Шта је то сваттинг и зашто играчи требају бити опрезни

Ако сте ентузијастични гејмер, можда сте већ свесни овог новог тренда. Можда сте видели видео снимке како неочекиваних играча наоружана полиција рукује, носе лисице и одвлаче у затвор. Забрињавајућа истина је да жртве напада нису укључене у криминалне активности. Једини разлог због којег су били мете је тај што су уживо преносили свој гамеплаи.


Током 2017. године, неочекивана жртва заправо је изгубила живот, након што га је полиција упуцала након шаљивог позива. Покојник није био ни играч; испоставило се да је други парник лажно дао своју адресу да не би био претучен.

Пливање је почело на играчкој платформи, Твитцх, али се већ шири на други медиј. Једини захтев је пренос уживо, тако да свако ко користи ову функцију на ИоуТубе-у, Фацебоок Ливе-у или било којој другој веб локацији може постати жртва.

Да бисте били сигурни, то’Важно је остати свестан претње и знати како је избећи.

Шта је Сваттинг?

Пливање се може дефинисати као чин лажног позивања хитних служби на инцидент на адресу изабране жртве. Свађа је отпремати СВАТ тим позивајући се на тешко кривично дело као што су убиства, претње бомбом, ситуације са таоцима или активни стрелац. СВАТ јединице - које се користе за специјално оружје и тактику - постоје у већини земаља. Они су тешко наоружани, носе алате за пробијање врата и овлашћени су за употребу претјеране силе. Не само да је пливање изузетно опасно за жртву, већ и потенцијално одводи специјализоване тимове од стварних инцидената где је нанета стварна штета.

С обзиром на то, интернет платформе и агенције за спровођење закона ове потешкоће схватају невјероватно озбиљно. Позивач горе поменутог инцидента - који је довео до смрти недужног грађанина - ухапшен је под оптужбом за ненамерну убиство, пријавивши лажни инцидент и мешање у спровођење закона. У затвору је до суђења од децембра 2017. године, након чега би могао да се суочи са до 11 година затвора.

Како сватови проналазе своје жртве

Разлози потешкоћа са сваттингом знатно се разликују. Сваттер се може увриједити на нешто што радите или кажете на мрежи, или би то могао бити сасвим случајни избор. Једном када будете циљани, следећи корак је да прикачите локацију. То се може учинити на различите начине:

  1. Подаци о гео-локацији. Многи произвођачи камера кодирају податке о локацији у своје видео записе. Иако многе платформе уклањају ЕКСИФ код да би заштитиле творца’приватности, Твитцх.тв је изричито изјавио да то не чине. На неким веб локацијама’Могуће је извући ове информације и путем података прикупљених од стране клијената ХТМЛ5 претраживача.
  2. ИП адреса. Ваша ИП адреса је довољна да другима дате представу о вашој локацији. Сваттерс лако могу добити ове информације слањем ИП логера - прерушеног у поруку или е-пошту. Када одговорите, означиће ваш специфичан код и доделити вашу адресу. То’Могуће је и да ће софистициранији хакови упасти у вашу мрежу и извући ове информације.
  3. Социјалне технике. Лако је бити неопрезан са својим личним подацима на мрежи. Ако ваше име и адреса постоје на било којем од ваших налога на друштвеним медијима, сваттери могу лако сакупити податке. Слично томе, ако наручујете храну током преноса уживо - или било које друге активности која би могла да вам да локацију - постављате се као потенцијална жртва. Пливачима није потребно много информација да би саставили вашу тачну адресу.

Како избећи прекрајање

Иако не постоји универзални начин да спречите пливање - осим преноса уживо - али можете предузети мере предострожности да бисте били безбедни на мрежи. Примарна одбрана је осигурати да адреса није доступна ниједном потенцијалном пловачу.

