Podaci o hakiranju NordVPN-a


Kako zaštititi svoje podatke od VPN-a’s Kršenja

NordVPN, jedna od najčešće korištenih VPN usluga na svijetu, potvrdila je da je prekršena. S jednom od najvećih baza poslužitelja širom svijeta i s preko 5000 servera u 58 zemalja, ovaj je objekt hakiran još u ožujku 2018., unatoč tome što je popularni NordVPN velik u pogledu sigurnosti i privatnosti. Vijesti o ovom kršenju sigurnosti pojavile su se prije samo nekoliko dana zbog željenog poduzeća “100% siguran da je svaka komponenta naše infrastrukture sigurna.”


Virtualna privatna mreža djeluje tako što provodi vaše mrežne podatke putem šifriranog tunela, čineći tako mnogo težim otkrivanje davatelja internetskih usluga, vladinih agencija ili bilo koje treće strane koja bi možda željela ukrasti vaše osjetljive podatke. Profesionalci koji uključuju novinare, novinare i druge s osjetljivim podacima koriste ovaj oblik internetske zaštite kako bi zaštitili svoj identitet, posebno u zemljama s visokom cenzusom.

Laura Tyrell, glasnogovornica giganta VPN-a objašnjava kako NordVPN je bio hakiran izreka,

“Jednom od podatkovnih centara u Finskoj, iz kojih iznajmljujemo naše poslužitelje, pristupljeno je bez autorizacije.”

Dotični je kriminalac uspio dobiti pristup poslužitelju koji je bio aktivan otprilike mjesec dana, koristeći nesigurni sustav daljinskog upravljanja, onaj koji NordVPN nije’nisam svjestan. Dobivanjem sigurnosnog ključa transportnog sloja kojim se provjerava da li web mjesto vodi NordVPN, haker je otvorio vrata čovjeku u srednjem napadu.

Kad je u pitanju sigurnost, NordVPN je neprobojan, a kako stoji na NordVPN web stranici:

“Ne pohranjujemo vremenske oznake veze, podatke o sesiji, upotrijebljenu propusnost, podatke o prometu, IP adrese ili druge podatke. Ništa za pohranjivanje - ništa za dijeljenje s bilo kime.”

Glasnogovornica je izjavila da korisnički računi i podaci nisu ugroženi u Kršenje podataka NordVPN-a.

Dotični poslužitelj nije sadržavao zapisnike aktivnosti i osjetljive informacije poput lozinki i korisničkih imena nisu presretnute. Pored toga, ubrzo nakon napada dodate su mjere uključujući razne revizije kako bi se maksimizirala sigurnost i osiguralo da se ništa drugo ne previdi.

Dok mnoge VPN kompanije nisu htjele’čak i ne priznati takvo kršenje, NordVPN treba pohvaliti za njihovu transparentnost, a tvrtka je također otkazala ugovor s dotičnim centrom, pazeći da to ne’nikada se više ne dogodi.

Naravno, ovo nije prvi put da se dogodilo takva povreda. TorGuard je jedna takva tvrtka koja je pretrpjela sigurnosnu povredu u 2017. s jednim kompromitiranim poslužiteljem koji je uklonjen s njegove mreže 2018. TorGuard je također prekinuo sve poslove s tim hosting prodavateljem zbog kontinuiranih sumnjivih aktivnosti.

Točni detalji o tome kako je napadač stekao neovlašteni pristup masi još nisu dostupni zbog postojanja stalnih tužbi..

Tu je i vijest da je VPNViking pretrpio sličan cyber-napad, međutim, tvrtka se još nije izjavila o incidentu.

Ako želite ostati sigurni dok ste na mreži i razmišljate o ulaganju u VPN, možda biste trebali dodati još nekoliko koraka kako biste osigurali potpunu privatnost.

Razmislite, pobijedili ste’samo stavite jednu bravu na ulazna vrata kako biste bili sigurni da uljezi ne mogu provaliti. Slično tome, VPN kao samostalna mjera sigurnosti na mreži dovest će vas samo do sada.

Da biste maksimalno iskoristili internetsku privatnost, možda biste htjeli razmisliti o korištenju upravitelja lozinki kao i o VPN-u. To će vam omogućiti sigurno mjesto za pohranu lozinki kao i osjetljivih podataka poput kontaktnih brojeva, adresa, brojeva socijalnog osiguranja kao i podataka o vašoj kreditnoj kartici.

Upravitelj lozinki zahtijevat će da zapamtite samo jednu glavnu lozinku i pobrinut će se za sve ostalo, stavljajući sve svoje najvrjednije podatke u trezor.

Osim upravitelja lozinki, ulaganje u protuvirusni softver potrebno je, posebno u porastu stope cyber kriminala. Zaštitite se od čovjeka u napadima, crvima, phishing napadima, Trojancima, zlonamjernom softveru, špijunskom softveru, kao i lažnim vezama koje se šalju putem e-maila i trenutnih poruka.

Ugledni antivirus imat će zaštitu u stvarnom vremenu, otkrivajući prijetnje dok pokušavaju napasti vaše uređaje i upozoriti vas na njih. Smanjite upade u sustav, smanjujući šanse Zašto više i cyber kriminalaca iskorištavaju ranjivosti pomoću velikog antivirusnog softvera.

Ne zaboravite da uvijek ažurirate svoj AV i prakticirajte sigurne internetske navike, poput otvaranja privitaka iz nepoznatih izvora. Kombinacija svih ovih metoda, kao i posjedovanje VPN-a, omogućit će vam maksimiziranje vaše internetske sigurnosti.

Zaključak kršenja podataka NordVPN-a

Kršenje podataka NordVPN-a koji se dogodio u 2018. godini moglo se pojaviti tek nedavno, ali problem je s kojim se potencijalno suočavaju sve VPN usluge. Činjenica da je NordVPN bio transparentan po pitanju njihovih problema čini ih pouzdanijim kao korisnika’s potencijalnim VPN davateljem.

Istina je u tome što su napasti cyber-napadi Sjeo je NordVPN, mogući su i drugi slični događaji. To znači da korisnici sami trebaju pokriti svoje zapise kad god je to moguće u vezi s mrežnom zaštitom podataka. Pored odabira jednog od naših najboljih tipova VPN-a, trebali biste razmišljati i o instaliranju upravitelja lozinki, kao i o ulaganju u pouzdan antivirusni softver.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me