Цибер-сецурити за мала предузећа: Водич за власника предузећа о заштити ваших интереса на мрежи

Да ли сматрате да је ваше пословање заштићено од пријетњи на мрежи? Колико података о клијентима и запосленима држите под својом контролом? Да ли видите вести о цибератима и питате се да ли ће ваш посао бити следећи?


Као власник предузећа имате одговорност да чувате своје запослене и купце.

Тактике цибер криминала непрестано се прилагођавају новим одбранама које постављају заштитари, због чега многи власници предузећа кажу да једноставно преузимају ризик уместо да покушавају да буду у току.

У овом водичу смо прегледали неке уобичајене претње и решења како бисмо вам пружили све потребне информације како бисте сачували своје пословање.

У овом чланку

Contents

Шта је циберсецурити?

Шта је цибер сигурност?Шта је цибер сигурност?

Цибер-сигурност се односи на све системе, процесе и алате који се користе за одбрану од хакера, цибертхреатреат-а и других врста неовлашћеног приступа. Може се односити и на виртуелну и на физичку сигурност.

Објашњење цибер криминала

Гледајући како то долази у многим облицима, такође је важно дефинирати кибернетички криминал.

Цибер криминала је широк појам који под својим окриљем садржи све криминалне активности које се врше путем интернета или помоћу рачунара.

Најчешће се користи у оквиру хаковања и крађе података, али повреде ауторских права и облици цибертерроризма такође испуњавају услове.

На пример, Ассисстед Ливинг Цонцептс (сада Енливиант) био је жртва кршења података у којој су украдене хиљаде евиденција запослених..

Оно што чини цибер-криминалом је то што су напади извршени помоћу рачунара против записа који се чувају на рачунару (за разлику од ваших датотека са запосленима). То се може догодити готово сваком послу.

Зашто су људи доведени до цибер криминала?

Из истих разлога људи би били тјерани на било коју другу врсту криминала. Циберкриминација може добро да плати ако починиоци не’Неће ме ухватити, и то’релативно једноставан новац за оне са одговарајућим сетом вештина.

Алтернативно, људи могу имати идеологију коју желе да притисну, а цибер-криминала им даје средства за то. Циберкриминација је на много начина само продужетак редовног криминала у дигиталном свету.

Бусинесс Циберсецурити вс. Лични

Битно је напоменути да се пословна кибернетичност, чак и када се односи на мала и средња предузећа, увелико разликује од личне кибернетичке сигурности..

Предузећа морају да користе личне мере заштите као и тактике широм организације.

Зашто је цибер-сигурност важна?

Зашто је цибер-сигурност важна?Зашто је цибер-сигурност важна?
Циберсецурити не’док се ти не чиниш важним’поновно нападнут. Без одговарајуће припреме вероватно ћете потрошити више средстава за опоравак него што бисте имали на превенцију.

Да ли тренутно верујете у то’Важно је или не, требало би да имате на уму следеће разлоге због којих професионалци цибер-безбедност сматрају главним приоритетом:

Заштита од финансијских губитака

Док финансијски губици од цибер криминала не’обично не долазе у облику хакера који исцрпљују банковне рачуне, а ваша компанија може се наћи на погрешном крају неких превара.

На пример, банковни и кредитни рачуни могу да се одржавају. Ако неко има приступ подацима о компанијској картици, могу се појавити лажне оптужбе и можете лажно посумњати у проневјеру, стварајући збрку у вашој организацији.

Поред тога, уколико вести о овом стигну до ваших купаца, то би могло наштетити продаји, увећавајући штету насталу нападом.

Последице угледа

Купци не воле да се баве украденим подацима и преварама са кредитним картицама.

Ако су ваши купци’ украдене акредитиве, ваш посао ће у очима жртава бити крив колико и цибер-криминалац.

Сви постојећи купци које имате буду опрезни у вези са пословањем с вама у будућности, а потенцијални купци, одвраћени од лошег речи, могу на крају одабрати конкурента за ваш посао.

Ово је посебно случај ако ваше предузеће послује првенствено на мрежи.

Потенцијална правна одговорност

Иако је у Сједињеним Државама постављено неколико преседана и закон се тек појављује у Европи (путем новчаних казни и одштете), ваше предузеће би могло бити одговорно за штету ако се докаже да су били немарни са препаратима за цибер-безбедност..

Иако је мало тужби тренутно успешно због стандарда штете потребних за успешно тужбу, питање је: може ли ваше предузеће реално одбити парницу и лошу штампу која би резултирала тим?

