Vaše omiljene HTTPS web stranice možda neće biti tako sigurne kao što mislite da jesu

HTTPS domene imaju ugled u sigurnosti, ali potpuna zaštita nije zajamčena. Posljednjih godina malware je preskočio ogradu HTTPS-a. Zbog toga su ostale sigurnosne mjere - poput poznatog antivirusnog softvera - neophodne.


Rasprava o HTTP-u protiv HTTPS-a traje, otkad je potonji ušao u široku uporabu krajem 2000-ih. Sa ‘Za koje se zalažemo ‘Sigurne, HTTPS web lokacije imaju dodatnu enkripciju kako bi umanjili mogućnost ugovaranja zlonamjernog softvera. Šifriranjem komunikacija između preglednika na web mjestu - korištenjem SSL (Secure Sockets Layer) ili TLS (Transport Layer Security) - HTTPS je stekao reputaciju pružanja vrhunske sigurnosti.

Vlasnici i korisnici web stranica osjećaju sigurnost da mogu unositi podatke sigurno i zaštićeni su od zlonamjernog softvera. Danas više od 65 posto interneta koristi ovaj protokol, uključujući banke, trgovine i čak vladine organizacije.

Međutim, cyber prijetnje se neprestano mijenjaju i posljednjih godina primjećuje se da na mnogim HTTPS web lokacijama dolazi do štetnih virusa. Vrijeme je da se postavimo važno pitanje: je li HTTPS siguran? Ili je potrebna veća zaštita kako bi se osigurala vaša sigurnost na mreži?

U ovom članku

HTTPS jamči vašu privatnost, ali ne i vašu sigurnost

Kiber-krajolik se uvijek razvija - i dobar i loš. Kada su web lokacije skočile na HTTPS, tako su se pojavili i cyber-kriminali. Od 2015. godine vidjeli smo sve glavne softvere koji se distribuiraju putem HTTPS-a, uključujući Locky, Jigsaw i Petru. U stvari, 36 posto globalnog zlonamjernog softvera koristi ovaj protokol - što je dramatično porast u odnosu na pet posto zabilježenih u 2013. godini.

Pa što to znači za razgovor HTTP u odnosu na HTTPS? Iako HTTPS web lokacije još uvijek nude privatnost pri unosu osjetljivih detalja, oni više ne mogu zahtijevati potpunu sigurnost. Vaši podaci mogu biti sigurni od izravne krađe ako rezervirate godišnji odmor na mreži ili naručite tjedne namirnice, ali vaše je računalo još uvijek u opasnosti od zaraze..

Kako mnoge organizacije koje koriste ovaj protokol i dalje pretpostavljaju da je to neprobojno, ne provode opsežne preglede. Dozvoljeno je napredovati virusima bez protesta na tim sigurnosnim slijepim mjestima, što možda objašnjava nevjerojatan porast zlonamjernog softvera HTTPS.

Što možete učiniti kako biste osigurali svoju internetsku sigurnost

Ako HTTPS URL prefiks ne’više ne jamčim sigurnost, kako možete znati je li internetska stranica sigurna? Kratki odgovor je: možete’t. Ne postoji univerzalni test koji bi jamčio pouzdanost na webu. Umjesto toga, koristite preventivne taktike kako biste se zaštitili od prijetnji.

Evo nekoliko načina na koje se možete zaštititi od cyber kriminala:

 • Virtualna privatna mreža
  Koristi VPN usluga na vašim osobnim uređajima za šifriranje podataka na otvorenim mrežama. Za posao VPN štiti dijeljenje datoteka P2P i rad na daljini.
 • Pametno upravljanje lozinkom
  Osigurajte da su vaše lozinke jedinstvene, složene i redovito se mijenjaju. Aplikacije za upravljanje lozinkom pomoći će vam da ostanete sigurni i organizirani.
 • Dvije činjenice provjere autentičnosti
  Sustavi za prijavu mogu se postaviti tako da zahtijevaju kôd s uređaja drugih proizvođača, poput vašeg telefona ili namjenskog hardvera, što sprečava brutalne napade.
 • Upozorenja o neobičnoj aktivnosti
  Mnogi resursi imaju postavke za upozorenja o neobičnim aktivnostima. Usluge zaštite ID krađe nude prikladnu alternativu jer prate sve vaše podatke odjednom.
 • Redovito izrađujte sigurnosne kopije
  Nikada ne možete jamčiti sigurnost, pa redovita izrada sigurnosnih kopija svih vaših sustava omogućava obnavljanje posla ako postanete žrtva.
 • Instalirajte dobar antivirusni softver
  Sveobuhvatni antivirusni paket otkrivat će kršenja, upozoriti vas na prijetnje i pomoći u rješavanju svih problema.

Zaštitite svoje podatke antivirusnim softverom

Budući da HTTPS web stranice i dalje štite našu privatnost, glavna prijetnja je od računalnih virusa. Zlonamjerni softver dolazi u mnogim oblicima i može biti nevjerojatno destruktivan; od oštećenja datoteka do potpunog zaključavanja iz računala. Ne samo da će vas antivirusni softver upozoriti na zlonamjerni softver iz narušenih HTTPS domena, nego će vam također pružiti korake za rješavanje.

Dobar antivirusni softver nudi široku paletu značajki. Uz redovita skeniranja i upozorenja o prijetnji, oni pružaju i zamršene sigurnosne značajke. Većina lidera u industriji, poput Nortona i TotalAV-a, uključuju značajke upravljanja lozinkom - s postavkama automatskog popunjavanja radi jednostavnije uporabe. Web filtriranje i anti-phishing softver također povećavaju sigurnost sustava označavanjem stranica s visokim rizikom i zaraženih veza.

Iako na webu postoji puno besplatnih antivirusnih usluga, plaćene opcije osiguravaju najvišu razinu zaštite. Ne samo što vodeće antivirusne tvrtke pružaju bolje performanse i dodatne značajke, već često uključuju i besplatne firewall. U kombinaciji, ovi proizvodi stvaraju sigurnosne pakete koji obećavaju potpunu zaštitu od mrežnih opasnosti.

Cijene pouzdanog antivirusnog softvera mogu se kretati od 32,99 USD (za proizvode poput Nortona’sa standardnom zaštitom) na 229,95 USD (za luksuzno pokrivanje poput Kasperskog’a ‘Potpuna sigurnost’ plan). Iako se ove godišnje svote mogu činiti skupim, preskakanje internetske sigurnosti skupi je rizik. Trošak kršenja može brzo doseći tisuću dolara!

Zlonamjerni softver se infiltrirao u HTTPS; sada moramo procijeniti sigurnost svake domene zasebno. Međutim, korištenje antivirusnog softvera može riješiti ovaj problem. Označavanjem prijetnji prije nego što se pojave i osiguravanjem nepredviđenih stanja tijekom kršenja antivirusni softver omogućuje vam sigurno i pouzdano surfanje mrežom.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me