Zašto bi vaša VPN usluga trebala nuditi značajku bloka oglasa

Adblocker softver uklanja nametljive oglase koji usporavaju pregledavanje i troše propusnost. Oni također štite od praćenja oglasa koji naizgled prate korisnike širom weba.


Međutim, poznato je da ovi programi prate sami korisnike, unovčujući podatke koje prikupljaju prodajući profile trećim stranama.

VPN-ovi nude veću privatnost, štite osjetljive podatke web korisnika i uklanjaju ciljane oglase. VPN-ovi koji nude značajke oglasnog bloka ključni su alat za zaštitu privatnosti korisnika, a istovremeno osiguravaju iskustvo pregledavanja bez oglasa.

U ovom članku

Prošlo je više od 20 godina od kada se na web stranici pojavio prvi oglas s natpisom. Ono što je u početku bila novost, danas je postalo jedan od ključnih uzroka nezadovoljstva ljudi.

Mnogi oglašavači shvaćaju da današnje potrošače sadržaja nije zainteresirano za bombardiranje oglasima, a kamoli da ih oglašavači prate putem interneta i promijenili su svoju taktiku. Međutim, još uvijek postoje mnogi oglašavači koji poslužuju oglase koji narušavaju doživljaj pregledavanja.

Oglašivači koriste svoje oglase za prikupljanje podataka o korisnicima i praćenje njihove aktivnosti. Izrađuju profile i ciljaju oglase na potencijalnog kupca. Ti se profili prodaju i trećim stranama, u onome što se može smatrati kršenjem privatnosti. Neki cyber napadači čak distribuiraju zlonamjerni softver putem legitimnih poslužitelja oglasa i web stranica, stvarajući značajan sigurnosni rizik samo pristupom stranici s oglasima.

Kako oglasi ruše vaše internetsko iskustvo

Oglasi koji negativno utječu na iskustvo pregledavanja korisnika uključuju oglase s nebitnim sadržajem i oglase s nametljivim sadržajem, poput skočnih oglasa, oglase koji pokrivaju sadržaj, video oglase koji se automatski reproduciraju, oglase koji se prebacuju, bljeskalice i još mnogo toga. Uz to, web stranice koje imaju visoki postotak oglasa, što dovodi do minimalnog prostora na zaslonu za sadržaj nisu naklonjene.

Web stranice koje se sporo učitavaju, zbog količine i vrste vrsta oglasa su također nepopularne. To se posebno odnosi na surfanje mobilnim uređajem, jer je pronađeno da oglasi troše polovinu korištenja podataka u mobilnim planovima.

Oglasi koji prate korisnikove mrežne aktivnosti, postavljanje ciljanih oglasa na stranice tjednima na temelju korisnikove povijesti tako su i nametljivi i upadaju u privatnost korisnika. Kolačići i otisci na platnu omogućuju poslužiteljima oglasa prikupljanje osobnih podataka i izradu web profila koji će se kasnije prodavati trećim stranama, praćenjem, bez pristanka korisnika.

Konačno, oglasi mogu narušiti čak i sigurnost korisnika, jer ih cyber-kriminalci koriste kao metodu za pokretanje napada zlonamjernog softvera i instaliranje neželjenih datoteka i programa na korisnikovim uređajima.

Što je malverzacija?

Zlouporaba se definira kao naizgled legitimni oglasi koji sadrže kôd ili zlonamjerni softver koji može zaraziti korisnikov uređaj kada korisnik komunicira s oglasom. Neki oglasi sa zlonamjernim softverom čak pokreću i zlonamjerni kod nakon pristupa web stranici, čak i ako se sam oglas ne klikne..

Poslužitelj zlonamjernog softvera procjenjuje uređaj s kojim je povezan, zaobilazi mjere sigurnosti i instalira zlonamjerni softver u sustav. Zlonamjerni softver može omogućiti pristup korisničkom računalu i osjetljivim podacima ili čak zaključati sustav, učinkovito držeći otkupninu uređaja, putem onoga što je skovano "otkupni softver".

Zloupotrebe distribuiraju svoje oglase putem mnogih mreža poslužitelja oglasa, a teško je prepoznati opasne oglase zbog velikog broja oglasa koji se svakodnevno prenose. Stoga bi čak i naoko respektabilne web lokacije mogle biti izvor ovih opasnih oglasa. Kako se oglasi obično rotiraju, teško je točno odrediti koji je oglas bio odgovoran za napad.

