Како сакрити своју ИП адресу

Неки кажу да је дељење брижно, али када је реч о вашим личним подацима, то не би могло бити даље од истине. Док нам здрав разум говори да дељење наше кућне адресе на мрежи тражи проблеме, друга је ствар када је реч о нашој адреси Интернет протокола. У ствари, многи од нас никада не размишљају о дигиталном отиску који остављамо сваки пут када отворимо веб локацију.


Истина је, међутим, да свака веб локација коју посјетимо види нашу ИП адресу. То нас излаже потенцијалним цибер злочинима и има потенцијал да води цибер-криминала до нашег виртуалног, и физичког, прага..

Ваша ИП адреса открива детаљне информације о вашој географској локацији, али без ње не бисте уопште могли да приступите интернету. Нажалост, будући да се ИП адресе математички производе и додељују у блоковима, могу открити много више о вама и вашим интернет навикама него што бисте можда желели да буду објављени, остављајући вас рањивим на сајбер претње или чак на ризик кривичног гоњења.

Препоручујемо ЕкпрессВПН као најбољи начин да сакријете своју ИП адресу.

У овом чланку

Шта је ИП адреса?

ИП адреса је попут ваше физичке адресе идентификацијски код који омогућава комуникацију између уређаја. ИП адреса додељена од стране Интернет Ассигнед Аутхорити (ИАНА) чини кључни део протокола који омогућавају комуникацију унутар мреже.

Док можеш’Ако не приступите интернету без њега, можда нећете желети да објавите своју ИП адресу сваки пут када идете на интернет. Можда свету неће рећи ваш број социјалног осигурања, али откриће одређену количину информација о вашој локацији и веб локацијама на којима сте’ве посећен.

Као што неки од нас воле да остану ниско у свакодневном животу, многи од нас такође цене мало више анонимности и сигурности у виртуелном животу.

Методе скривања ваше ИП адресе

1. Користите ВПН (најбоља опција)

Претплата на виртуелну приватну мрежу вероватно је најлакши и најповољнији начин маскирања ваше ИП адресе. ВПН вам не даје само анонимност, али исто тако шифрира ваше податке, на тај начин спречавајући пресретање, пружа вам сигурно искуство и омогућава вам да прелазите са сервера на сервер (и ИП на ИП) колико год желите, што значи да можете да претражујете из Сингапура, Немачке и САД-а све у једном дану.

Иако су поузданије од било које друге опције, постоје одређени аспекти ВПН-а због којих морате бити опрезни. Како ВПН провајдер може видети и вашу оригиналну ИП адресу и сервер кроз који пролази ваш саобраћај, морате пронаћи ону у коју можете да верујете и уз коју ћете се осећати пријатно..

Законодавство у неким земљама може натерати вашег даватеља ВПН-а да открије одређене информације о вама. Ако изаберете ВПН који је смештен у некој од земаља обавештајног савеза Фиве Еиес, а то су САД, Велика Британија, Нови Зеланд, Канада и Аустралија, агенције за спровођење закона могу их приморати да предају све информације које се односе на ваше мрежне активности, где се налази, па чак и ваше име и адреса.

Иако већина ВПН-ова тврди да немају смернице за бележење које их спречавају да прикупљају било какве податке о вашим активностима прегледавања, оригиналној ИП адреси и времену повезивања, ово није’увек је тако.

Док смо ми’захвалан што је овај злочинац ухваћен, он изазива забринутост око тога које информације ВПН провајдер заиста чувају о нама и колико смо сигурни у њиховим затвореним тунелима несметане сигурности.

Срећом, помоћ је на располагању и комбинована иницијатива између Центра за демократију и технологију (ЦДТ) и ЕкпрессВПН охрабрују ВПН пружатеље услуга да буду транспарентнији у својим активностима и постану чисти у вези са евиденцијама које чувају. Ово је значајан корак напријед за појединце и компаније који траже интернетску сигурност и сигурно прегледавање, омогућавајући потрошачима да прецизирају ВПН услуге које имају њихови купци’ приватност као њихов приоритет број један.

Поред непобитне политике записивања и исправне политике приватности, потребан вам је и ВПН који има сервере у земљама у којима се налази садржај којем желите да приступите. Поуздане везе и велике брзине су такође од пресудног значаја, посебно ако планирате да преносите садржај. Неки ВПН-ови нуде додатне сигурносне функције које много више од тога што једноставно скривају вашу ИП адресу и пружају вам мир, посебно приликом обављања финансијских трансакција на мрежи..

Иако се бесплатне ВПН услуге могу чинити примамљивим, оне’најбоље је избегавати, са око 75% који садржи неки софтвер за праћење, а неки чак иду толико далеко да продају ИП адресу или опсег ширине другим корисницима. ВПН је безбедан само као и његов провајдер, па потражите ВПН са солидном репутацијом и провереном историјом да не води евиденције, попут ЕкпрессВПН.