Изгубљена продуктивност и напредак

Ако вам се продавница опљачка, сви се морају зауставити и извршити контролу оштећења. Кршење цибер-сигурности није’много другачије. Морају се поставити нови стандарди, информације морају бити осигуране и запослени морају бити преквалификовани.

Можда већ израчунавате трошкове таквог хипотетичког напада, али да бисте уштедјели време, знајте да хоће пошаљем вам бар неколико недеља.

Ако су у нападу украдене пословне тајне или ваши пословни планови, ваши конкуренти би могли стећи предности на вама, што би иначе требало годинама да се врате.

Митови о цибер-сигурности

Митови о цибер сигурности за мала предузећаМитови о цибер сигурности за мала предузећа

Твој пословни добитак’т Бити циљани

Није ствар у томе ако, али када ће ваше предузеће бити циљано. Према истраживању КПМГ-а, 60 процената малих предузећа доживело је цибер -реацх.

А стопе напада расту. Касперски Лаб показује напади против рачуна против предузећа повећали су се за 300 процената у 2016. години.

Исти извор каже да потрошачи доживе још више напада.

Ваше пословање има релативно малу вредност

Већина предузећа има вредније информације него што схватају. Цибер криминалци и њихови сарадници направили су каријеру продаје нелегално стечених информација. Они знају где пронаћи купца.

Истраживање КПМГ наводи да више од петине малих предузећа не сматра своје податке вредним. Не правите ову грешку.

Неке врсте информација унутар ваших пословних налога и хакера које би хакери били вредни укључују:

 • Интелектуална својина
 • Детаљи о запосленом
 • Информације о добављачу
 • Детаљи уговора
 • Информације о рачунима и финансијски детаљи
 • Подаци и средства веб странице
 • Информације о пријави за скупе дигиталне услуге
 • Ставке повезане са рачунима е-поште (ово је широк распон)
 • Информације које би компромитовале ваше запослене

Поред тога, морате узети у обзир да иако неки подаци могу бити од користи само за вас, хакери ће то схватити и потенцијално би га могли имати као таоца.

Победили људи’т Откријте или се побрините за повреду

Људи ће постављати питања када им идентитет буде украден, а траг дигиталног папира увек негде води. Поред тога, у 48 од 50 држава постоје закони који обавезују власти да буду обавештени у случају крађе детаља о купцима.

Према КПМГ-у’Према истраживању, 48 одсто лондонских потрошача наводи да јесте “изузетно забринут” о украдењу личних података.

Иста студија каже да би 58 одсто потрошача било обесхрабрено у интеракцији с фирмом која је доживела кршење.

Поред тога, од 599 предузећа која су доживела кршење, јасна већина (89 процената) је осетила да негативно утиче на њихову репутацију.

Упоредите то са чињеницом да само 29 процената предузећа која немају’т доживио кршење, сматра да је штета од репутације важно.

Основних и бесплатних услуга биће довољно

Многи стартапови одлучују смањити трошкове користећи само бесплатне или врло јефтине безбедносне услуге и друге ИТ програме. Логика је: коштају мање, али упоређују се са премиум могућностима, па зашто их не бисте пробали?

Како мислите да раде ове врсте пословних модела? Неки користе премиум модел. Остали користе огласе. Многи ће сакупљати податке са уређаја на којима је апликација инсталирана и продавати их другима.

Размотрите следеће о овоме:

 • Које врсте мера и безбедности мислите да би се безбедносна служба сакрила иза платног зида? Тренд Мицро, на пример, скрива алат за уклањање и уклањање злонамјерног софтвера.
 • Могу ли огласи у сигурносним службама сами по себи представљати опасност за ваше пословање? Студија са Државног универзитета Северне Каролине закључила је да огласи у апликацијама за паметни телефон представљају сигурносни ризик.
 • Ако сигурносни програм прикупља податке о коришћењу вашег рачунара и мобилних уређаја, исн’т да безбедносни ризик сам по себи?
 • Шта је са корисничком подршком? Многе бесплатне апликације имају само форуме за помоћ људима који имају проблем, а време је од суштине када су нападнути.

Бесплатни програми и под-пар који чине ваше пословне уређаје угрожени. Као власнику малог предузећа и професионалцу потребан вам је професионални програм.

Физичка цибер-сигурност је дубина мисли

С обзиром на широк спектар опција које су хакери доступне, зашто би се криминалац досадио да вам украде податке у року од 100 миља од вашег физичког посла?

