Mrežna sigurnost za djecu: Vodič za roditelje za zaštitu dječje privatnosti

Pitate se s kakvim se opasnostima suočavaju naša djeca na mreži? Čitate li vijesti o mrežnim grabežljivcima i prevarantima i želite naučiti svoju djecu da se zaštite? Želite steći kontrolu nad onim što vaše dijete može i može’ne pogledaj na mreži?


ja’Siguran sam da ćete se složiti s nama kad kažemo zaštititi djecu’privatnost na mreži često može biti neodoljiva.

Internet se stalno mijenja i svaki dan se pojavljuju nove opasnosti. Zločinci često mijenjaju taktike i prošle godine’Odbrane ponekad samo ne’ne radim više.

U ovom smo priručniku opisali neke probleme s kojima se danas suočavaju moderni roditelji i dajemo detaljne upute o tome kako zaštititi svoje najmilije. U ovom članku

Contents

Jesu li djeca’s Cybersecurity i internetska privatnost Pitanje?

Dječja cyber-sigurnostDječja cyber-sigurnost
Internetska sigurnost i sigurnost postaju sve važniji svaki dan. Roditelji moraju biti budni kako djeca postaju sve povezana na Internet.

Od djece u dobi od osam do dvanaest godina, 56 posto ima mobitel. Od korisnika Facebooka u prošloj godini 38 posto je bilo mlađe od 13 godina.

Mnogo djece koristi i druge web stranice na društvenim mrežama kao što su Snapchat, Tumblr, Vine, Instagram i Kik. Uz sve veću povezanost kućanskih uređaja i pametnih telefona, sigurno je reći da vaše dijete komunicira s drugima na Internetu u jednom ili drugom obliku..

Djeca su laka meta za prevare i online grabežljivce. Često su izvrsna meta za krađu identiteta. Oni su čiste ploče bez nedostataka na njihovom kreditnom izvještaju. Njihovi detalji mogu se ukrasti, a sama krađa godinama neće biti otkrivena.

Te detalje koriste se tek kada vaše dijete postane dovoljno staro za kupnju automobila, iznajmljivanje kuće ili uzimanje zajma. Ovo može postati zbunjujuća noćna mora vašeg djeteta u vrijeme kad ono doživi’pokušavaju započeti njihov život.

Mnogo je načina na koji su djeca navela da daju svoje detalje.

Najčešći načini uključuju:

 • Stvaranje računa na web stranicama: Web lokacije društvenih medija uključene su u ovo. Mnogi će detalje o korisnicima prodavati oglašivačima koji žele ciljano marketing.
 • Natjecanja i dijeljenja: Mnogi natječaji zahtijevaju veliku količinu osobnih podataka. Mnogo više su samo prevare stvorene upravo u tu svrhu.
 • E-pošta: Nisi jedini koji može primati neželjenu poštu i neželjenu poštu. Djeca često dobivaju neželjenu poštu i, ako nemaju toliko iskustva na mreži, vjerojatnije su da će joj biti podložna. Iako su neke adrese e-pošte možda zakonite, posljednja stvar koju želite je račun u iznosu od 1000 USD s web stranice koju su vaša djeca kupila.
 • Web mjesta za dijeljenje datoteka: Mnoge web stranice omogućuju djeci preuzimanje besplatnih medija. Ono što vaša djeca možda ne znaju jest da na te web stranice često dolazi rizik preuzimanja virusa koji omogućuje lopovima identiteta vašem računalu..

Zbog tih prijetnji (i drugih) potrebno je osigurati našu djecu’privatnost i sigurnost svakim su danom sve važniji.

Što rade vlade?

Vladina sigurnost i sigurnost OnlieVladina sigurnost i sigurnost Onlie
Mnoge vlade imaju programe i provode strategije za zaštitu djece od hakera, krađe identiteta i predatora.

SAD: Djeca’s internetskim Zakonom o zaštiti privatnosti (COPPA)

Djeca iz 1998. godine’s internetskim Zakonom o zaštiti privatnosti potrebni su web stranice koje su usmjerene na djecu mlađu od 13 godina kako bi dobili roditeljski pristanak prije nego što dijete može pristupiti mjestu.

