Lako utvrdite da li vaš VPN ima curenje IP-a pomoću ovog vodiča

VPN sprječava da vanjski promatrači i nadzor otkriju vašu IP adresu maskiranjem vaših mrežnih aktivnosti. Međutim, nisu svi VPN-ovi zaštićeni od budžeta, a može biti i vaša IP adresa ‘pukotina’ Vašom sigurnom vezom, izlažući opasnostima na webu. Srećom, lako saznajte je li vaša adresa ugrožena slijedeći korake u ovom vodiču!


U ovom članku

Što je IP curenje i zašto bih se trebao brinuti?

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se ljudi povezuju na internet putem virtualnih privatnih mreža jest prikrivanje njihove aktivnosti i identiteta od strane vanjskih promatrača što im znači nanošenje štete. Korisnici VPN ruta’ internetski promet putem vlastitih kriptiranih poslužitelja prije povezivanja na web, učinkovito mijenjajući njihovu IP adresu u očima promatrača.

IP adrese su vrsta digitalnog identifikatora koji povezuje web zahtjev s uređajem koji je napravio. Oni mogu prepoznati korisnike tako što će ukazati na njihov zemljopisni položaj i tako na njihove osobne podatke. ISP-ovi prate korisnike’ IP adrese i dijelit ćemo ih s nadležnima na zahtjev. Štoviše, ISP baze podataka, iako su sigurne, nisu imune na hake i cyber napade, što povećava opasnosti s kojima se suočavaju korisnici’ IP adrese.

Pri povezivanju putem VPN-a internetski zahtjevi šalju se putem a ‘tunel’ VPN kreira za povezivanje sa svojim poslužiteljima. To onemogućava davatelji internetskih usluga odrediti uređaj’IP adresa te teoretski čini korisnike nevidljivima pri povezivanju s internetom. Međutim, ponekad VPN-ovi nisu u stanju snimiti sve web zahtjeve koje uređaj postavlja, a ISP će ih umjesto toga vidjeti, otkrivajući korisnika’stvarna IP adresa u onome što je poznato kao IP propuštanje. To omogućava svima da znaju gdje ste i da pratite svoje aktivnosti ili čak ukradu identitet.

Štoviše, nedavna otkrića pokazala su da su propuštanja IP-a čak i moguća nego ikad prije. Propust u sigurnosti u web komunikaciji u stvarnom vremenu (WebRTC, značajka uobičajena u najpopularnijim preglednicima) uzrokuje korisnike’ stvarne IP adrese koje treba izložiti. Hakeri i drugi promatrači lako mogu iskoristiti tu slabost s nekoliko linija koda kako bi dobili pristup korisnicima’ identiteta u zloglasne svrhe. Međutim, korisnici nisu potpuno bespomoćni. Postoje sjajni alati kao što je IPLeak koji omogućuju korisnicima da shvate je li njihov promet ranjiv, a većina VPN-a također pruža resurse za pomoć!

Kako testirati ako VPN cuva na vašu IP adresu

Većina VPN-ova dobra je u sprečavanju propuštanja IP-a, ali ponekad vanjski čimbenici mogu biti preveliki za prevladavanje. U tim slučajevima neki pružatelji VPN nude a ‘ubojiti prekidač’ prekinuti kompromitiranu vezu. Čak i to, puno puta’Ne možete tako lako otkriti je li vaš IP procurio. Ako ti’pokušali ste se povezati na geografski ograničene usluge poput Netflixa ili Hulu putem VPN-a i još ih ne možete vidjeti, vaš IP je možda procurio.

Ovo nije’t reći’je nemoguće zaštititi vaš IP. VPN-ovi su i dalje vrlo korisni i preporučuju se i možete biti proaktivni kada je u pitanju otkrivanje IP propuštanja. Neki čak nude korisnicima alate dizajnirane za otkrivanje i zaštitu od propuštanja IP-a, poput Express VPN-a sa svojom novom uslugom. Ako vaš pružatelj usluga ne’Ne pružite ta rješenja, i dalje možete izvršiti test propuštanja IP-a u nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Pronađite svoju stvarnu IP adresu. Postoje jednostavni načini da to postignete, bilo s web lokacije poput WhatIsMyIPAdress.com, bilo s vašeg računala’s naredbeni redak ako’Ponovo ste s one više pametne strane.
  2. Povežite se s VPN-om. Odaberite poslužitelj koji želite testirati i omogućite svoju VPN vezu. Nakon toga ponovno pronađite svoju IP adresu
  3. Vaša nova VPN IP adresa trebala bi se razlikovati od izvorne, a trebala bi se registrirati i na drugom zemljopisnom mjestu.
  4. Ispitivanje nepropusnosti. Posjetite web lokaciju poput IPLeak-a da biste testirali internetsku vezu. Ako adresa koju vidite prikazuje vaš davatelj internetskih usluga’S geografskog položaja, vaš VPN ne funkcionira ispravno.

