Интервју са Руби Гонзалез из НордВПН-а

Иако је способност стриминга гео-блокираног садржаја увек неопходна (здраво, УС Нетфлик!), Приватност и сигурност постају све већа брига за многе људе, не само у САД-у, већ и широм света. Како се ограничења почињу пооштрити и земље доносе законе који захтијевају информације корисника о прегледачу, грађани траже проналажење рјешења за одржавање њихове приватности и сигурности.


Овде долази у игру НордВПН. Једно од најпознатијих имена у ВПН индустрији, ова компанија настоји својим купцима пружити све што им је потребно за безбедну, анонимну сурфање и могућност приступа било ком веб месту које они одаберу, без обзира на ограничења или гео-блокове. Не прихватате нашу реч због тога? Прочитајте наш ексклузивни интервју са главним директором за комуникације НордВПН-а, Рубијем Гонзалезом.

Contents

Реците нам нешто о себи и како сте започели у ВПН индустрији? Како се зовеш на НордВПН?

Ушао сам у ВПН индустрију пре више од годину дана придружујући се тиму за комуникацију НордВПН као главни директор за комуникације. Част и задовољство је радити заједно са професионалцима који су истински посвећени изградњи напредних дигиталних сигурносних решења.

Можете ли представити НордВПН мало нашим читаоцима? Како је НордВПН започео и како је стигао тамо где је данас?

НордВПН је један од најпоузданијих провајдера приватности и безбедности на свету, познат по својим чврстим вредностима и добро осмишљеним безбедносним карактеристикама. Идеја за изградњу поуздане ВПН услуге настала је из забринутости компаније’Оснивачи су имали смер у којем се кретао Интернет, уз појачан надзор, праћење и све већи број сајбер претњи.

Од 2012. године, НордВПН је прерастао у светски свет’водећи ВПН провајдери, препознати од најутицајнијих стручњака за ИТ безбедност и које користи преко милион корисника интернета широм света.

НордВПН је добро позната ВПН услуга, шта мислите да је допринело њеном успеху?

Наши техничари непрестано имплементирају различита технолошка решења како би помогли корисницима интернета да избегну надзор и заштите своје осетљиве податке од сајбер криминала. Истовремено, НордВПН услуга помаже повратку слободе говора у земљама које су високо цензуриране и доводе до интернета тамо где је ограничен због фиревалл-а, владиних ограничења или других разлога..

Посвећени смо испуњавању наших обећања и континуирано радимо на побољшању наших апликација, развоју нових функција, исправљању грешака и ширењу наше глобалне серверске мреже. Верујем да све ово доприноси општем успеху и помаже у зарађивању наших корисника’ поверење.

Оно што вас издваја од конкуренције?

Кориштење ВПН-а има бројне предности, тако да купци бирају НордВПН у односу на друге ВПН из различитих разлога. Чињеница да је НордВПН са седиштем у Панами, који нема обавезне законе о чувању података, дефинитивно нам помаже да се издвојимо из масе. За разлику од многих других ВПН провајдера, ми нисмо законски обавезни да евидентирамо и сачувамо ниједног свог клијента’ података. Ако нас неко пита, немамо шта да делимо.

Број доступних сервера и њихове локације такође је значајан, јер има директан утицај на брзину услуге. НордВПН тренутно омогућава својим корисницима да бирају између 2.426 сервера у 56 земаља, а листа непрекидно расте. Наше јединствене сигурносне карактеристике, као што су Доубле ВПН, СмартПлаи и ЦиберСец, такође су високо цењене и коришћене од стране наших купаца.

ВПН-ови требају бити комбинација перформанси и сигурности - како НордВПН то постиже?

Завршили смо’не верујем да се једно мора жртвовати над другим. Брзина и сигурност нису’т контрадикције, и ми континуирано радимо на томе да пружимо нашим купцима оба. Наша мрежа се стално шири, али ми и даље примењујемо најновије сигурносне праксе. Трудимо се да саслушамо наше купце и оптимизирамо наш рад без да икога излажемо ризику. То је један од наших главних циљева и намеравамо да га и задржимо на тај начин.

Како бисте описали свог типичног корисника? Које су карактеристике за њих најважније?

Наши типични корисници су забринути због своје приватности. Они верују у своје право да задрже ствари за себе и да нико не би смео да се меша у њихове приватне активности, било у њиховим домовима или на Интернету. И сигурно, воле приступити цензурираном или географски ограниченом садржају када су изван својих домова.

Које су неке од највећих безбедносних претњи појединим корисницима интернета? Како помажете у заштити тих корисника?

Постоји огроман и све већи број претњи које би могле утицати на кориснике. Међутим, по мом мишљењу, највећа опасност од свих је опште недостатак свести и једноставних безбедносних пракси. Штета нанесена рансомваре-ом, крађом података или идентитета могла би се ублажити, а њен обим знатно смањити ако се само придржавамо неколико добрих навика цибер хигијене. У НордВПН-у, ми’не само да нашим купцима пружамо безбедне алате који се лако користе, већ и стално објављују најбоље праксе и савете како да се заштите на мрежи.