На ово питање постоји троделни одговор:

 • Злочинци су опортунисти. Ако виде прилику за крађу, они’Украдем само за тржишну цену самог уређаја.
 • Паметни телефони су улаз у ризницу информација.
 • Цибер-криминалистичка активност с физички присутним уређајем је далеко лакша него што би била на даљину.

Свака стратегија пословне цибер-сигурности мора водити рачуна о сигурности физичких уређаја.

Статистика кибернетичке сигурности

Статистика цибер сигурности малих предузећаСтатистика цибер сигурности малих предузећа
Следеће су кључне статистике кибернетичке сигурности које бисте требали научити и узети у обзир док планирате своју стратегију:

63 одсто малих предузећа која су доживела кршење података искусила их је у последњој години

 • Ово је према горе цитираној студији КПМГ.
 • 60 одсто потрошача било је забринуто за мала предузећа, наводећи да брину да су мање компаније’Толико сигурно.
 • 93 одсто оних који су искусили кршење података открили су да кршење утиче на њихову способност пословања.

Нема довољно предузећа која се штите

Из студије Тренда малих предузећа сазнајемо да врло мало предузећа користи мере које би требало. На пример:

 • Само 38 одсто испитаника из малих предузећа искористило је навику да надограђује своја сигурносна софтверска решења.
 • Само 22 процента шифрира своје базе података.
 • Од оних који имају политику лозинке, само 65 одсто их строго спроводи.

Трошак цибер-криминала достићи ће 6 трилијуна долара годишње до 2021. године

ОЦД доноси неке информације које изазивају размишљање, тачније:

 • Ова цифра од шест билиона долара сада је више него двострука у односу на број стручњака прошле године.
 • Очекује се да ће потрошња за цибер-сигурност до 2021. године премашити један билион долара.
 • Вјеројатно ће 200 милијарди уређаја на интернету требати заштита до 2020. године.

Панда Лабс пронашла је 18 милиона нових узорака злонамјерног софтвера само у К3 2016.

Баркли то извори и пружа још више информација, од којих већина указује на суморну слику будућности цибер-сигурности малих предузећа:

 • Од организација које су се бавиле нападом, 45 одсто њих очекује да се њихов буџет за цибер-безбедност неће променити. Шокантно је да 7 одсто очекује да се смањи.
 • Истраживање са Универзитета Фриедрицх-Алекандер каже да 78 посто људи тврди да познаје ризике кликом на непознате везе у мејловима, али је истраживање показало да су учесници далеко мање упућени него што су мислили.

Дон’Не упадате у исте замке или навике као горе. Можете се припремити више и доносити одлуке које ће вас спречити да постанете једна од ових статистика.

Савјети за цибер-сигурност

Савјети за цибер-сигурностСавјети за цибер-сигурност

Ето’ће бити доста за постизање вашег пословања на мрежи. Испод тебе’Пронаћи ћу савете и ресурсе који ће вас водити у том процесу:

1) Користите најбоље алате које вам посао може пружити

Као подсјетник, углавном не бисте требали да користите бесплатне услуге. Било да вам је потребна заштита сервера или основни сигурносни програми за канцеларију, смањење трошкова дугорочно ће коштати ваше пословање.

2) Користите строге мере верификације

То значи да ваше предузеће мора имати навику да користи јаке лозинке које се редовно мењају, ПИН бројеве и двофакторну аутентификацију.

По обичају, цибер-криминалци прво испробавају најчешће лозинке приликом покушаја неовлашћеног приступа.

Цјеловитији водич за стварање најбољих лозинки можете пронаћи овдје.

3) Осигурајте своје ВиФи мреже

Овисно о врсти мале компаније, можете пружити ВиФи купцима, клијентима или гостима. Држите га одвојено од онога што запослени користе.

Као што је поменуто, хакери често користе јавне мреже за ископавање података подједнако од купаца и предузећа. Више о овој врсти напада можете сазнати овде.

4) Дон’т Заборавите на Мобиле Сецурити

Не занемарујте употребу и злоупотребу паметних телефона у свом послу. Већина запослених узима личне паметне телефоне у посао и могу их ненамјерно користити у пословне сврхе, што може угрозити информације.

Ако се посао мора обављати изван уреда, нека запослени користе виртуалне приватне мреже (ВПН-ове) на јавним мрежама, као и стандардни мобилни софтвер за безбедност за све радне активности (чак и проверавање е-поште).

5) Рачун за људску грешку

Људска грешка укључена је у већину повреда података. Изузетно вешт кибернетички криминал’Нећу покушати да пробијем шифровање толико колико ће покушати да испукну људе који користе ваше системе.

