Како се тестира на ДНС цурење

ВПН-ови су дизајнирани да заштите вашу анонимност, али чак ни неки од најбољих провајдера нису имуни на рањивости. Пропуштање ДНС-а може открити ваш идентитет и оставити вас рањивим на праћење и евидентирање ваших мрежних активности од стране вашег добављача интернетских услуга. Научите како да тестирате свој ВПН на пропуштање ДНС-а и шта је потребно да се проблем реши на једноставан начин помоћу овог упутства за лако праћење.


Шта је цурење ДНС-а и како то утиче на мене?

ДНС (систем имена домена) је протокол који повезује веб локацију’с њиховом ИП адресом. ДНС повезује дуги низ бројева (као што је 192.127.81.103) са лакшим за памћење низа слова попут ввв.вебсите.цом. Без њега’Морам да памтим сваку веб локацију’јединствена нумеричка адреса, што знатно отежава претрагу веба.

Међутим, ДНС није’без својих мана, јер то контролишу ИСП-ови и рачунари могу’Не приступајте веб локацијама помоћу њега. То пружа пружаоцима интернетских услуга могућност да прате ко поставља захтеве и омогућава им да воде детаљну евиденцију ИП адреса и које веб локације посећују.

Када се повежете на Интернет путем виртуелне приватне мреже (или ВПН-а), ваш интернет саобраћај преусмерава се преко њихових сервера пре него што стигне до свог одредишта, маскирајући ваш идентитет и ИП адресу. Када овај саобраћај чини ДНС захтев, ИСП види само ВПН’ИП адресу, а не вашу. На овај начин, чак и ако ваш даватељ интернетских услуга чува табеле на захтеву, они су победили’Не знам да си га направио.

Систем добро функционише, али није’увек сигуран. Понекад, било због вашег оперативног система, грешке у самом ВПН-у или неког другог фактора, ДНС захтев ће заобићи ваш ВПН и директно доћи до ИСП-а, обавестити их о томе да сте ви поднели захтев. То је познато као цурење ДНС-а.

ДНС пропуштање открива вашу ИП адресу и вашу активност прегледавања и значи да могу делити ваше записе са било киме, од трговца до државних агенција које их затраже. Још важније, ако цените вашу приватност, главни проблем је давање интернетског пружатеља услуга гдје знате на вебу. За торентере, заједно са појединцима који воле да емитују ТВ емисије и филмове, такође може повећати ризик да буду ухваћени и погођени тужбама.

Шта изазива цурење ДНС-а?

Упркос ВПН-има’ најбољи напори да сав интернет саобраћај тече искључиво преко њихових тунелираних веза и сервера, понекад спољни фактори могу довести до пропуштања. Ови догађаји такође могу проћи неопажено до тога’прекасно или док корисник не одлучи да тестира своју ВПН везу. ВПН може исцурити ваш ДНС из било којег од следећих разлога:

  • Ваш ДНС је подешен ручно: У неким случајевима корисници ће или поставити своје ДНС сервере или је то учинила апликација коју су инсталирали. У овом случају чак ни ВПН везе можда нису сигурне јер се саобраћај преусмерава преко унапред одређеног канала.
  • Ваш рутер је покренут: ако ти’Током прегледавања јавне Ви-Фи везе или чак незаштићене везе, хакер може да нареди вашем уређају да пошаље ДНС захтеве одређеним путем.
  • ВПН сте конфигурисали ручно: Неки корисници који воле технологију радије постављају властите ВПН везе и стазе из различитих разлога, али ако се изврше погрешно, ове везе могу бити проблематичне. Ако ВПН није’Ако се правилно конфигурише, може лако и без детекције.

