Подаци о хакирању НордВПН-а


Како заштитити своје податке од ВПН-а’с Кршења

НордВПН, једна од најчешће коришћених ВПН услуга на свету, потврдила је да је прекршена. Са једном од највећих база сервера у свету и преко 5000 сервера у 58 земаља, хакован је још у марту 2018. године, упркос томе што је популарни НордВПН велик у погледу сигурности и приватности. Вести о овом кршењу безбедности објавиле су се пре само неколико дана због жеље да компанија то буде “100% сигуран да је свака компонента наше инфраструктуре безбедна.”


Виртуелна приватна мрежа функционише тако што проводи ваше мрежне податке путем шифрованог тунела, чинећи тако много тежим откривање Интернет провајдерима, владиним агенцијама или било којим трећим странама које би можда желеле да вам украду осетљиве податке. Професионалци који укључују новинаре, извештаче и друге који имају осетљиве податке користе овај вид заштите на мрежи како би заштитили свој идентитет посебно у земљама са високим нивоом цензуре..

Лаура Тирелл, портпаролка ВПН гиганта објашњава како НордВПН је хакован говорећи,

“Једном од дата центара у Финској, одакле изнајмљујемо наше сервере, приступало се без одобрења.”

Дотични цибер криминалац успио је добити приступ серверу који је био активан отприлике мјесец дана, користећи несигурни систем даљинског управљања, онај који НордВПН није’нисам свестан. Добивањем сигурносног кључа транспортног слоја који се користи за верификацију да ли веб локацију води НордВПН, хакер је отворио врата за човека у средњем нападу.

Кад је у питању сигурност, НордВПН је непробојан и, како пише на НордВПН веб локацији:

“Не чувамо временске ознаке везе, информације о сесији, кориштен пропусни опсег, податке о саобраћају, ИП адресе или друге податке. Ништа за складиштење - ништа за делити са било киме.”

Портпарол је изјавио да кориснички рачуни и подаци нису угрожени у Кршење података НордВПН-а.

Дотични сервер није садржавао записе о активностима и осетљиве информације попут лозинки и корисничких имена нису пресретнуте. Поред тога, убрзо након напада додате су мере укључујући разне ревизије како би се максимизирала сигурност и осигурало да се ништа друго не превиди.

Док многе ВПН компаније не би’чак и да признате такво кршење, НордВПН треба похвалити за њихову транспарентност, а компанија је такође отказала уговор са дотичним центром података, пазећи да то не’да се икада више понови.

Наравно, ово није први пут да се догодило таква повреда. ТорГуард је била једна таква компанија која је претрпела сигурносну повреду у 2017. години са једним компромитованим сервером који је уклоњен са своје мреже у 2018. ТорГуард је такође прекинуо све послове са тим хостинг продавцем због континуираних сумњивих активности.

Тачни детаљи о томе како је нападач стекао неовлаштени приступ масама још нису доступни због постојања сталних судских процеса..

Ту је и вест да је ВПНВикинг претрпео сличан цибер-напад, међутим, компанија се још није изјавила о инциденту.

Ако желите да будете сигурни док сте на мрежи и размишљате о инвестирању у ВПН, можда бисте желели да додате још неколико корака како бисте осигурали потпуну приватност.

Размислите, победили сте’Само ставите једну браву на улазна врата како бисте били сигурни да уљези не могу провалити. Слично томе, ВПН као самостална мјера опреза на мрежи довешће вас само до сада.

Да бисте максимално искористили приватност на мрежи, можда бисте желели да размислите о коришћењу управитеља лозинки као и о употреби ВПН-а. То ће вам омогућити безбедно аутоматизовано место за чување лозинки, као и осетљивих података као што су контакт бројеви, адресе, бројеви социјалног осигурања, као и подаци о вашој кредитној картици.

Менаџер лозинки захтеваће да запамтите само једну главну лозинку и да ће се побринути за све остало, стављајући све своје највредније податке у трезор.

Поред менаџера лозинки, улагање у антивирусни софтвер је неопходно, посебно са стопама цибер криминаланих напада у порасту. Заштитите се од човјека у нападима, црвима, пхисхинг нападима, Тројанцима, малваре-у, шпијунском софтверу, као и лажним везама које се шаљу путем е-маила и тренутних порука.

Угледни антивирус имат ће заштиту у реалном времену, откривајући пријетње док покушавају напасти ваше уређаје и упозорити вас на њих. Смањите упаде у систем смањујући шансе Зашто више и цибер криминалаца искориштавају све рањивости помоћу сјајног антивирусног софтвера.

Не заборавите да увек ажурирате свој АВ и вежбајте сигурне навике на Интернету, као што је не отварање прилога из непознатих извора. Комбинација свих ових метода, као и посједовање ВПН-а, омогућиће вам да максимизујете вашу интернетску сигурност.

Закључак кршења података НордВПН

Тхе Кршење података НордВПН-а који се догодио у 2018. години могло се појавити тек недавно, али то је проблем са којим се потенцијално суочавају све ВПН услуге. Чињеница да је НордВПН био транспарентан по питању њихових проблема чини их поузданијим као корисника’потенцијални ВПН провајдер.

Ствар је у томе да су нападе цибератиста НордВПН је хакован, и други слични догађаји су могући. То значи да корисници сами морају да покрију своје записе кад год је то могуће у погледу заштите података на мрежи. Поред одабира једног од наших најбољих типова ВПН-а, ви ћете хтјети размислити и о инсталирању управитеља лозинки, као и о инвестирању у поуздан антивирусни софтвер.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me