиховим подацима. Пословни путници који долазе у Русију на посао могу се борити према новим правилима и пронаћи неке веб локације блокиране, чак и када користе своје ВПН. Можда ће вам се приступити подацима, чак и ако ваш ВПН заиста функционише. Бивши ЦТО из Обавештајне агенције за одбрану, Боб Гоурлеи предлаже да то не учините’са собом не понесите било какве корпоративне податке и осигурајте да их не доносите’не комуницирате осетљиве податке док ви’уопште сте у земљи. Увек користите мултифакторну аутентификацију која вам може помоћи у приватности.

За личну употребу имајте на уму да ваш ВПН и даље може да означи сва поља за вас, посебно ако га употребљавате за географску превару локације или за додатну сигурност од хакера или јавног Ви-Фи-ја. Иако ће се ваш ВПН морати придржавати листе руских веб локација на црној листи, то можда неће утицати на ваше кретање на мрежи колико мислите. Корак у забрињавајућем правцу, али можда не у потпуности руска онлајн цензура која се прогнозира.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me