Kako testirati na DNS curenje

VPN-ovi dizajnirani su za zaštitu vaše anonimnosti, ali čak ni neki od najboljih pružatelja usluga nisu imuni na ranjivosti. Propuštanje DNS-a može razotkriti vaš identitet i ostaviti vas ranjivim na praćenje i bilježenje vaših mrežnih aktivnosti od strane vašeg davatelja internetskih usluga. Saznajte kako testirati VPN na propusnost DNS-a i što je potrebno da biste riješili problem pomoću ovog jednostavnog vodiča za praćenje.


Što je curenje DNS-a i kako na mene utječe?

DNS (sustav naziva domena) je protokol koji povezuje web mjesto’s njihovim IP adresom. DNS pari dugi niz brojeva (poput 192.127.81.103) s lakšim za pamćenje niza slova poput www.website.com. Bez njega, mi’moram se sjetiti svake web stranice’jedinstvena numerička adresa, što znatno otežava pretraživanje interneta.

Međutim, DNS nije’bez svojih mana, jer to kontroliraju internetski davatelji internetskih usluga, a računala mogu’Ne pristupajte web stranicama s njim. To pruža pružateljima internetskih usluga mogućnost da prate tko postavlja zahtjeve i omogućuje im da vode detaljnu evidenciju IP adresa i koje web stranice posjećuju.

Kad se na Internet povežete putem virtualne privatne mreže (ili VPN-a), vaš se internetski promet usmjerava putem njihovih poslužitelja prije nego što dosegne svoje odredište, maskirajući vaš identitet i IP adresu. Kad ovaj promet čini DNS zahtjev, ISP vidi samo VPN’IP adresu, a ne vašu. Na taj način, čak i ako vaš davatelj internetskih usluga vodi kartice na zahtjev, oni su pobijedili’Znam da ste ga napravili.

Sustav dobro funkcionira, ali nije’uvijek siguran. Ponekad, bilo zbog vašeg operativnog sustava, greške u samom VPN-u ili nekog drugog faktora, DNS zahtjev će zaobići vaš VPN i izravno doći do davatelja internetskih usluga, obavještavajući ih da ste vi postavili zahtjev. To je poznato kao curenje DNS-a.

DNS propuštanje otkriva vašu internetsku stranicu IP adresu i aktivnost pregledavanja i znači da mogu dijeliti vaše zapise s bilo kime, od trgovca do državnih agencija koje ih zatraže. Još važnije, ako cijenite vašu privatnost, glavni je problem davatelj internetskih usluga koji zna gdje na internetu posjećujete. Za torente, zajedno s pojedincima koji vole emitirati TV emisije i filmove, to također može povećati rizik da budu uhvaćeni i pogođeni tužbama..

Što uzrokuje curenje DNS-a?

Unatoč VPN-ima’ najbolji napori da sav Internet promet teče isključivo preko njihovih tuneliranih veza i poslužitelja, ponekad vanjski čimbenici mogu dovesti do propuštanja. Ova kretanja također mogu proći neopaženo do toga’prekasno ili dok korisnik ne odluči testirati svoju VPN vezu. VPN može iscuriti vaš DNS iz bilo kojeg od sljedećih razloga:

  • Vaš DNS je postavljen ručno: U nekim će slučajevima korisnici postaviti svoje DNS poslužitelje ili je to napravila aplikacija koju su instalirali. U ovom slučaju čak ni VPN veze možda nisu sigurne jer se promet usmjerava preko unaprijed određenog kanala.
  • Vaš je usmjerivač pokrenut: Ako ti’Tijekom pregledavanja javne Wi-Fi veze ili čak nezaštićene, haker može narediti vašem uređaju da pošalje DNS zahtjeve određenim putem.
  • VPN konfigurirali ste ručno: Neki tehnološki pametni korisnici radije postavljaju vlastite VPN veze i staze iz različitih razloga, ali ako se izvrše pogrešno, te veze mogu biti problematične. Ako VPN nije’Ako se pravilno konfigurira, može procuriti lako i bez otkrivanja.

