Novo proširenje preglednika Google otvorenog koda učiniće bolju transparentnost oglasa

Google je najavio da će izaći s novim preglednikom otvorenog koda u pokušaju povećanja transparentnosti internetskog oglašavanja. To ćemo ostvariti tako što ćemo korisnicima pružiti puno više informacija o oglasima koji se prikazuju korisnicima. Najava, koja se dogodila još u svibnju ove godine na I / O konferenciji za programere na kojoj se kaže da je ovaj novi preglednik, Sandbox privatnosti, novi korak u zaštiti privatnosti korisnika.


U prijedlogu koji je poslao internetski div, rekao je Google, “Kako bi pomogao u ovom dijaloškom okviru i pomogao istražiti izvedivost ovog prijedloga, Google će pokrenuti rano, eksperimentalno proširenje preglednika otvorenog koda koje će prikazivati ​​informacije za oglase prikazane korisniku i koji će raditi u različitim preglednicima.”

Plan je postići ravnotežu između zaštite mrežnog korisnika’privatnost i istodobno ne odbacujući oglašivače koji prikupljaju podatke na temelju podataka preglednika.

“Planiramo započeti s oglasima koje Google prikazuje na vlastitim nekretninama i na entitetima naših izdavačkih partnera. Također ćemo pružiti otvorene protokole kako bismo omogućili drugim oglašivačkim tvrtkama da koriste proširenje za preglednik kako bi otkrili slične vrste podataka svojim korisnicima ako odluče.”

Problem s Googleovim pravilima za oglase

U posljednjih nekoliko mjeseci, internetski korisnici uzvraćali su pozivima Googlea i drugih kada je u pitanju privatnost oglašavanja i podataka u pregledniku, a ranije nisu bili svjesni da se njihova kretanja na mreži prate u tolikoj mjeri. Google je objasnio da su besplatni internetski preglednici poput Chromea i drugi poput njega isključivo zbog oglasa usmjerenih na podatke.

“Želimo pronaći rješenje koje stvarno štiti privatnost korisnika i također pomaže da sadržaj ostane slobodno dostupan na webu,” Justin Schuh, direktor tvrtke Chrome Engineering, izjavio je u četvrtak u postu. “Na I / O najavili smo plan za poboljšanje klasifikacije kolačića, jasnost i vidljivost postavki kolačića, kao i planove za agresivniji blokadu otiska prsta… Kolektivno vjerujemo da će sve ove promjene poboljšati transparentnost, izbor i kontrolu.”

Otiskivanje otisaka prstiju je ogroman problem koji je jedan od glavnih razloga što su se mnogi okrenuli da zaštite svoju internetsku sigurnost i privatnost koristeći sve popularnije VPN usluge. Kad god se na Internet povežete putem bilo kojeg uređaja, poput prijenosnog računala ili pametnog telefona, web stranice koriste otiske prsta na pretraživaču kako bi prikupile informacije o korisnicima koji uključuju stvari poput vrste preglednika, operativnog sustava, vremenske zone, rezolucije zaslona, ​​jezika kao i mnogih ostale postavke.

Iako sve ove informacije neće otkriti točno tko ste, posebno su relevantni za oglašivače koji žele plasirati na tržište svojoj idealnoj ciljanoj publici..

Sandbox privatnosti bit će dizajniran tako da zadovolji potrebe oglašavača, ali ne dopušta im da prate određene korisnike na različitim web lokacijama. Pored toga, pomoći će i u borbi protiv internetskih prijevara, što uključuje stvari poput lažne oglasne aktivnosti kao i lažne transakcije. “Nove tehnologije… pokaži da to’Moguće je da vaš preglednik ne bi otkrio da ste član grupe koja voli Beyoncé i džempere dok ne bude siguran da grupa sadrži tisuće drugih ljudi,” rekao je Justin Schuh.

Tijekom korištenja nove web stranice, korisnici su možda primijetili kako postoje načini ograničavanja ili čak potpunog blokiranja kolačića s internetskim divovima, poput Mozilla najave planova koji će prema zadanom onemogućiti praćenje internetskih stranica unutar svog preglednika Firefox.