Međutim, zakon ima neke velike strukturne nedostatke. Između ovih:

 • Ne radi’ne primjenjuju se na tinejdžere. Veliki je jaz za korisnike od 13 do 17 godina koji nisu’pokrivena COPPA. Oni također nisu dovoljno stari da bi sami pristali na politiku privatnosti.
 • Većina web stranica ne’t ovjeriti korisnike’ dobi. Oni koji to rade često mogu biti teški i skupi. Mnoge web stranice često nemaju pojma kada se bave djecom.
 • Web stranice je teško pouzdano dobiti roditelje’ pristanak na mreži. To prisiljava web stranice koje su kompatibilne s COPPA na korištenje skupih izvanmrežnih metoda provjere.

Kao rezultat toga, mnoge web stranice zabranjuju djeci mlađoj od 13 godina jer je to lakše nego pokušati u skladu s COPPA. Problem s tim je što djeca mogu lagati o svojoj dobi na mreži i dobiti pristup tim web stranicama.

UK: Ujedinjeno Kraljevstvo’s Vijeće za dječiju sigurnost interneta (UKCCIS)

Ujedinjeno Kraljevstvo okupilo je vladine odjele, akademske programe, policiju, industriju privatnosti i druge skupine kako bi surađivali na strategijama za osiguranje sigurnosti djece na Internetu.

UKCCIS prikuplja i uspoređuje internetska istraživanja sigurnosti, savjetuje se s vlastitim savjetovanjima, daje savjete dobavljačima u industriji i objavljuje kodekse prakse.

To’Najpoznatije nastojanje bio je Click Clever, Click Safe program koji je imao za cilj širenje internetske svijesti o privatnosti među britanskom omladinom.

Kliknite Pametno, kliknite Sigurno

Kliknite Pametno, kliknite Sigurno Kliknite Pametno, kliknite Sigurnu sliku kampanje

Australija: Povećavanje sigurnosti na internetu za djecu’s Zakon o sigurnosti

Povećanje sigurnosti za djecu u 2015. godini’Zakon o sigurnosti stvorio je djecu’Ured povjerenika za sigurnost. Ključna uloga vladine organizacije je promicanje i unapređenje mrežne sigurnosti djece i smanjenje internetskog nasilja između australske mladeži.

Organizacija stvara resurse za roditelje, nastavnike i autohtone zajednice kako bi promovirala pravilno ponašanje za specifična pitanja sigurnosti i situacije na mreži.

Je li djelotvoran?

Dok vlade mogu pokušati donijeti zakone poput COPPA, to može utjecati samo na web stranice sa sjedištem u njihovoj zemlji. Vlade imaju malu kontrolu nad onim što se događa izvan njihovih granica, a međunarodna priroda interneta komplicira stvari.

Vlade i vladini programi imaju malo utjecaja na Internet’se samoregulira. Djeca i dalje mogu lagati o svojim godinama, a često to i čine. To znači da lako mogu pristupiti sadržajima koji nisu primjereni njihovoj dobi.

Najučinkovitiji način zaštite svoje djece od opasnosti putem interneta je školovanje djece i poduzimanje mjera opreza tehnologijom.

Kako naučiti djecu putem budnosti

Zaštita privatnosti djece na mrežiZaštita privatnosti djece na mreži
Prvi korak za očuvanje i sigurnost vaše djece na mreži jest njihovo učenje kako biti budni kada su na internetu.

U nastavku pogledajte nekoliko korisnih savjeta kako da vaša djeca imaju dobre sigurnosne navike na mreži.

Počnite rasprave u ranoj dobi

Što prije naučite djecu internetskoj sigurnosti, to će vam biti bolje i vama i djeci. Možete započeti od mog načina na koji vaša djeca koriste računalo s vama. Ovo je sjajna prilika da se istakne da je internetski svijet u mnogočemu poput stvarnog. Postoje i sigurne i nesigurne stvari.

Kad počnu dobivati ​​stariji, možete započeti raspravljati o važnosti internetskih sigurnosnih programa i lozinki.

