Октобар је Национални месец свести о цибер безбедности

Резиме: То’с Национални месец свести о цибер безбедности, време да се размотре паметније безбедносне праксе за свакодневне акције као што су куповина на мрежи, сурфање и банкарство. Хакери су у 2019. години паметнији, па ако посједујете рачунар, паметни телефон или повезани уређај, морате знати за овај празник.


Национални месец свести о цибер безбедности (НЦСАМ) одржава се сваког октобра као кампања за подизање свести јавности о томе колико су опасне сајбер претње и колико је важна кибернетичка сигурност за све. Овај национално прослављени догађај покренули су Национална безбедност и Национална алијанса за цибер-безбедност, а широм земље се одржавају професионално спонзорисани догађаји. Од предузећа до образовних институција, сви учествују у напорима да се људи у то време више укључе и буду свесни. Са 200.000 нових узорака злонамјерног софтвера који се узимају сваког дана, ово је неколико начина којих би сви требали бити свјесни.

Основна безбедност на мрежи

Основна безбедност на мрежи неопходна је код куће, на послу, па чак и у покрету. Ове године’НЦСАМ слоган за сигурност на мрежи је кратак, једноставан и тачан: Зауставите се, мислите, повежите се. Пре него што учините било шта на мрежи, зауставите се да проверите да ли су исправна мерења безбедности и размислите о последицама акције коју ви’треба да узмем. Једном ти’предузели сте ове неопходне мере предострожности, наставите и безбедно се повежите. Неколико основних безбедносних мера на мрежи које сви могу да користе укључују:

  • Избор лозинке & управљање: Сазнајте како креирати сигурну лозинку и управљати разним лозинкама помоћу једноставног управљача лозинком.
  • Аутентификација у два корака: Овај алат може да вас заштити на многим нивоима. Аутентификација у два корака захтева да уносите нови код сваки пут када се пријавите на налог. Иако ће бити потребно додатни минут да се Фацебоок покрене, овај процес ће осигурати да нико не може да вам украде лозинку и пријави се на ваше налоге.
  • Сигурност везе: С обзиром да се 78% људи изиграва лажним везама, кликом на злонамерне везе један је од најједноставнијих начина за позивање хакера. Никада не кликајте ништа осим ако нисте’100% сам сигуран’је сигурно. Знајте ко је послао везу, куда води и шта ради.

Коришћење ВПН-а

Виртуелна приватна мрежа кодира и смањује употребу вашег интернета. Најбоље ВПН услуге нису од помоћи само у случају да то не учините’не желим да неко шпијунира ваше навике прегледавања, али оне су непроцењиве за заштиту свих унетих информација као што су лозинке, дељење датотека и опћенито чување приватних података.

Заштита личних података

НЦСАМ нас учи да требамо бити пажљивији у свим областима сигурности. Ово укључује унапређење наших редовних система кућне сигурности како би укључивали функције попут СМС упозорења и видео надзора и побољшали наше свакодневне сигурносне активности. Ствари попут остављања гомиле поште у поштанском сандучићу позивају Крађа идентитета. Стручњаци препоручују да рачуне, апликације за кредитне картице и друге документе с приватним подацима не остављају на отвореном када пријатељи долазе у посету због све већих поремећаја крађе породичног идентитета..

Корисници рачунара морају да заштите своје личне податке на мрежи и ван ње. То значи инкорпорирати јак антивирусни софтвер на сваком уређају и ажурирају их. Антивирус је тако једноставан за инсталацију, али ипак је алармантан колико људи не искористи ову неопходну меру предострожности.

Цибер-сецурити ат Ворк

Друга главна тема коју НЦСАМ дотиче је кибернетичка сигурност на радном месту због ње’једноставно је оставити рачунар отвореним док трчите у кухињу по шољу кафе или оставите комад папира са лозинком поред телефона. Домовина безбедности наглашава важност послодаваца који имају безбедносни план и мере као што су филтри, антивируси и одговарајућа заштита лозинком који ће запослене заштитити од крађе идентитета на радном месту и других цибер опасности..

Запослени не би смели’Ипак, не остављајте заштиту на радном месту својим шефовима. Подузмите једноставне кораке:

  • Одјава сваки пут када напустите свој сто
  • Правилно одлагање докумената
  • Дељење датотека само преко заштићене мреже
  • Није прикључење спољних уређаја

Међутим, један од активности запослени могу да предузму сами, међутим, врши проверу сумњивих колега. ако ти’приметили сте како сарадник пречесто виси око вашег кабинета, понашајући се необично или на било који други знак, нема штете у обављању једноставне провере, и може вам донети пуно користи. Откривање, на пример, вашег пријатељског суседа у кабини лево је осуђен за превару, може вас натерати да будете пажљивији.

Цибер-сигурност је ваша једина нада

16 милијарди долара украдено је преварама крађе идентитета у 2016. години. НЦСАМ је врста годишњег подсетника да сви морају бити свесни и претње и свакодневних решења која можемо да искористимо да бисмо се заштитили од тих растућих претњи. Дон’Не дозволите себи да будете једна од 13 милиона жртава; будите свјесни и чувајте се ових пријетњи одмах.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me