“U fizičkom svijetu korisnici ne bi’Ne očekujem da će ih stotine dobavljača pratiti od trgovine do trgovine, špijunirati proizvode koje gledaju ili kupuju,” Mozilla’s nick Nguyen. “Korisnici imaju ista očekivanja od privatnosti na webu, a ipak, u stvarnosti se prate kamo god krenuli.”

Google tvrdi da je bez načina isporuke relevantnih oglasa velika vjerojatnost da će financiranje izdavača pasti u prosjeku za oko 52% “što ugrožava budućnost živahnog weba.” Postoji i šansa da će se, omogućujući blokiranje kolačića, programeri vjerojatnije okrenuti drugim načinima pronalaženja korisničkih podataka, što uključuje otiske prsta na pregledniku.

“Pomoću otiska prsta, programeri su pronašli načine upotrebe sitnih bitova informacija koje variraju između korisnika, poput uređaja koji imaju ili koje fontove imaju instalirane kako bi stvorili jedinstveni identifikator koji se zatim može upotrijebiti za usklađivanje s korisnikom na web lokacijama,” rekao je Schuh. “Za razliku od kolačića, korisnici ne mogu očistiti svoj otisak prsta, te stoga ne mogu kontrolirati kako se prikupljaju njihove informacije. Mislimo da ovo poništava izbor korisnika i nije u redu.”

Što će Google učiniti da odgovori na žalbe?

Jedan od prvih koraka koje Google planira poduzeti je otkrivanje informacija koje će sadržavati imena tvrtki koje su bile uključene u proces koji je donio oglas. Iako se čini da je to korak u pravom smjeru, treba imati na umu da iako su vaši internetski podaci možda zaštićeniji, malo je vjerojatno da će to ograničiti Google’vlastitom sposobnošću da vidim što ti’ponovno se dobivate na mreži.

Bilo je slučajeva koji su stekli javnu privlačnost, poput rujna 2018. godine, kada su kritičari zlostavljali Google zbog internetskih pravila o privatnosti. Matthew Green, kriptograf i profesor sa Sveučilišta John Hopkins kritizirao je Google zbog njegove upitne politike o privatnosti jer je shvatio da će se Chrome automatski prijaviti u preglednik na vaš Google račun bez da se zapravo morate prijaviti.

“Da nisi’ne poštujem moj nedostatak pristanka na najveću korisničku mogućnost privatnosti u Chromeu (i nije’čak me ne obavijestite da ste ga prestali poštovati!) zašto bih trebao vjerovati bilo kojoj drugoj pristanku koju mi ​​date?” Rekao je Green. On je dodao, “ja’prisiljena sam na…nadam se da Chromeov tim drži obećanja da će sve moje podatke zadržati kao lokalne prepreke ‘upisan u’ i nisu prijavljeni’ postupno se erodiraju.”

Ovo, naravno, nije prvi put da je Google napadnut zbog ovakvih problema, ali nije’t jedini internetski div koji posjeduje. Facebook je također bio meta takvih navoda, a uključivali su se i WhatsApp i Instagram. Činjenica je da je Facebook’gumb za dijeljenje nalazi se na čak 275 milijuna web stranica, a sve prikupljaju podatke koji omogućuju oglašivačima da vide kakvu vrstu sadržaja’ponovno pregledavanje.

Google će nastojati slijediti web standarde i tražit će povratne informacije o početnim idejama oko Sandboxa privatnosti.

“Iako Chrome može brzo poduzeti akciju u nekim područjima (na primjer, ograničenja otiska prsta), razvoj web standarda je složen proces, a iz iskustva znamo da promjene ekosustava na ovom području zahtijevaju vrijeme,” rekao je Google. “Oni zahtijevaju značajna razmišljanja, rasprave i doprinose mnogih dionika, a obično traju više godina.”

To je nešto što će definitivno oblikovati način na koji pojedinci koriste internet, a bit će zanimljivo otkriti koliko će Google ići u zaštiti prosječnog mrežnog korisnika i istovremeno istovremeno usrećivati ​​oglašivače..

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me