Don’Ne plašite se razgovarati o ozbiljnim pitanjima kao što su nasilje, prevaranti i pedofili u virtualnom i stvarnom svijetu. To’najbolje je biti otvoren za neprikladne sadržaje i postojanje loših ljudi.

Izrada sigurnosne kopije sa stvarnim primjerima iz škole ili njihove grupe prijatelja također može pomoći pri crtanju vašeg djeteta. Bilo bi dobro da razmislite o korištenju slika i web-stripova koji vam mogu pomoći učinkovito prevladati.

Kad su u dobi kada počnu samostalno raditi stvari, pomozite im da pokrenu svoj prvi društveni medij ili račun e-pošte i smisle odgovarajuću lozinku.

Opet, ovo je sjajna prilika da se objasni važnost različitih lozinki za različite račune i posljedice ako ne’t. Ovo je ujedno sjajno vrijeme za razgovor s njima o postavkama privatnosti i onome što one znače.

Za početak, evo sjajnog obrazovnog videa koji možete zajedno gledati:

Educirajte ih o sigurnom ponašanju na društvenim medijima

Mnogo je opasnosti kod korištenja interneta, osobito na društvenim medijima. Upozorite svoju djecu na opasnosti društvenih medija i kako biti oprezni. Ova pravila i prijedlozi će biti odlično polazište:

 • Don’Ne prihvaćate zahtjeve prijatelja od ljudi koje ne donirate’ne znam
 • Provjerite zahtjev prijatelja ako zahtjev izgleda kao da je stigao od nekoga koga poznajete. Brzo pogledajte njihov profil da se uvjerite da nije’nije kopirano Nazovite osobu ili razgovarajte s njom u školi ako još uvijek niste sigurni.
 • Nikada ne pristanite na privatni razgovor sa strancem.
 • Nikada ne postavljajte mobilne brojeve ili adresu.
 • Kao roditelj pobrinite se da se druže samo s ljudima koje poznaju. Često se može pretvoriti u natjecanje o popularnosti, gdje djeca samo dodaju svakoga i svakoga.

Da ne bi’t U stvarnom životu, Don’t Napravite to putem interneta

Djeca možda nisu sigurna što je prikladno za dijeljenje putem interneta. Dobro je pitanje koje si dijete postavi “Da li bih to učinio u stvarnom svijetu?” Ako je odgovor ne, onda ne bi trebali’ne učini to.

Pitanja koja biste trebali postaviti djetetu uključuju:

 • Da li biste u stvarnom životu dijelili privatne podatke sa strancem?
 • Biste li zlobni prema prijateljima ili neznancu u školi?

Neka vaša djeca to shvate sve što napravite putem interneta zarobljeno je i ubuduće vas može proganjati.

Da ne bi’ako želite da mama ili tata znaju za to, to ne bi smjeli činiti. Ako su informacije da ne bi’Ne želite da ih drugi vide, onda ih ne bi trebali stavljati na mrežu.

Potaknite ih da razmišljaju o onome što kažu, rade i dijele na mreži. Ako nisu sigurni, onda ih potaknite da zatraže pomoć.

Naučite ih o strancima koji nose darove

Često će osobe sa zlonamjernim namjerama djetetu predočiti nešto što će možda poželjeti od djeteta, poput osobnih podataka.

Objasnite to svojoj djeci. Internetske ljude poput hakera možete usporediti s provalnicima koji provale u vaš dom. Haker će provaliti u vaše računalo i ukrasti osobne podatke, baš kao što će provalnik provaliti u kuću.

Usporedite nekoga tko nudi dar na mreži s provalnikom koji nudi poklon. Žele da otvorite vrata kako biste dobili poklon koji će im pružiti priliku da uđu u vaš dom.

Vaša djeca ne bi’Ne prihvaćam poklon od neznanca bez odrasle osobe. Ne bi smjeli’ne činite to kada od nepoznate osobe dobiju e-poštu ili poruku.

Komunicirajte sa svojom djecom

Uvijek je dobra ideja voditi otvoren dijalog o tome što vaša djeca rade na mreži. Internet se uvijek mijenja. Ono s čime se djeca uključuju, može se promijeniti u tren oka.