2. Користите Тор

Тор означава Тхе Онион Роутер и представља бесплатан протокол који вам омогућава да анонимно уђете на Интернет. Ако, на пример, ви’Ако прегледавате Кину и желите да приступите Фацебооку, можете користити Тор за навигацију око владиних ограничења и деблокирање омиљене странице друштвених медија.

Уместо да ваш интернет саобраћај директно путује са вашег уређаја на веб локацију коју сте посетили’Пошавши, Тор ће преусмерити све податке кроз низ виртуелних тунела, чинећи вашу активност приватном и непролазном.

Штити вас од анализе саобраћаја, Тор вам даје слободу приступа било којем садржају путем приватне мрежне стазе. Слично као у виртуелној приватној мрежи, Тор је сигурнији у томе што је потпуно анониман, док ВПН провајдер има приступ и апликацији на вашем уређају и серверима на којима сте’поново користите за прегледавање интернета.

Тор има предности над ВПН-ом у погледу пружања потпуне анонимности и уклањања фактора поверења потребног за ВПН. Такође је изузетно тешко за било који хакер или државну агенцију да омета Тор или га затвара, јер има хиљаде сервера раширених широм света и нема централног седишта или главног сервера који би могао да циља.

Све то блиста’т злата, али, иако ВПН може донекле успорити брзину ваше везе, Тор дефинитивно хоће. С обзиром да се сваки пакет података шифрира и дешифрује и путује кроз неколико сервера удаљених миља, Тор је изузетно спор и сигурно није погодан за стриминг или П2П дељење. Тор је такође ограничен у погледу компатибилности и до сада није развијена апликација Тор за иОС оперативне системе.

Безбедан? Дефинитивно. Згодно? Не толико.

3. Користите проки

Иако проки може звучати мало застарело, то може’У ствари је једноставан и ефикасан начин маскирања ваше ИП адресе и неоткривени приступ садржају. Променом поставки вашег прегледача можете преусмерити податке тако да путују преко проки сервера и користе ту ИП адресу уместо ваше. То вам даје основни ниво сигурности и анонимности и спречава било кога да идентификује вашу ИП адресу.

Како можете одабрати који проки сервер користите, можете да креирате ИП адресу у другој земљи и на тај начин заобилазите геоблокове. На примјер, ако желите гледати ББЦ иПлаиер, све што морате учинити је пронаћи проки сервер у Великој Британији и усмјерити захтјев за приступ путем тог терминала.

За разлику од ВПН-а, проки сервер вам неће дати приступ Нетфлику и другим сличним веб локацијама јер су блокиране и освојио је’Нећу вам пружити додатне слојеве заштите који су повезани у ВПН. Док је ВПН’Заштита је свеобухватна, пуномоћници раде на принципу за једнократну употребу.

Да бисте започели са проки-јем, прво морате да потражите потенцијалне проки услуге у земљама које желите да користите и бележите њихове ИП адресе. Након тога можете прилагодити подешавања интернетске везе и уживати у неограниченом и сигурном прегледавању.

Најбољи ВПН-ови за скривање ваше ИП адресе

# 1 ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН се често сматра најбољим решењем за сакривање ИП адресе и то са добрим разлогом.

Ово је провајдер који доноси велики ударац, како у погледу географског домета, тако и сигурности.

Има сервере у 145 градова широм света, тако да можете да се повежете на локацију која је најприкладнија за садржај којем желите да приступите.

Поред тога, постоје строге безбедносне карактеристике, укључујући 256-битну енкрипцију високог нивоа, прекидач за заустављање, заштиту од пропуштања ДНС-а и нулте записе да би ваше интернет активности биле приватне.

Ето’такође велике брзине и без ограничења пропусног рада или ширине појаса. И не само то, већ ЕкпрессВПН треба да буде компатибилан са било којим уређајем или оперативним системом, укључујући Аппс за Мац, Виндовс, иОС и Андроид.

Такође можете да користите ЕкпрессВПН са три уређаја одједном.

Екпресс ВПН кошта 12,95 УСД месечно, али цена пада на 9,99 УСД месечно ако узимате шестомесечни план, и 6,67 УСД током 12 месеци, јер добијате три месеца бесплатно. Ето’такође а 30-дневна гаранција поврата новца ако желите да покушате пре него што се обавежете.

# 2 НордВПН

НордВПН је још једна добра опција да размислите о скривању своје ИП адресе. Овај ВПН провајдер има репутацију као једна од најважнијих безбедносних опција на тржишту.

Ето’с двоструком енкрипцијом за маскирање ваше ИП адресе заједно са прегледавањем интернета, као и прекидачем за убијање како бисте били сигурни да све што сте заузети радећи на мрежи не изненада постане јавно ако се ваша ВПН веза одједном прекине..