Kako testirati na DNS curenje

Srećom’s lakoćom odrediti je da vaš VPN ne radi ispravno. Jednostavnim DNS testom propuštanja postaju jasna i možete ih premjestiti kako biste ih uklonili kad su identificirani. Postoji nekoliko alternativa, a svakoj je strategiji potrebno svega nekoliko minuta. Evo nekoliko najjednostavnijih i najčešćih načina na kojima možete testirati VPN na curenje DNS-a:

  • Posjetite web mjesto za test propuštanja. Jedan od najjednostavnijih načina da se utvrdi je li vaš identitet procurio na vaš davatelj internetskih usluga jeste odlazak na web mjesto poput dnsleaktest.com. Jednostavno idite na URL i odaberite između standardnog i produženog testa.
  • Koristite svoju VPN’alata za otkrivanje. Mnogi od najboljih pružatelja VPN-a nude vlastite alate i resurse za testiranje svoje usluge na DNS propuštanje. ExpressVPN, na primjer, domaćin je niz alata i informativnog vodiča namijenjenog pomoći korisnicima s testiranjem i rješavanjem mogućih problema..

To možete reći i posjetom web lokaciji s ograničenom geološkom mrežom putem svoje VPN. Ako i dalje ne možete pristupiti sadržaju, vjerovatno je da je zahtjev za DNS upućen izravno s vašeg računala ili uređaja, a ne putem VPN-a.’s tuneliranom vezom.

Moja veza je izložena! Kako zaustaviti curenje DNS-a?

Ako utvrdite da vaša VPN veza nije sigurna i da vam je DNS procurio, prva stvar koju morate imati na umu je ostati mirna. Iako je važno pitanje brzo riješiti, vaš će identitet biti siguran ako slijedite nekoliko jednostavnih koraka.

  1. Prvo što biste trebali učiniti je odmah prekinuti VPN vezu. Mnogi pružatelji usluga nude ‘ubojiti prekidač’ značajkama na njihovim VPN-ovima, koji prekidaju vezu čim se otkrije curenje. U suprotnom, možete jednostavno odspojiti VPN i brzo isključiti Wi-Fi i ponovo se povezati.
  2. Promijenite svoj DNS poslužitelj. U većini slučajeva to jednostavno zahtijeva od vas da odaberete drugi poslužitelj i lokaciju iz VPN-a’s popisa, a vaša bi veza trebala biti sigurno obnovljena.
  3. Ako ste sigurni u svoje računalo znanje, možete odabrati i statički DNS poslužitelj, iako to može rezultirati više DNS curenja ako se nepravilno izvrše, pa’najbolje je izbjeći ovaj korak osim ako ne’ponovno stručnjak.
  4. Testirajte svoju novu vezu. Čak i ako slijedite ove korake, trebali biste osigurati da vaša nova veza bude sigurna i da također neće procuriti prije nego što se opustite.

Kako mogu izbjeći curenje DNS-a u budućnosti?

Najvažnije je imati na umu da izbjegnete curenje DNS-a uvijek biti budni. Čak i ako uvijek koristite VPN, testiranje na DNS propuštanja može vam povremeno pomoći da ih izbjegnete u budućnosti. Dobijanje VPN-a je također dobar prvi korak prema zaštiti sebe, ali to’Važno je da odaberete pravu. Potražite VPN usluge koje nude DNS zaštitu od curenja kao jednu od njihovih glavnih značajki. To znači da su njihovi poslužitelji dizajnirani za tuneliranje čitavog internetskog prometa, a oni upotrebljavaju vatrozid kako bi se spriječilo da svi zalutali zahtjevi dođu do vašeg ISP-a..

Pored toga, postavljanje jačih firewall-a izvrstan je način nadogradnje VPN-a jer može dodatno zaštititi vašu vezu. Ako se osjećate sigurni u svoje znanje o računalu, možete posjetiti svoje računalo’IP konfiguracija, iako ovo treba uzeti u obzir samo ako ste’Ponovo ste stručnjak, jer ako se pravilno ne postupa, može doći do nenamjernih posljedica.

Zaključak

Za one koji cijene svoju privatnost i anonimnost tijekom pregledavanja weba, curenje DNS-a može imati značajne negativne posljedice. Čak i za korisnike koji su manje zabrinuti, pružatelji internetskih usluga koji prate svaki njihov pokret u mreži mogu biti opasni i mogu ih izložiti većim prijetnjama poput hakova, krađe identiteta, pa čak i ako im se dokumentacija preda vlastima.

Zaštita sebe je od vitalne važnosti, što znači da vam upotreba pravog VPN-a može osigurati zaštitu od znatiželjnih očiju i davatelja internetskih usluga’ invazivne mjere vođenja evidencije. Pobrinite se za vas’uvijek koristite sigurnu i anonimnu vezu testirajući na DNS propuste i pronađite dobavljača poput ExpressVPN-a, koji ima ugrađenu zaštitu DNS-a od curenja. Ako budite budni i koristite prave alate, vi’Moći ćete izbjeći curenje DNS-a i uživati ​​u webu na način koji želite!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me