Uključite se u ono što vaša djeca planiraju i razgovarajte o web lokacijama koje koriste. Otvorenim dijalogom mogu vas držati u petlji s najnovijim trendovima i društvenim web lokacijama, za koje možda drugačije niste znali.

Omogućite im prostor da razgovaraju s vama i budite otvoreni sa svojom komunikacijom. Na primjer, neizbježno je da će na kraju vidjeti neki oblik seksualnog sadržaja na webu. Umjesto da ih ostavite da se pitaju što to znači, don’ne bojte se razgovarati o tome.

Ako vaše dijete nešto objavi na mreži, s vremena na vrijeme postavite pitanje u vezi s tim. To ih podsjeća da drugi ljudi mogu vidjeti što stavljaju na mrežu.

Također, osigurajte da vam djeca odmah kažu o bilo kakvoj neobičnoj aktivnosti ili o nekoj nepoznatoj osobi koja im pristupa putem interneta.

Održavanjem otvorene komunikacije pruža prostor svojoj djeci da odgajaju sve što nisu sigurni ili da pronađu zabrinjavajuće stanje bez da budu osuđeni ili upali u probleme.

Don’t Samo im reci pravila. Radite s njima.

Djeca često oponašaju ponašanje svojih roditelja. Obavezno vježbajte ono što propovijedate kada je u pitanju internetska sigurnost i sigurnost.

Budite prijatelji s djetetom na društvenim mrežama. Ne samo da vam omogućuje praćenje onoga što dijele na Internetu, već vam omogućuje i da predstavite dobar primjer onoga što je prikladno ponašanje na društvenim medijima i možda poboljšati vezu s njima.

Uključite ih u održavanje sigurnosti kućnog računala. Naučite ih kako provjeriti da li je zaštita od virusa suvremena. Za stariju djecu dajte im malo odgovornosti u vezi sa internetskom sigurnošću i nagradite ih za dobro ponašanje.

Na primjer, možete ih natjerati da instaliraju sigurnosne zakrpe kako bi znali važnost ažuriranja sustava. Možete ih nagraditi dodatnim računarskim vremenom ako ažuriraju sve.

Pratite svoju djecu’s Online aktivnost

Postoje brojni programi i aplikacije koji vam pomažu da kontrolirate što vaša djeca mogu i mogu’ne činite putem interneta (više u nastavku). Ipak, prije nego što potrošite vrijeme, novac i trud na postavljanje, evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti:

 • Izradite WiFi lozinku za djecu’ne znam i trebate vaše dopuštenje za upotrebu. Promijenite to svaki mjesec ili tako nešto, za slučaj da to shvate.
 • Provjerite jesu li sva glavna računala u redu, kako bi odrasli mogli vidjeti što djeca čine.
 • Don’ne dajte im uređaj povezan s internetom, osim ako niste vi’svladao sam kako ga koristiti sami.
 • Provjerite koje su aplikacije instalirane na bilo kojim uređajima. Ako niste upoznati s aplikacijom, potražite detalje na mreži.

Saznajte nešto o sebi ako donirate’t Znate

Moderna tehnologija je stalno zvijer. Često ćete se morati potruditi da nastavite školovati se.

Organizacije poput škola obično znače dobro, ali često mogu dati zastarjele ili pogrešno informirane podatke. Uvijek je dobro ostati u toku s trendovima i manama u koja mogu biti uključena i vaša djeca.

Ako otkrijete web mjesto, aplikaciju ili uređaj koji niste’Ne znam, pazite da pažljivo postupite prije nego što dopustite djetetu da ga koristi.

Što roditelji mogu učiniti da smanje rizik za svoje dijete?

Dječja privatnost na mrežiDječja privatnost na mreži

Osim što našu djecu podučavamo budnoj internetskoj budnosti, koje mogućnosti imamo?

Srećom, kao roditelj možete učiniti mnogo toga da smanjite rizik od vašeg djeteta’sigurnost i privatnost bit će ugroženi.