Још једна строга безбедносна карактеристика је ДНС заштита од цурења.

Постоје велике брзине, без истицања и неограничене пропусности, што ово чини корисним алатом ако желите сакрити своју ИП адресу, док сте још увек у могућности да се укључите у торрентинг и дељење П2П датотека.

НордВПН је нешто јефтинија у поређењу са ЕкпрессВПН-ом, са трошковима постављеним на 11,95 УСД месечно, спуштајући се на 5,75 УСД месечно ако узимате једногодишњи план, а 3,29 УСД месечно током две године. Такође има 30-дневна гаранција поврата новца.

# 3 ХидеМиАсс

Ако желите велики избор сервера са којима ћете се повезати из целог света, онда би ХидеМиАсс могао да буде најбољи ИП Блоцкер ВПН за вас.

Има сервере у скоро 200 земаља, тако да можете бити на једној страни света, али одлучите да се повежете са сервером с друге стране планете.

Постоје и јаке мере безбедности и енкрипције како би се осигурало да сте заштићени од знатижељних очију хакера или власти. Компатибилан је са иОС, Андроид, Мац и Виндовс.

Слично у цени са осталим ВПН провајдерима на листи, ХидеМиАсс кошта 11,52 долара месечно, али трошкови се смањују на 8,33 долара месечно током шест месеци, а 6,56 долара месечно за једногодишњи план. Постоји и 30-дневна гаранција поврата новца.

# 4 ПриватеВПН

ПриватеВПН је једна од најбољих опција на тржишту ако тражите добављача који ће вам пружити брзи и неуређени интернет, а истовремено осигурати да сакријете своју ИП адресу са низом сигурносних функција високог нивоа.

Има заштиту од пропуштања ДНС-а да вас заштити и, иако има мањи географски домет од неких провајдера, и даље има сервере у око 40 земаља, што значи да имате избор где ћете се повезати.

Приватни ВПН један је од приступачнијих ВПН добављача тамо, са ценама од 8,21 УСД месечно или 5,63 УСД месечно у трајању од три месеца. Ако извадите једногодишњи план, он кошта 4,15 УСД месечно, а постоји и један 30-дневна гаранција поврата новца.

Разлози за скривање ИП адресе

1. Сакријте своју локацију

Можда желите да сакријете свој географски положај, не само због бриге о приватности или безбедности, већ и да пружите већу слободу на мрежи.

Неке су земље снажно цензуриране када је у питању приступ интернету и ваша ИП адреса ће рећи свијету да сте ви’дјелујете из такве земље, омогућавајући властима да угуше ваше покушаје приступа било којој информацији коју добију’сматрали смо се неприкладним.

На пример, ако ви’на пословном путу у Пекингу’Пронаћи ћете приступ Фацебооку и оставите вас далеко од куће, а не можете да делите своје културно искуство са пријатељима.

Маскирањем ваше ИП адресе и чини се да изгледа као да сте ви’ти си у Кентуцкију, а не у Шангају’Пронаћи ћемо да одједном имате приступ читавом низу садржаја који није био’т доступно пре.

2. Приступите свим областима

Неке странице користе географско блокирање како би спријечиле становнике других земаља да приступе одређеном садржају. То се ради из више разлога. ХБО Нов, на пример, доступан је само становницима САД, јер је његова матична компанија лиценцирала ексклузивна права пружаоцима услуга у другим земљама. У Канади, Бело Медиа је лиценцирао повратни каталог НБО-а тако да Канађанима приступ ХБО Нов представља сукоб интереса.

Слична питања лиценцирања односе се на Нетфлик, па ако приступите овој страници са европске ИП адресе, ви’Пронаћи ћете да можете да гледате само одређени садржај и победе’немам комплетну америчку библиотеку за избор. Ако, међутим, користите неки од метода маскирања ИП адреса који су наведени у даљем тексту, вашу ИП адресу можете променити у ону у САД-у, омогућавајући вам приступ целокупној библиотеци.

3. Уштедите новац

Неки блокови за малопродају користе гео-блокаду да изврше дискриминацију цена и приморају купце на мрежи да купују преко другачије верзије веб локације где су цене веће него на домаћој верзији. Аустралију је ово посебно погодило и било је грозно када је почетком ове године Амазон најавио свој план да аустралијским интернетским купцима омогући приступ ограниченијој роби по много већој цени од оне на њеним међународним сајтовима.

Слично томе, ако претражите лет путем интернета са америчке ИП адресе, веће су шансе’Наплатићете много више него што неко приступи истим информацијама са индијске ИП адресе, на пример. Цијене авионских карата раде на систему динамичке цијене који узима у обзир ваш поштански број и врсту уређаја да би одредио шта сте’вероватно ћете платити. То значи да, ако и ви’тражите земљу са већим просеком дохотка, као што су САД, ви’дужни сте платити више.