Adblockeri - što trebate znati

Adblockeri su proširenja ili aplikacije koje sprječavaju prikazivanje oglasa na web stranici. Ovi softverski programi identificiraju i blokiraju domene poslužitelja oglasa i učinkovito služe kao filter za sav web sadržaj koji korisnik primi. Sadržaj je prikazan, a oglasi su blokirani. Rezultat je brže iskustvo pregledavanja, jer se stranice bez oglasa učitavaju brže, manja potrošnja propusnosti i čišće iskustvo pregledavanja.

Adblockeri omogućuju korisnicima da dodaju listu na određenu stranicu, nudeći prilagođeni pristup, kada korisnici odluče vidjeti oglase s određenih web lokacija. Ova fleksibilnost, u kombinaciji s gore navedenim prednostima, dovela je do 30-postotnog porasta usvajanja blokade oglasa u 2016. godini, obuhvaćajući 615 milijuna uređaja do prosinca 2016., navodi PageFair.

No, iako ova proširenja nude doživljaj bez oglasa i umanjuju mogućnost oglašavača da prate povijest pregledavanja korisnika, oni sami prate i prikupljaju podatke o korisnicima i prodaju te podatke trećim stranama. Kao takvi, ovi programi iskorištavaju korisnike i narušavaju njihovu privatnost, pružajući njihovu uslugu blokiranja oglasa.

Don’t Nabavite samo Adblocker, nabavite Adblock VPN

Virtualna privatna mreža ili VPN maskira korisničku IP adresu i dodjeljuje drugu adresu svaki put kada korisnik pristupi webu. Korisnikov uređaj povezuje se na VPN poslužitelj, koji svoj promet usmjerava na drugu IP adresu putem šifriranog tunela, osiguravajući siguran doživljaj pregledavanja, a to je nemoguće pratiti. VPN štiti privatnost korisnika i pomaže im obraniti od sigurnosnih prijetnji. VPN korisnici obično vide oglase, ali to nisu ciljani oglasi i ne prate njihovu povijest pregledavanja.

Kada koristite proširenja preglednika blokatora oglasa za VPN, korisnik uživa u sigurnom doživljaju pregledavanja i bez oglasa, jer onemogućava prikazivanje VPN oglasa, onemogućava kolačiće i blokira tragače. Uz to, budući da VPN štiti privatnost korisnika, praćenje koje bi moglo biti implementirano pomoću standardnih tehnologija za blokiranje oglasa i zatim dijeljenje trećim stranama onemogućeno je. Rezultat je brže, čišće i sigurnije iskustvo pregledavanja. Neki blokeri oglasa putem VPN-a čak nude zaštitu od zlonamjernog softvera radi veće sigurnosti. Da biste učinkovito zaštitili povijest pregledavanja od tracker-a, korisnici se ne bi trebali slagati sa standardnim adblocker-om, već bi se trebali odlučiti za VPN s uključenim modulima adblock-a.

Najbolji VPN s ugrađenim AdBlock VPN-ovima i zaštitom od zlonamjernog softvera u 2018. godini

Postoji nekoliko proširenja preglednika VPN blokatora oglasa za odabir. Ispod naših najboljih izbora za 2018. godinu za optimalnu zaštitu privatnosti, veću sigurnost i iskustvo pregledavanja bez oglasa.

Kako Blokeri oglasa utječu na našu privatnost

Kao što je već spomenuto, neki blokeri oglasa zapravo prate ponašanje korisnika i prodaju generirane podatke kompanijama trećih proizvođača, uključujući i same oglašavače, tako da mogu kreirati oglase koji bolje u skladu s korisnikovim profilima i preferencijama..

S obzirom na pregledavanje putem mobilnih uređaja, želja za uklanjanjem oglasa iz samih aplikacija ugrozila je privatnost korisnika. Određeni blokeri oglasa putem VPN-a instaliraju korijenske certifikate unutar mobilnih aplikacija izlažući privatne osjetljive podatke. Ovi korijenski certifikati vrše dubinsku inspekciju paketa svih transakcija i komunikacija stvarajući značajno narušavanje sigurnosti, ostavljajući korisnike ranjivim na napadima "čovjek u sredini".

Zašto vam je potreban VPN bloka oglasa za Android

Upotreba Adblock-a na mobilnim uređajima porasla je za 108 milijuna u 2016. godini i dosegla 380 milijuna uređaja, navodi PageFair. Budući da su različiti nedostaci mrežnih oglasa još mučniji u odnosu na mobilne uređaje, a ograničena veličina zaslona i ovisnost o širini pojasa ne iznenađuje. Preglednici mobilnih uređaja, često u pokretu, imaju malo vremena ili strpljenja za nametljive oglase koji usporavaju pristup sadržaju.