Nadgledajte kreditna izvješća i podatke o banci

To mogu izgledati kao čudne stvari za praćenje, posebno ako imate mlađe dijete. Kako se navodi, krađa identiteta djeteta stalno se događa. Njihovi podaci su zabilježeni jer je kreditno izvješće djeteta čist škriljevca i može se lako koristiti u prijevari.

Mnogo je tvrtki širom svijeta koje vam omogućavaju da dobijete besplatno kreditno izvješće.

 • U SAD-u možete dobiti besplatno kreditno izvješće jednom godišnje od AnnualCreditReport.com.
 • U Velikoj Britaniji neke agencije imaju besplatna ispitivanja koja možete koristiti da biste dobili svoje dijete’s kreditno izvješće.
 • U Australiji možete dobiti besplatno kreditno izvješće s MyCreditFile.com.au.

Kad primite dijete’kreditno izvješće, provjerite ima li sumnjivih aktivnosti. U stvari, provjerite je li bilo kakva aktivnost, kao kreditni ne bi’ne biti bitan u vašem djetetu’život još.

Postavljanje privatnosti društvenih medija

Privatnost društvenih medija za djecuPrivatnost društvenih medija za djecu

Tehnički je najmanja dob da biste imali račun na većini društvenih mreža 13 godina. To uključuje Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Tumblr i Snapchat. Maloljetnici će i dalje trebati odobrenje roditelja. Minimalna dob je još starija za Vine, Tinder, Yik Yak, Kik i YouTube.

Ako odlučite djetetu omogućiti da ima račun na društvenim mrežama, trebate poduzeti nekoliko općih mjera opreza. To uključuje:

 • Postavljanje postavki privatnosti tako da stranci ne mogu slati zahtjeve prijatelja vašem djetetu.
 • Uklonite što više podataka s profila. Don’ne uključuje ili čuva privatne podatke kao što su adresa, škola, telefonski broj, e-pošta itd.
 • Obavezno iskoristite postavke privatnosti u potpunosti.

Svaki račun na društvenim medijima ima drugačija pravila i postavke privatnosti. Ispod je kratki pregled najpopularnijih mreža društvenih medija.

Facebook

Facebook ima obilje postavki i alata za zaštitu privatnosti kako bi osigurali svoje dijete’informacije su privatne.

Pod Facebookom’Uvjeti i odredbe, nijednom djetetu mlađem od 13 godina nije dopušteno imati Facebook profil.

Ako ste zabrinuti za svoje dijete’s detaljima ili slikama koje dijele, Facebook ima sjajne alate za roditelje i odgajatelje.

Snapchat

Snapchat postavke privatnosti važne su za razumijevanje. Zadani “Moji prijatelji” postavke omogućuju korisnicima samo slanje i primanje medija od korisnika koji su već dodani na njihov popis prijatelja. Provjerite da li vaša djeca i dalje koriste ovu postavku.

Više informacija o Snapchatu možete pronaći ovdje.

Ovdje smo našli i fantastični vodič za roditelje o Snapchatu.

tumblr

Tumblr je platforma društvenih medija koja se nalazi u mikroblogovima. Poput Facebooka, on navodi da ga djeca mlađa od 13 godina ne smiju koristiti. Platforma dopušta NSFW materijal, tako da možda ne želite da mu djeca budu izložena.

Međutim, ako ga vaša djeca to koriste, našli smo izvrstan vodič koji vam pokazuje kako filtrirati neželjeni materijal i postaviti postavke privatnosti za svoje dijete’s računa.

Instagram

Instagram je mreža društvenih medija za dijeljenje fotografija. Kao i mnoge društvene mreže, ima odjeljak profila na kojem vaše dijete može navesti svoje osobne podatke. Instagram’zadane postavke omogućuju bilo kome pregled vašeg djeteta’profil i dobiti ove osobne podatke.

Dobra je ideja biti svjestan kako Instagram funkcionira i kako prilagoditi postavke privatnosti za svoje dijete.

Instagram je roditeljima postavio odličan vodič za pomoć u upravljanju djetetom’s računa i kontrolirajte svoje dijete’s vidljivosti.

Kik

Kik je glasnička usluga popularna među tinejdžerima. Bilo je mnogo slučajeva iskorištavanja djece korištenjem Kik-a, pa je važno da roditelji komuniciraju sa svojom djecom o njihovoj upotrebi Kik-a..