Зашто је приватност данас толико важна и шта мислите да су примарне пријетње приватности за обичне људе који користе интернет?

Иако је савремени тренд дељења детаља о нашим личним животима изменио нашу перцепцију приватности, она је и даље изузетно важна за све, како на мрежи, тако и ван ње. Укратко, осећамо се сигурно кад знамо да нико не посматра или анализира наше поступке. То је такође уско повезано са особом’с достојанством.

Шта’с друге стране, право на приватност је такође пресудни део демократије и бројне слободе повезане с њом. Људи би требали бити у стању да без страха изнесу своје мишљење, а Интернет је био веома моћно средство за слободу говора. Нажалост, брз пораст надзорних овласти то мијења алармантним темпом.

И на крају, упад лично’приватност има директан утицај на личну сигурност. Што више информационих организација сакупи, то постају рањивији људи.

Шта је НордВПН’мишљење о задржавању података?

То је потенцијална пријетња нечијој приватности. Штавише, чување података које тренутно видимо или није доказало да дјелује или се заправо показало неефикасним. Стога, наравно, доводимо у питање употребу задржавања података.

У фебруару 2015. године, холандска владина агенција утврдила је да задржавање података у Холандији није потребно. Студија немачког парламента закључила је да је задржавање података у Немачкој само помогло да се повећа стопа расветљавања криминала за 0,006%. Данска полиција, која има много шири систем задржавања метаподатака и података о садржају, рекла је да је чиста количина информација које су имали био неугодна и превише компликована за употребу. Барак Обама’с Надзорно вијеће НСА утврдило је да масовни надзор од стране НСА није био потребан за заустављање терористичких напада у Сједињеним Државама.

Кина је недавно забранила ВПН и стриминг сајтове попут Нетфлика и Хулуа марљиво раде на блокирању ВПН приступа - како НордВПН поступа са таквим врстама противника?

Ми’чинимо све што је у нашој моћи да омогућимо приступ интернету без ограничења, без обзира где се та особа налази. Иако се понекад осећа као игра мачке и миша, нећемо престати да служимо својим купцима’ потребама. Колико знамо, увијек ће постојати начин да се ријеше таква питања, посебно када се технологија развија са сваким даном.

ВПН-ови су изузетно популарни у целој Европи и Азији, а сада видимо да ВПН-ови заиста почињу да продиру и на америчко тржиште. Зашто мислите да је ово?

Иако се корисници из различитих разлога окрећу ВПН услугама, видим два главна узрока повећане употребе ВПН-а у САД-у:

1. Политички разлози: 2017. године даватељима интернетских услуга било је дозвољено да продају корисничке податке трећим лицима, а неутралност мреже је укинута. Чули смо много контроверзних прича о чувању података, праћењу владе и приватности. Све ове ствари су дефинитивно потакнуле повећан интерес за ВПН услуге.

2. Безбедносна забринутост: Велики напади рансомвареа, највеће цурење личних података у историји интернета и убрзана стопа сајбер криминала довели су до повећане забринутости код људи’ Интернет безбедност. ВПН је алат који штити особу од више различитих претњи, због чега је тржиште ВПН-а у САД-у почело нагло да расте у последњих неколико година.

Где видите да употреба ВПН-а иде током наредних неколико година?

Чини се да цибер напади постају све опаснији, а слобода Интернета већ је неко вријеме у опадању. 2017. година је била сведоци неких најгорих кршења безбедности у историји, и верујемо да ће се напади само још више погоршавати. У САД, даваоци интернетских услуга имају право да продају купце’ подаци трећим странама, а неутралност мреже управо је укинута. И остатак света доноси законе који ограничавају слободу. Потражња за ВПН услугама непрестано расте током година, и вероватно ће тако и остати.

Постоје ли неке новости за НордВПН које бисте желели да поделите са нашим читаоцима?

Планирамо да наставимо свој помак ка бољој цибер-сигурности. У будућности ће НордВПН претворити у потпуно решење које ће заштитити кориснике Интернета од вируса, малвера, ДДоС напада и других онлајн претњи.

Наравно, победили смо’не престајемо задржавати фокус на побољшању постојећих функција. Ми ћемо наставити да додајемо нове сервере и локације на нашу листу, побољшавајући нашу корисничку подршку и радимо на једноставности наших апликација.

На крају, реците нашим читаоцима која су три главна разлога због којих би корисници требало да користе ВПН?

1. Избегавајте надгледање и надзор. Како ниво интернетског надзора расте, ВПН је један од најпоузданијих метода за очување приватности ваших података.

2. Заштитите се од цибер-криминала. ВПН сакрива ваш ИП и криптира ваш саобраћај. Ово је посебно важно на несигурним јавним мрежама, где би хакери могли да вребају због ваших личних података.

3. Приступ блокираним веб локацијама. Многе земље ограничавају кориснике’ приступ одређеним веб локацијама или услугама. ВПН-ови помажу да се заобиђу та ограничења и приступ било којем садржају који вам је потребан.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me