VPN blokatori oglasa koji se nalaze u aplikaciji identificirani su kao nesigurni jer ostavljaju korisnike otvorene za napade napada čovjeka. VPN blokeri izvan korijena sigurnija su alternativa za iskorjenjivanje oglasa za Android uređaje. Na uređaju VPN-ovi izvan korijena oglasa, kao što je AdClear, usmjeravaju promet prema njihovim blokatorima oglasa, uklanjajući oglase preko mobilnih preglednika i aplikacija. Podaci korisnika šifriraju se i ne dijele s VPN davateljem oglasnog bloka, štiteći njihovu privatnost.

Google je 2017. objavio da stvara vlastitu adblock značajku za Chrome. Google planira poboljšati iskustvo pregledavanja blokiranjem oglasa koji ne udovoljavaju trenutnim industrijskim standardima, poput onih definiranih u Koaliciji za bolji oglas.

VPN-ovi za iOS i blokiranje oglasa

iOS više ne dopušta blokatove VPN oglasa temeljenih na certifikatu korijena na njihovoj App Store i odbija verzije onih koji su već u njihovoj trgovini. Jedini blokeri oglasa koji su trenutno dozvoljeni na iOS-u su oni koji koriste službeni API Safari Blocker sadržaja, koji djeluje na Appleovom pregledniku, Safari.

U skladu s ovim novim propisom, AdBlock by Future Mind stvorio je blokator oglasa koji koristi DNS proxy uređaja u suradnji sa Safari Blokatorom sadržaja za blokiranje oglasa u aplikacijama i pretraživanjima.

Korisnici mogu koristiti DNS proxy za dodjeljivanje bilo koje IP adrese domeni i blokiranje mobilnih pratilaca, kao i praćenje aktivnosti na svom uređaju kako bi mogli ručno blokirati propuštene oglase. Blokator sadržaja omogućuje definiciju pravila za blokiranje oglasa s različitih web mjesta, a korisnici mogu stvoriti popis web lokacija koje mogu blokirati ili dopustiti oglase koji se mogu sinkronizirati na svim uređajima

Što se smatra "prihvatljivim oglasom", a što nije?

Oglasi financiraju besplatni sadržaj na webu, pa se stoga njihovo potpuno iskorjenjivanje smatra kontroverznim. U tu svrhu AdBlock Plus je uspostavio manifest "Prihvatljivi oglasi". Web stranice i oglašivači koji određuju da se njihovi oglasi pridržavaju određenih kriterija nisu blokirani putem adblock programa, iako korisnici imaju mogućnost deaktivacije ovog filtra.

Kriteriji su definirani s obzirom na korisnika, tako da "prihvatljivi oglasi" minimalno utječu na iskustvo čitanja. Na primjer, prihvatljiv oglas:

  • jasno se označava kao oglas
  • ne sadrži animirani sadržaj
  • ne koristi prekomjerne slike ili boje koje privlače pažnju
  • njegovo postavljanje ne ometa iskustvo čitanja

Adblock Plus također ima definicije veličine bannera u odnosu na položaj, tako da su oglasi što je moguće nenametljiviji.

U tu svrhu, Adblock Plus stvorio je "Prihvatljiv oglasni odbor". Dodatne inicijative uključuju "Koaliciju za bolji oglas", koja uključuje industrijske igrače kao što su IAB i Google, i IAB-ov "LEAN oglasni program."

Iako su ove inicijative presudan korak kako u poboljšanju iskustva pregledavanja, tako i u stvaranju prihvatljive ravnoteže za poslužitelje i korisnike oglasa, on ne štiti od zlonamjernih oglasa, skovanog zlonamjernog oglašavanja, koji širi zlonamjerni softver putem koda instaliranog unutar njihovih oglasa.

Bottem linija

Uz prijetnju da će se malvertiranje i otkupni softver povećati, a kako korisnici prijete čak i slijetanje na stranicu sa zaraženim oglasom, nije iznenađujuće vidjeti porast popularnosti blokatora oglasa. Zapravo je u studiji PageFair 30% sigurnost kao ključnu motivaciju navelo za instaliranje blokatora oglasa. Zajedno s nametljivošću mnogih posluženih oglasa i njihovim dodatnim nedostacima u pogledu vremena učitavanja i upotrebe propusne širine, jasno je da blokeri oglasa poboljšavaju sigurnost i iskustvo pregledavanja njihovih korisnika..

VPN-ovi osiguravaju privatnost korisnika preusmjeravanjem njihovih pretraga putem nasumičnih IP-ova. Proširenja preglednika blokatora oglasa za VPN nude optimalno rješenje za korisnike koji su zainteresirani za zaštitu njihove privatnosti, istovremeno osiguravajući sveobuhvatnu sigurnost od rizika zlouporabe.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me