Kik je sastavio FAQ za roditelje’kao i kratak vodič.

Ako tražite detaljniji vodič za postavljanje svog djeteta’postavke sigurnosti i privatnosti na Kiku, preporučujemo izvrsnim roditeljima’ vodič.

Postavljanje privatnosti za internetske igre

Online igranje danas je norma. Igre često omogućuju ljudima da razgovaraju jedni s drugima dok igraju igru, bilo putem teksta ili glasa. To se često može upotrijebiti za pronalaženje informacija od vašeg djeteta.

Vaše će dijete također moći pristupiti aplikacijama i igrama koje im možda nisu prikladne. Da bi se borili protiv toga, mnoge konzole omogućuju vam promjenu privatnosti i mrežnih sigurnosnih postavki.

Evo nekoliko sjajnih video vodiča i članaka koji vas vode kroz postavke privatnosti nekih od popularnijih igraćih konzola.

 • Postavljanje privatnosti za Xbox
 • PlayStation 4 roditeljski nadzor
 • Nintendo prebacivanje roditeljskog nadzora
 • Nintendo Wii U roditeljski nadzor
 • Roditeljski nadzor Nintendo DS
 • Roditeljski nadzor PlayStation Vita

Ista pravila razgovora sa strancima vrijede i za razgovor s ljudima na Internetu. Naučite svoju djecu da budu budni pri igranju igara na mreži i da ne dijele detalje sa strancima.

Postavite sigurnost uređaja, privatnost i postavke uređaja

Mnoga djeca ovih dana imaju pristup mobilnim telefonima. Bilo da se radi o vašem telefonu ili telefonu koji ste kupili svom djetetu, uvijek je dobra ideja postaviti svoje postavke sigurnosti, privatnosti i telefona..

Postoji mnogo aplikacija koje se mogu koristiti za nadgledanje aktivnosti na uređajima. S tim u vezi, mnogi uređaji već imaju malu količinu funkcionalnosti koja vam omogućuje upravljanje uređajem’s upotrebom.

Android

Mnogi Android uređaji nemaju namjenski roditeljski nadzor. No, imate mogućnost stvaranja više računa s različitim dozvolama.

Stvaranjem ograničenog profila za svoje dijete možete kontrolirati kojim aplikacijama i funkcijama dijete može pristupiti.

Pristup računu može ovisiti o PIN-u ili lozinci unesenoj na zaključani zaslon. Možete imati zaporku za svoj profil koja vam daje potpun pristup, a možete imati i drugu koja će pristupiti vašem djetetu’s profil.

Kao dodatna mjera opreza, možete postaviti lozinku računa ako vaše dijete želi preuzeti bilo koje nove aplikacije ili obaviti kupnju u aplikaciji.

To može osigurati da se neželjene aplikacije ne preuzmu, a koje ne’slučajno ne dobijem golem račun na kraju mjeseca.

Android je roditeljima postavio i dobar vodič.

iOS - iPhone i iPad

Mnogi Apple uređaji već imaju ugrađeni roditeljski nadzor. U općenitim postavkama odaberite opciju Ograničenja i stvorite zaporku. Na Apple uređaju moći ćete onemogućiti i omogućiti određene značajke i aplikacije.

Upute za roditelje potražite na web stranici Apple-a.

Postavljanje postavki preglednika

Mnogi internetski preglednici omogućavaju roditeljima da imaju određenu kontrolu nad sadržajem koji im pristupa njihova djeca.

Krom

Google’s chrome omogućuje roditeljski nadzor stvaranjem nadziranog korisnika. Omogućuje vam pregled web stranica koja su vaša djeca posjetila i blokiranje određenih web mjesta.

Također vam omogućuje da spriječite svoju djecu da instaliraju aplikacije i proširenja.

Postoji i širok spektar proširenja koja možete instalirati što dodatno mogu omogućiti vaše dijete sigurno i sigurno na mreži.

Google ovdje ima cjeloviti vodič za postavljanje i mrežni vodič za sigurnost ovdje.