Također biste trebali izvršiti test propuštanja WebRTC da biste osigurali da vaš preglednik nije’t odgovoran za IP propuštanja. ExpressVPN i neki drugi VPN-ovi nude usluge na vlastitim web mjestima. Osim toga, tu su i izvrsni besplatni alati koje možete istražiti putem interneta, a koji će vam brzo otkriti jeste li kriv za vaš WebRTC.

Kako spriječiti VPN da ne ispadne iz vaše IP adrese

Ako saznate da vam je VPN procurio IP, nemojte’t panika. Najbolje VPN-ove prati a ‘ubojiti prekidač’ značajka koja će odmah prekinuti vezu ako vaš IP procuri, ali čak i ako vaš ne’t, i dalje možete poduzeti brze korake kako biste spriječili da vaša IP adresa padne u pogrešne ruke.

Onemogućite WebRTC iz svog preglednika

Svi najpopularniji web preglednici koriste WebRTC, uključujući Google Chrome, Mozilla Firefox i Opera. Štoviše, ova je značajka obično omogućena prema zadanim postavkama, tako da na njih može utjecati korisnik a da toga nisu ni svjesni. Međutim, jednom kad’testirani smo i utvrđeni je li problem s WebRTC-om, možete djelovati brzo kako biste spriječili nove probleme:

  • Za Chrome možete preuzeti aplikaciju poput ScriptSafe iz njihovih trgovina aplikacija da biste onemogućili WebRTC.
  • Korisnici Firefoxa mogu preuzeti aplikaciju Onemogući WebRTC ili jednostavno pristupiti kartici za konfiguraciju upisivanjem ‘about: config’ i mijenjanje ‘media.peerconnection.enabled’ postavljanje na lažno.
  • Korisnici Opere također mogu koristiti ScriptSafe, ali postupak može imati nekoliko koraka više u odnosu na Chrome.

Odaberite pravi VPN

Nisu svi VPN-ovi izgrađeni jednako, a neke nude i sigurnosne značajke koje nadilaze uobičajeni opseg većine rješenja. Najbolji izbor za korisnike orijentirane na privatnost su VPN usluge koje imaju značajke dizajnirane za zaštitu posebno od IP propuštanja. Pronalaženje dobavljača koji nudi zaštitu od propuštanja DNS-a presudno je s obzirom na to da je to vatrozid koji ograničava sav internetski promet s vašeg uređaja izravno kroz tuneliranu vezu. Štoviše, uvijek biste trebali potražiti VPN-ove koji izričito spominju da nude funkciju Kill Switch jer oni mogu biti razlika između malog trepavica i velikog problema za vaš identitet dolje.

Konfiguriranje VPN-a na vašem domaćem usmjerivaču

Druga strategija koju neki stručnjaci preporučuju i ona koja bi mogla biti sigurnija od jednostavnog isključivanja WebRTC-a jest instalirati VPN klijent izravno na kućni usmjerivač. To ima nekoliko prednosti, uključujući zaštitu svih uređaja koji se povezuju na usmjerivač. To može potrajati nekoliko koraka, ali zaštita vašeg doma i cjelokupnog mrežnog prometa od IP propuštanja vrijedan je razlog za ovaj dodatni napor.

  1. Započnite prijavom na usmjerivač’s administrativnom stranicom i pronađite ‘sigurnosti’ ili ‘veza’ kartice.
  2. Neki usmjerivači će imati odjeljak za VPN-e koji će vam pomoći pronaći vašeg davatelja usluga kao i dovršiti postupak instalacije.
  3. Ako vaš usmjerivač ne’nemate ovu značajku da vam pružatelj VPN-a može pomoći. Obratite se podršci i recite im koji usmjerivač posjedujete i oni bi trebali biti u mogućnosti voditi postupak instalacije.

Ako je usmjerivač zaštićen, svi će vaši uređaji imati maskiranu IP adresu, a WebRTC će biti manje faktor. Budući da se sav promet filtrira na izlaznoj točki vaše mreže umjesto vašeg računala, sve zahtjeve usmjerit će vaš VPN’s vatrozidom.

Zaključak

Bez obzira zašto se odlučite za korištenje VPN-a, nema sumnje da oni štite vaš identitet i čuvaju vas od znatiželjnih očiju. Međutim, čak i najbolji ponekad mogu imati proklizavanje, tako je’Važno je biti proaktivan i znati kako otkriti i pokrenuti IP test propuštanja kako biste osigurali da je vaš web promet siguran. Što je još važnije, trebate biti oprezni pri odabiru VPN usluga i odabrati opciju koja nudi zaštitu od IP propuštanja, a istovremeno vam pruža alate potrebne za sprječavanje i borbu protiv njih ako se oni pojave..

To’Također je od vitalnog značaja za onemogućavanje WebRTC-a i postavljanje bolje zaštite poput instaliranja VPN-a na usmjerivač. Bez obzira na tečaj koji se odlučite, svakako se informirajte o različitim dostupnim VPN alternativama i shvatite kako se oni slažu s najtežim izazovima. Zaštitite svoj identitet od curenja IP-a i jamčimo vam’uvijek ste spremni spriječiti potencijalne opasnosti!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me