Лако утврдите да ли ваш ВПН има цурење ИП-а помоћу овог водича

ВПН спречава спољне посматраче и надзор да открију вашу ИП адресу маскирањем ваших мрежних активности. Међутим, нису сви ВПН-ови заштићени од глупости и ваша ИП адреса може бити ‘процурило’ вашом сигурном везом, излажући вас опасностима на вебу. Срећом, лако можете сазнати да ли је ваша адреса угрожена следећи кораке у овом водичу!


У овом чланку

Шта је ИП цурење и зашто би ме требало занимати?

Један од главних разлога због којег се људи повезују на интернет путем виртуелних приватних мрежа је прикривање њихове активности и идентитета од стране страних посматрача што им значи наношење штете. ВПН руте корисника’ веб саобраћај преко сопствених шифрованих сервера пре повезивања на веб, ефективно мењајући њихову ИП адресу у очима посматрача.

ИП адресе су врста дигиталног идентификатора који повезује веб захтев са уређајем који је направио. Они могу препознати кориснике тако што ће указати на њихов географски положај и тако на њихове личне податке. ИСП-ови прате кориснике’ ИП адресе и делиће их са властима на захтев. Штавише, ИСП базе података, иако су сигурне, нису имуне на хаке и цибер нападе, што повећава опасности с којима се суочавају корисници’ ИП адресе.

При повезивању преко ВПН-а, Интернет захтеви се шаљу преко а ‘тунел’ ВПН креира да се повеже са својим серверима. То спречава ИСП да одреде уређај’ИП адреса теоретски чини кориснике невидљивим када се повезују на Интернет. Међутим, понекад ВПН-ови нису у стању да ухвате све веб захтеве које уређај поставља, а ИСП ће их уместо њих видети, откривајући корисника’стварна ИП адреса у ономе што је познато као ИП цурење. То омогућава свима да знају где се налазите и да прате ваше активности или чак да вам украду идентитет.

Штавише, недавна открића су показала да су пропуштања ИП-а још могућа него икад раније. Пропуст у сигурности у веб комуникацији у реалном времену (ВебРТЦ, функција уобичајена у најпопуларнијим прегледачима) узрокује кориснике’ стварне ИП адресе које треба изложити. Хакери и други посматрачи лако могу да искористе ову слабост са неколико линија кода како би стекли приступ корисницима’ идентитета у злогласне сврхе. Међутим, корисници нису потпуно беспомоћни. Постоје сјајни алати као што је ИПЛеак који омогућују корисницима да схвате да ли је њихов саобраћај рањив, а већина ВПН-а такође угости ресурсе како би помогла!

Како тестирати да ли ваша ВПН цува вашу ИП адресу

Већина ВПН-ова је добра у спречавању цурења ИП адреса, али понекад спољни фактори могу бити превелики да их се превазиђе. У тим случајевима, неки ВПН провајдери нуде: ‘килл свитцх’ да прекинете компромитовану везу. И поред тога, много пута’није лако рећи да ли је ваш ИП процурио. ако ти’покушали сте се повезати на услуге ограничене на гео као што су Нетфлик или Хулу путем ВПН-а и још увек их не можете видети, можда је ваш ИП процурио.

Ово није’не бих рекао’је немогуће заштитити ваш ИП. ВПН-ови су и даље веома корисни и препоручују се и можете бити проактивни када је у питању откривање ИП пропуштања. Неки чак нуде корисницима алате дизајниране за откривање и заштиту од протицања ИП адресе, као што то чини Екпресс ВПН са својом новом услугом. Ако ваш провајдер не зна’Ако обезбедите ова решења, и даље можете да извршите тест пропуштања ИП-а у неколико једноставних корака:

  1. Пронађите своју стварну ИП адресу. Постоје једноставни начини да се то постигне, било са веб локације као што је ВхатИсМиИПАдресс.цом, било са вашег рачунара’командни редак ако’поново сте на страни технологије.
  2. Повежите се са ВПН-ом. Изаберите сервер који желите да тестирате и омогућите своју ВПН везу. Након тога поново пронађите своју ИП адресу
  3. Ваша нова ВПН ИП адреса треба да се разликује од оригиналне, а требало би да се региструје и на другој географској локацији.
  4. Испитивање на цурење. Посетите веб локацију попут ИПЛеак-а да бисте тестирали интернетску везу. Ако адреса коју видите приказује ваш Интернет провајдер’с географског положаја, ваш ВПН не функционише правилно.

Такође бисте требали да урадите тест пропуштања ВебРТЦ да бисте проверили да ли прегледач није’не одговорни за ваше ИП пропусте. ЕкпрессВПН и неки други ВПН-ови нуде услуге на сопственим веб локацијама. Поред тога, постоје одлични бесплатни алати које можете истражити на мрежи, а који ће вам брзо рећи да ли је ваш ВебРТЦ крив.