Маскирајући или мењајући своју ИП адресу, можете се претварати да живите у подручју са нижим примањима или да уштедите буквално стотине долара на стварима као што су летови, најам аутомобила и резервације хотела.

4. Сакријте се у опасној жаришној точки

Многи од нас су стално у покрету, прелазећи из једног Ви-Фи жаришта у други док путујемо од куће до посла, у теретану и вани с пријатељима. Могућност повезивања на Ви-Фи жаришну тачку у кафићу или бару врло је згодно, али постоје многе скривене опасности.

Ако се повежете са хотспот-ом без потребе да унесете лозинку или сигурносни код, то значи да је шифрован што вам оставља широк отвор за хакере и друге претње од цибер-безбедности. Сви подаци које пошаљете или примите преко Ви-Фи жаришта могу се пресрести, ако ви’Користите јавну везу ове врсте за ваше интернет банкарство, ви’буквално делите своје финансијске податке и податке за пријаву са свима који то можда траже.

Пошто су случајеви крађе идентитета ове године погодили све чешће достигнуће у САД-у са 16,7 милиона жртава и интернетским преварама које су коштале потрошаче око 900 милиона долара у 2017. години,’сваки разлог да будемо опрезни. Сакривање ИП адресе један је од начина да минимизирате своју рањивост на кибернетички криминал и омогућите вам да без ризика обављате онлине трансакције.

5. Заштитите се од пржења очију

Као што смо раније утврдили, неке драконске владе примењују тешку цензуру према својим становницима’ приступ интернету и ово није’т једина брига. Иако се можда нисте превише забринули да вас влада посматра као што вршите своје мрежне активности као грађанин који поштује законе, проблеми се појављују када се, на пример, користе одређене технике за утицај на гласање, као што се прича да се догодило током британске владе недавни референдум у ЕУ.

Чак иако ти’само невино претражујући, црвене заставе могу упозорити агенције за спровођење закона. На пример, једна породица, која је претражила руксаке и куваре под притиском, примила је посету шест официра из заједничке групе за тероризам. Комбинација радозналог тинејџера’жеђ за знањем, мајко’потреба за шпоретом за припрему квиноје и отац који Јужна Кореја и Кина послују, воде агенцију за спровођење закона да сумња да је породица у току бомбе!

Иако је ово прилично екстремни пример, он указује колико се пажљиво прате ваше мрежне активности. Ако не’не желите да вас Биг Бротхер посматра, морате да добијете неку врсту интернетске сигурности која маскира вашу ИП адресу и даје вам слободу да истражите било који део веба (или Дарк Веб) неоткривен.

6. Направите око заштитних зидова у школи или на послу

Не изненађује да многи факултети, универзитети и радна места не желе да приступате одређеном садржају, нарочито када они’плаћа вам да радите посао а не да играте покер на мрежи. Иако многа радна места сада омогућавају својим запосленима приступ друштвеним мрежама због тога’је користан за компанију’Интернетска репутација, сајтови за играње и порно игра немају легитимну сврху на радном месту.

Рекавши то, ако ти’сте комплетан зависник од Леагуе оф Легендс и желите да играте брзу игру током одмора, маскирање ваше ИП адресе ће вам омогућити да заобиђете ватрозид и обезбеди вашу следећу победу на бојном пољу.

Суштина

Истражујући потенцијалне опасности откривања ваше ИП адресе сваком Тому, Дику и Харрију тамо у огромном виртуелном свету, мало је сумње да је потребан одређени ниво безбедности на мрежи ако желите минимизирати претњу од сајбер криминала и интернетског надзора.

Било која од горе поменутих метода може повећати вашу безбедност на мрежи, али најопсежнији пружа ВПН. Међутим, ако желите остати потпуно анонимни и имати озбиљних проблема са повјерењем, Тор је вјероватно најбољи начин за путовање, иако ће вријеме кашњења озбиљно ометати ваше искуство претраживања. Уз то, постоје неке ствари које можете’не користите Тор за, попут преузимања торрентинг датотека, које ВПН-ови могу без проблема да раде.

Проксији нуде пристојан ниво заштите, али само уз употребу за једну употребу. Корисни за оне са ограниченим или старим оперативним системима, проки сервери су, ипак, рањивији на цурење и друге сајбер претње.

За свеобухватну интернетску заштиту, анонимност и сигурност, најбољи начин је употреба једног од најбољих доступних ВПН-ова - само будите строги у својим истраживањима и бескомпромисно у вези са политикама евидентирања и приватности.

Наша препорука за најбољи ВПН за деблокирање ваше ИП адресе је ЕкпрессВПН.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me