Како се тестира на ДНС цурење

Срећом’је лако одредити да ли ваш ВПН не ради исправно. Једноставним ДНС тестом пропуштања постају јасна и можете их прећи да их елиминишете када су идентификовани. Постоји неколико алтернатива, а свакој стратегији је потребно само неколико минута. Ево неких од најједноставнијих и најчешћих начина на којима можете тестирати ВПН на пропуштање ДНС-а:

  • Посета веб локацији за тест пропуштања. Један од најједноставнијих начина да се утврди да ли је ваш идентитет процурио на ИСП је одлазак на веб локацију попут днслеактест.цом. Једноставно идите на УРЛ и изаберите између стандардног и продуженог теста.
  • Користите ВПН’алата за откривање. Многи најбољи ВПН провајдери нуде сопствене алате и ресурсе за тестирање своје услуге на пропуштање ДНС-а. ЕкпрессВПН, на пример, домаћин је низ алата и информативног водича који су осмишљени како би помогли корисницима у тестирању и решавању евентуалних проблема који настану..

То можете рећи и тако што ћете преко ВПН-а посетити веб локацију која је ограничена на гео. Ако и даље не можете да приступите садржају, вероватно је да је ДНС захтев поднесен директно са вашег рачунара или уређаја, а не преко ВПН-а.’с тунелираном везом.

Моја веза је изложена! Како да зауставим цурење ДНС-а?

Ако утврдите да ваша ВПН веза није сигурна и да вам је ДНС процурио, прва ствар коју морате имати на уму је да останете мирни. Иако је важно питање брзо решити, ваш идентитет ће бити сигуран ако следите неколико једноставних корака.

  1. Прво што треба да урадите је да одмах прекинете своју ВПН везу. Многи пружаоци услуга нуде ‘килл свитцх’ карактеристике на њиховим ВПН-овима, који прекидају везу чим се открије цурење. У супротном, можете једноставно искључити ВПН и брзо искључити Ви-Фи и поново се повезати.
  2. Промените свој ДНС сервер. У већини случајева то једноставно захтева од вас да одаберете други сервер и локацију са свог ВПН-а’Списак би требало да буде сигурно успостављен.
  3. Ако сте сигурни у своје рачунарске вештине, можете да изаберете и статички ДНС сервер, мада то може довести до већег цурења ДНС-а ако се неправилно изврши, па’Најбоље је избећи овај корак ако нисте ви’поново сте експерт.
  4. Тестирајте своју нову везу. Чак и ако следите ове кораке, требало би да се уверите да је ваша нова веза сигурна и да неће такође процурити пре него што се опустите.

Како могу да избегнем цурење ДНС-а у будућности?

Најважнија ствар коју треба имати на уму да избегнете пропуштање ДНС-а јесте да будите увек будни. Чак и ако увек користите ВПН, тестирање на ДНС пропуштање периодично вам може помоћи да их убудуће избегнете. Добијање ВПН-а је такође добар први корак ка заштити себе, али то’Важно је да изаберете праву. Потражите ВПН услуге које нуде ДНС заштиту од цурења као једну од њихових главних карактеристика. То значи да су њихови сервери дизајнирани да тунелирају сав интернет саобраћај, а они користе заштитни зид како би спречили било какве залутале захтеве да дођу до вашег ИСП-а..

Поред тога, постављање јачих заштитних зидова одличан је начин да надопуните ВПН јер може додатно заштитити вашу везу. Ако се осећате сигурни у своје рачунарско знање, можете посетити свој рачунар’ИП конфигурација, мада то треба узети у обзир само ако сте’поново сте стручњак, јер ако се не поступа правилно, може имати неке ненамерне последице.

Закључак

За оне који цијене своју приватност и анонимност током прегледавања веба, ДНС цурење може имати значајне негативне посљедице. Чак и за кориснике који су мање забринути, провајдери интернетских услуга који прате сваки њихов потез на мрежи могу бити опасни и могу их изложити већим претњама попут хакова, крађе идентитета, па чак и ако им се подаци предају властима.

Заштита себе је од виталне важности, што значи да коришћење правог ВПН-а може вам помоћи да се заштитите од знатижељних очију и даватеља интернетских услуга’ инвазивне мере вођења евиденције. Проверите да ли сте’увијек користите сигурну и анонимну везу тестирајући на ДНС пропусте и пронађите добављача попут ЕкпрессВПН-а, који има уграђену заштиту ДНС-а од цурења. Ако будите будни и користите праве алате, ви’Бићете у могућности да избегнете пропуштање ДНС-а и уживајте у вебу онако како желите!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me