Како да зауставите своју ВПН да не испадне из ваше ИП адресе

Ако сазнате да вам је ВПН процурио ИП, дон’не паничите. Најбоље ВПН-ове прати а ‘килл свитцх’ функција која ће одмах прекинути везу ако ваш ИП процури, али чак и ако ваш не’т, и даље можете да предузмете брзе кораке како бисте спречили да ваша ИП адреса падне у погрешне руке.

Онемогућите ВебРТЦ из свог прегледача

Сви најпопуларнији веб претраживачи користе ВебРТЦ, укључујући Гоогле Цхроме, Мозилла Фирефок и Опера. Штавише, ова функција је обично омогућена подразумевано, тако да на њих може утицати корисник а да тога нису ни свесни. Међутим, једном кад’тестирали смо и утврдили да ли је проблем са ВебРТЦ-ом, можете брзо да поступите како бисте спречили било који проблем:

  • За Цхроме можете да преузмете апликацију попут СцриптСафе из њихових продавница апликација да бисте онемогућили ВебРТЦ.
  • Корисници Фирефока могу преузети апликацију Онемогући ВебРТЦ или једноставно приступити њиховој картици за конфигурацију уписивањем ‘абоут: цонфиг’ и мењање ‘медиа.пеерцоннецтион.енаблед’ подешавање на фалсе.
  • Корисници Опере такође могу да користе СцриптСафе, али поступак може имати још неколико корака у односу на Цхроме.

Изаберите прави ВПН

Нису сви ВПН-ови изграђени једнако, а неке нуде и безбедносне карактеристике које надилазе уобичајени опсег већине решења. Најбољи избор за кориснике оријентисане на приватност су ВПН услуге које имају карактеристике дизајниране да се заштите посебно од ИП протицања. Проналажење добављача који нуди заштиту од пропуштања ДНС-а од пресудног је значаја јер је то заштитни зид који ограничава сав интернет саобраћај са вашег уређаја директно његовом тунелираном везом. Штавише, увек бисте требали да потражите ВПН-ове који изричито спомињу да нуде Килл Свитцх функцију, јер они могу бити разлика између малог прозора и главног проблема за ваш идентитет низ линију.

Конфигурирање ВПН-а на вашем кућном усмјеривачу

Друга стратегија коју неки стручњаци препоручују и која би могла бити сигурнија од једноставног искључивања ВебРТЦ-а јесте да инсталирате свој ВПН клијент директно на кућни усмјеривач. То има неколико предности, укључујући заштиту свих уређаја који се повезују на усмјеривач. То може потрајати неколико корака, али заштита вашег дома и цјелокупног веб промета од пропуштања ИП-а представља вриједан разлог за овај додатни напор.

  1. Започните пријавом на усмјеривач’с административном страницом и пронађите ‘сигурност’ или ‘веза’ табулатори.
  2. Неки рутери ће имати одељак за ВПН који ће вам помоћи да пронађете свог провајдера, као и да довршите поступак инсталације.
  3. Ако ваш усмјеривач не зна’немате ову могућност да вам ВПН провајдер можда може помоћи. Обратите се подршци и реците им који рутер имате, и они би требали бити у могућности водити поступак инсталације.

Ако је ваш рутер заштићен, сви ће ваши уређаји имати маскирану ИП адресу, а ВебРТЦ ће бити мање фактор. Пошто се сав саобраћај филтрира на излазној тачки ваше мреже уместо рачунара, све захтеве ће усмеравати ваш ВПН’уместо ње заштитни зид.

Закључак

Без обзира зашто се одлучите за коришћење ВПН-а, нема сумње да они штите ваш идентитет и чувају вас од знатижељних очију. Међутим, чак и најбољи могу понекад имати проклизавање, тако је’Важно је да будете проактивни и да знате како да откријете и покренете тест пропуштања ИП адресе како бисте осигурали да ваш веб саобраћај буде безбедан. Још важније, требало би бити опрезан при одабиру ВПН услуга и одабрати опцију која нуди заштиту од ИП пропуштања, а истовремено вам пружа алате потребне за спречавање и борбу против њих ако се они појаве..

То’такође је од виталног значаја за онемогућавање ВебРТЦ-а и постављање боље заштите попут инсталирања ВПН-а на рутеру. Без обзира за који се курс одлучите, будите сигурни да сазнате о различитим доступним ВПН алтернативама и схватите како се они слажу са најтежим изазовима. Заштитите свој идентитет од цурења ИП-а и гарантујте вам’увек сте спремни да спречите потенцијалне опасности!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me