Обука и преквалификација ваших запослених у основним праксама кибернетичке сигурности је од виталног значаја. Будите отворени за питања и прегледајте обуку сваких шест месеци.

Овде можете добити идеје о томе шта подучити запослене.

6) Прилагођавање и ажурирање

Не можете почивати на ловорикама у пољу кибернетичке сигурности.

Без обзира на одбрану коју сте имали пре шест месеци, вероватно је дошло до пуцања и сада је практично застарело. Свакодневно се проналазе и супротстављају нови подвизи.

Узмите своје програме тренинга и своје одбране и побрините се за њих’ажурни смо. Цибер-криминалци ретко користе старе трикове дуго, посебно када то не чине’не радим.

7) Вашем пословању је потребан детаљан план за цибер-сигурност

Ако бисте требали да одузмете једну ствар из овог водича, то’с да бисте требали да имате детаљан документ о кибернетичкој сигурности за ваше пословање.

Кибернетска сигурност чини професионалним подухватом умјесто размишљања.

Једном када имате свој план за цибер-сигурност, морате га спровести. Запосленим се можда неће свидети, али им се то свиђа’Не волим више да се бавим кршењем података.

Интернет безбедносна решења за мала предузећа

Решења за циберсецуритиРешења за циберсецурити

Ево неколико основних алата који скоро сваком предузећу требају да би заштитили своје податке:

ХТТПС / ССЛ сертификат

Ако користите веб локацију за обављање посла или радите било шта више од тога да само обезбедите сате и своју адресу, дугујете то и својим клијентима и вашем предузећу да на вашу веб локацију инсталирају ССЛ сертификат како би обезбедили додатни слој шифровања.

Када се користи, она шифрира податке које су посјетили и примили посетиоци на вашој веб локацији. Такође потврђује веб локацију, гарантујући посетиоцима’не налазите се на лажној веб страници.

Више о ССЛ заштити можете сазнати овде.

Програми безбедносног пакета

Програми општег безбедносног пакета су окосница кибернетске безбедности. Они штите ваш систем од злонамјерног софтвера и омогућавају вам да прилагодите своју заштиту.

ти’Желим да потражим план за мала предузећа који покрива више уређаја. Цомпутер Веекли има одличан водич који ће вам помоћи да одаберете пакет за ваше пословање.

Услуге израде резервних копија

Губитак свих ваших података је ноћна мора. Ако не уништи вашу малу компанију, вратиће вас месецима и може довести до сукоба са запосленима и купцима..

Иако бисте апсолутно требали размислити о употреби физичке меморије за тренутно рјешење за израду сигурносних копија и похране за ваше пословање, то није’довољно.

Улагање у сигурну интернетску резервну услугу пружиће вам мир и припремити ваше пословање за било који догађај.

Желећете да пронађете онај који може да похрањује све ваше податке, користи висок ниво шифрирања, аутоматски обавља резервне копије и има једноставне могућности опоравка. Ова страница ће вам помоћи да одлучите шта’најбоље за ваше пословање.

Виртуалне приватне мреже

Укратко, виртуална приватна мрежа (ВПН) повезаће уређај с вањским сигурним сервером, шифрирајући податке и користећи протокол како би изгледало да је уређај повезан на Интернет с друге локације. Они се подједнако користе за приватност и сигурност.

Да бисте сазнали више о ВПН-овима, ово је одличан ресурс. ако ти’тражите информације о томе који би ВПН могао да буде најбољи за вас и ваш посао’Овде ћете наћи оно што вам треба.

Остали алати

Ово су све одлична места за почетак, али можда је вашем предузећу потребан и други алат. Остале корисне ресурсе можете наћи овде након што претходно поставите горе.

Закључак: Сада је време за стварање акционог плана

Закључак цибер сигурности за мала предузећаЗакључак цибер сигурности за мала предузећа
Горе наведене информације су све што је потребно да започнете с израдом плана цибер-сигурности за своје пословање. Ваши интереси су превише важни, а купци су превише вредни да би били изложени ризику.

Ваш план за сајбер-безбедност биће јединствен. Не можете користити сваки горе наведени алат, а можете додати и друге.

Важни кораци су да вам је потребно да цибер-сигурност постане приоритет и да морате да направите неки план деловања.

Тада морате да задржите курс.

Имате ли размишљања о цибер-сигурности за предузећа? Имате ли неке додатне савете како се могу одбранити? Молимо оставите коментар испод и придружите се разговору. Волели бисмо да имамо тебе.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me