  • Користите виртуелну приватну мрежу. Кориштење сигурног ВПН-а чува вашу локацију преусмјеравањем промета путем алтернативног сервера и лажирањем ваше ИП адресе. Софтвер ће такође шифровати ваше податке, тако да се лични подаци не могу преузети из порука, личних налога или ВоИП позива. Особито ако струји из јавних мрежа - које су ноторно несигурне - овај додати слој заштите чуваће вас приликом уношења информација на мрежи, наше листе најбољих ВПН-а..
  • Чувајте своје личне податке. Чувајте своје личне податке! Уклоните адресе и телефонске бројеве са свих налога на друштвеним мрежама, никада не делите ове податке путем веб порука и избегавајте разговор о њима када су повезани. То’Лако је занемарити сигурносне поступке када локацију шаљете пријатељу пријатељу на Фацебооку, али овде посвећени Сваттерс могу пресрести ваше детаље или упутства о томе како остати безбедан на Социал Медиа.
  • Користите двофакторну аутентификацију. Постављање 2ФА на своје рачуне умањиће могућност упада. Једноставно корисничко име и лозинка више не могу да гарантују безбедност, па многи веб сајтови нуде додатни корак. 2ФА обично захтева додатни код који се шаље на ваш мобилни телефон или алтернативну адресу е-поште. Међутим, неке компаније ће чак пружити мали хардверски токен за генерисање додатног кључа путем сложеног алгоритма, више информација о двофакторној аутентификацији.
  • Строго кликовање везе. ИП логери обично имају облик сумњивих веза. Ако вас кликне, они могу преузети злонамјерни софтвер који скупља ваше податке. Ако стримујете, никад не отварајте везе послане у чету уживо и избегавајте поруке или е-поруке од људи које не познајете. Ако пријатељ пошаље нешто што изгледа сумњиво, потврдите његову аутентичност позивом или текстом, пре него што предузмете акцију.
  • Региструјте се код полиције. Ако живите уживо, вреди се регистровати код локалне полиције као потенцијалне жртве пливања. Затим, уколико добију позив, мање је вјероватно да ће активирати поступак и умјесто тога моћи да одаберу праћење позиваоца. Избацивање напада такође може помоћи убрзавању протеста због хапшења, што значи да ћете брзо бити пуштени и нећете бити циљани у било којој наредној истрази.

Ако се преболите - следите поступак

Бити набријан може бити изузетно узнемирујући догађај. Ваш природни инстинкт може бити да протестирате и борите се против оптужби, можда покушавајући да објасните природу сплетке. Међутим, од кључног је значаја понашати се, јер су припадници СВАТ-а овлашћени да користе превелику силу, па чак и да пуцају да би убили. Будите свјесни да вјерују да долази до пријетеће ситуације и могу читати ваше акције као пријетеће или одупируће се хапшењу.

Ваша најбоља опција је да подлегнете процесу. Држите руке подигнутим у сваком тренутку, јер посезање према џеповима може бити схваћено као премештање оружја. Будите мирни док не добијете дозволу за разговор или постављање директног питања. ти’Бићете одведени до станице ради истраге, што може бити фрустрирајуће, али је по себи боље него изгубити живот!

Ако приметите да је ваша кућа опкољена пре него што тим уђе, дон’Не отварам врата. Седите у видљиви положај с подигнутим рукама док се операција не заврши или не добијете даљња упутства. Морат ће претражити цијелу вашу кућу прије него што испитају сваку особу појединачно - зато будите стрпљиви!

Пливање је озбиљно кривично дело

Иако се некима може чинити безопасним потешкоћама, пливање је кривично дело које има опасне последице за жртву. Ако живите у стреаму или редовно користите веб локације као што је Твитцх, изложени сте потенцијалном ризику.

Никада не учествујте и не комуницирајте с корисницима који се баве таквим активностима и осигурајте вас’предузели смо све потребне кораке да будемо сигурни. Кориштење ВПН-а за приватност, скривање ваших личних података и употреба здравог разума на мрежи ваше је најбоље оружје против тога да постанете други Сваттинг статистика.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me