Ваше омиљене ХТТПС веб странице можда неће бити толико сигурне колико мислите да јесу

ХТТПС домени имају репутацију сигурности, али потпуна заштита није загарантована. Последњих година злонамерни софтвер је прескочио ограду ХТТПС-а. Због тога су друге безбедносне мере - попут познатог антивирусног софтвера - од кључне важности.


Расправа о ХТТП-у против ХТТПС-а траје у току од када је потоњи ушао у широку употребу крајем 2000-их. Са ‘За које се залажемо ‘Сигурне, ХТТПС локације имају додатну енкрипцију како би умањиле шансу за уговарање злонамјерног софтвера. Шифровањем комуникација између прегледача на веб локацији - коришћењем ССЛ (Сецуре Соцкетс Лаиер) или ТЛС (Транспорт Лаиер Сецурити) - ХТТПС је стекао репутацију пружања врхунске сигурности.

Власници и корисници веб локација осећају самоувереност да могу безбедно да уносе податке и заштићени су од злонамјерног софтвера. Данас преко 65 одсто интернета користи овај протокол, укључујући банке, продавнице, па чак и владине организације.

Међутим, сајбер претње се непрестано трансформишу и последњих година се види да многе ХТТПС странице уговарају штетне вирусе. Време је да се поставимо важно питање: да ли је ХТТПС безбедан? Или је потребна већа заштита да бисте осигурали своју сигурност на мрежи?

У овом чланку

ХТТПС гарантује вашу приватност, али не и вашу сигурност

Кибер-пејзаж се увек развија - и добар и лош. Када су веб локације скочиле на ХТТПС, исто се односи и на сајбер-криминале. Од 2015. године видели смо све главне софтвере који се дистрибуирају путем ХТТПС-а, укључујући Лоцки, Јигсав и Петру. У ствари, 36 процената глобалног злонамјерног софтвера сада користи овај протокол - што је драматично пораст у односу на пет процената забележених у 2013. години.

Па шта то значи за разговор ХТТП против ХТТПС? Иако ХТТПС локације још увек нуде приватност при уносу осетљивих детаља, они више не могу да захтевају потпуну сигурност. Ваши подаци могу бити сигурни од директне крађе приликом резервације вашег одмора на мрежи или наручивања намирница недељно, али рачунар и даље прети опасности од заразе уништавањем..

Како многе организације које користе овај протокол још увек претпостављају да је непробојни, оне не спроводе свеобухватне прегледе. Вирусима је дозвољено да успевају без протеста на тим безбедносним слепим местима, што можда објашњава невероватни пораст ХТТПС злонамерног софтвера.

Шта можете да урадите да осигурате своју безбедност на мрежи

Ако префикс ХТТПС УРЛ-а нема’више не гарантујем сигурност, како можете знати да ли је веб локација безбедна? Кратки одговор је: можете’т. Не постоји универзални тест који би гарантовао поузданост на вебу. Уместо тога, користите превладавајуће тактике да бисте се заштитили од претњи.

Ево неколико начина на које можете да се заштитите од сајбер криминала:

 • Виртуелне приватне мреже
  Користи ВПН услуга на вашим личним уређајима за шифрирање података на отвореним мрежама. За посао ВПН штити П2П дељење датотека и рад на даљину.
 • Паметно управљање лозинком
  Уверите се да су ваше лозинке јединствене, сложене и редовно се мењају. Апликације за управљање лозинком ће вам помоћи да останете безбедни и организовани.
 • Двострука аутентификација
  Системи за пријављивање могу се подесити тако да захтевају код од неког другог произвођача, попут вашег телефона или наменског хардвера, што спречава нападе бруталним силама.
 • Упозорења о необичној активности
  Многи ресурси имају подешавања за упозорења о необичним активностима. Услуге заштите ИД крађе нуде прикладну алтернативу јер прате све ваше податке одједном.
 • Редовито правите резервне копије
  Никада не можете гарантовати сигурност, па редовно прављење резервних копија свих система омогућава вам да обнови рад ако постанете жртва.
 • Инсталирајте добар антивирусни софтвер
  Свеобухватни антивирусни пакет откриће кршења, упозорити вас на претње и помоћи у решавању свих проблема.

Заштитите своје информације антивирусним софтвером

Пошто ХТТПС странице и даље штите нашу приватност, главна претња је од рачунарских вируса. Злонамерни софтвер долази у многим облицима и може бити невероватно деструктиван; од оштећења датотека до потпуног закључавања из рачунара. Не само да ће вас антивирусни софтвер упозорити на злонамјерни софтвер из нарушених ХТТПС домена, већ ће вам и помоћи да предузмете кораке ка решавању.

Добар антивирусни софтвер нуди широку палету функција. Поред редовног скенирања и упозорења о претњи, пружају и замршене безбедносне функције. Већина лидера у индустрији, као што су Нортон и ТоталАВ, укључују функције управљања лозинкама - са поставкама аутоматског попуњавања ради лакшег коришћења. Веб филтрирање и анти-пхисхинг софтвер такође повећавају безбедност система обележавањем страница високог ризика и заражених веза.

Иако на Интернету постоји много бесплатних антивирусних сервиса, плаћене опције обезбеђују највиши ниво заштите. Не само што водеће антивирусне компаније пружају боље перформансе и додатне функције, већ често укључују бесплатне заштитне зидове. У комбинацији, ови производи стварају безбедносне пакете који обећавају готово потпуну заштиту од опасности на мрежи.

Цене поузданог антивирусног софтвера могу се кретати од 32,99 УСД (за производе као што је Нортон’са стандардном заштитом) на 229,95 УСД (за луксузно покривање попут Касперског’с ‘Тотал Сецурити’ план). Иако се ове годишње суме могу чинити скупим, прескакање мрежне сигурности је скуп ризик. Цена прекршаја може брзо да достигне хиљаду долара!

Злонамерни софтвер се инфилтрирао у ХТТПС; сада морамо проценити сигурност сваког домена посебно. Међутим, коришћење антивирусног софтвера може да реши овај проблем. Означавањем претњи пре него што се оне појаве и обезбеђивањем непредвиђених ситуација током кршења, антивирусни софтвер вам омогућава да сигурно и поуздано сурфате мрежом.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me