Firefox

Firefox dopušta a “siguran način” za roditelje koji filtriraju neželjeni sadržaj. Međutim, ograničen je.

Ako tražite veću kontrolu nad svojim djetetom’mrežna sigurnost, postoje mnogi dodaci za Firefox koji vam mogu pomoći.

Internet Explorer

Windows Internet Explorer ima mnogo ugrađenih kontrola za roditelje. IE omogućava roditeljima da filtriraju koje vrste sadržaja mogu i mogu’ne može se vidjeti. Možete i dopustiti ili ne dopustiti određene web stranice.

Jedina mana je to što je ograničena u mogućnosti praćenja određene uporabe. Jednostavan vodič za omogućavanje Internet Explorera’s roditeljskog nadzora, kliknite ovdje.

Ažurirajte postavke računala

Kao roditelj, želite da vaša djeca imaju sigurno i sretno iskustvo prilikom korištenja kućnog računala.

Većina računalnih operativnih sustava omogućuje vam upravljanje, nadgledanje i kontrolu vremena koje djeca provode na računalu i web lokacijama koje posjećuju.

Mac OSX

Apple je ugrađen roditeljski nadzor kojem lako možete pristupiti kroz sigurnosne postavke. Smjerovi su malo različiti, ovisno o tome koji točno operativni sustav koristite.

Da biste saznali pod kojim se operativnim sustavom Mac trenutno nalazite, kliknite jabuku u gornjem lijevom kutu i odaberite “O ovom Macu.” Pokazat će vam detalje vašeg Maca, uključujući i operativni sustav koji trenutno pokrećete.

Nakon što znate koji operativni sustav pokrećete, možete pronaći preciznije informacije o postavljanju roditeljskog nadzora za svoje Apple računalo.

Operativni sustav Windows

Microsoft je bio marljiv u pružanju roditeljskog nadzora za nadzor i ograničavanje izloženosti odabranih korisnika mrežnim opasnostima i neprikladnom sadržaju.

Microsoft na svojoj web stranici ima različite izvore koji pomažu roditeljima da uspostave odgovarajuće mjere zaštite i sigurnosti za svoju djecu.

Kako roditelji mogu nadzirati kućni pristup internetu & Zaštitite djecu na mreži?

Nadgledajte kućni pristup internetuNadgledajte kućni pristup internetu

Postavljanje bežičnih usmjerivača

Mnogi usmjerivači omogućuju vam da vodite evidenciju o posjećenim web mjestima putem vaše kućne internetske veze. Ovo vam može pomoći pri nadzoru nad djetetom’s aktivnostima bez obzira koji uređaj koriste u vašem domu.

Svaki usmjerivač je različit i morat ćete još jednom provjeriti njegove upute ili brzo pretražiti Google na mreži.

U većini slučajeva trebat ćete unijeti svoj usmjerivač’postavke administracije i ‘omogućiti evidentiranje.’ Tako ćete usmjerivač pratiti sve web stranice kojima pristupa na vašem kućnom internetu.

Kada gledate usmjerivače’ dnevnici, često će prikazivati ​​samo IP adresu koja odgovara određenom uređaju u vašoj kući. Dobro je upoznati se s IP svakog uređaja, posebno onima koje koriste vaša djeca.

Pored svake IP adrese vidjet ćete URL kojem je uređaju pristupio. Ponekad će se URL web stranice prikazati i kao IP adresa. Ako je to slučaj, pomoću ovog alata možete saznati na koju web stranicu upućuje IP adresa.

Za više informacija MakeUseOf.com ima sjajan vodič za upravljanje vašim djetetom’s Internetom pomoću vašeg usmjerivača.

Softver za roditeljski nadzor

Mnogi uređaji često imaju osnovne mogućnosti roditeljskog nadzora. Nažalost, ovi su često ograničeni. Na raspolaganju je veliki raspon softvera za roditelje koji žele veću kontrolu nad onim što njihovo dijete može i može’t pristup.

Evo kratkog pregleda tri popularna programa roditeljskog nadzora:

Norton Family Premier & Roditeljska kontrola obitelji Norton

Norton već godinama izrađuje sigurnosni softver. Njihov obiteljski softver za roditeljski nadzor radi na većini Windows i Android uređaja i ima ograničenu funkcionalnost na iOS uređajima.

Nažalost, Norton ne’ne pružajte bilo kakvu podršku za Mac.

Softver nema ograničenje broja zaštićenih uređaja. Ima fleksibilan filtar sadržaja i nudi internetsku konfiguraciju i izvještavanje. Roditeljima omogućuje kontrolu djece’s SMS kontakti na Androidu i ima nadzor lokacije putem mobilnih uređaja.

Većina mogućnosti dostupna je u besplatnom izdanju, no ako želite proizvod pune usluge, to je 49,99 dolara godišnje.

Netsanity

Ovaj je softver prvenstveno za uređaje, a ne za računala. Pruža roditeljski nadzor za iPhone, iPad, iPod Touch i Samsung Android uređaje.

Ima puno funkcionalnosti uključujući:

 • Postavljanje vremena za spavanje uređaja
 • Blokiranje sadržaja po kategorijama
 • Poticanje sigurnog pretraživanja
 • Ograničavanje značajki telefona, poput kamere ili snimanja zaslona
 • Blokiranje određenih aplikacija kao što su Snapchat ili Instagram

Besplatnu probnu inačicu možete koristiti 14 dana, a plaćene su verzije dostupne ovisno o tome koliko uređaja želite pratiti.

Kidslox

Kidslox je dobar ako želite instalirati na svoje dijete nešto jednostavno i jeftino’mobilni uređaj. To je 6,99 dolara i jednokratna kupovina.

Pomaže u blokiranju aplikacija, kupnji putem aplikacije i ugradnji novih aplikacija. Također može blokirati pristup neprimjerenim web mjestima.

Međutim, ona uopće nema značajke praćenja. Ovo može biti problem ako želite paziti na svoje dijete’s porukama, aktivnostima na društvenim mrežama i telefonskim pozivima.

Virtualne privatne mreže

što je VPNšto je VPNUređaj je svaki put kad pristupite internetu’S lokacija se može zabilježiti.

Ti se podaci često mogu prodati trećim osobama ili koristiti za pronalaženje više informacija o osobi ili domaćinstvu.

Nažalost, tim informacijama mogu pristupiti osobe sa zlonamjernom namjerom da saznaju kada vaša obitelj nije izvan grada.

Također se može koristiti za praćenje internetskih aktivnosti i pristup osobnim i financijskim podacima.

Virtualna privatna mreža (VPN) može pomoći u sakrivanju tih podataka tako da neželjene oči mogu’ne čitam. VPN šifrira svu vašu obitelj’s dolaznim i odlaznim prometom, što ga čini nečitljivim.

Omogućuje vam usmjeravanje internetskog prometa putem poslužitelja na odabranu lokaciju, skrivanje bilo kakvih podataka u vezi s vašim prebivalištem.

Ova dodatna privatnost omogućava vama i vašem djetetu anonimno pretraživanje Interneta.

Pročitajte Vodič za početnike za VPN da biste saznali više informacija o VPN-ovima.

blokiranje oglasa

Mnoge web stranice kojima dijete pristupa imaju oglašavanje na njima.

Ove reklame često mogu namamiti djecu na štetno mjesto ili same po sebi biti neprikladne. Mnogi se oglasi koriste za rušenje podataka od osobe koja ih koristi.

Da biste se borili protiv toga, možete instalirati blokadu oglasa. Blokatori oglasa i proširenja za praćenje mogu spriječiti web stranice da prikazuju svoje oglase i pronalaze informacije o svojoj djeci.

Dvije opcije koje preporučujemo i koristimo su Adblock Plus (Chrome) i Disconnect Kids (Mac korisnici).

Zaključak

Djeca će vas uvijek držati na nogama. Prateći gornje savjete i zadržavajući svoje znanje o trenutnoj sigurnosti na mreži, možete biti sigurni da će vaša djeca pametno i sigurno koristiti Internet.

Imate li sjajne savjete za zaštitu djece tijekom interneta? Podijelite ih u nastavku. Voljeli bismo ih čuti.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me