Facebook dodatno narušava privatnost s VPN-om koji prati vaše podatke

Facebook je poznat po strogom pridržavanju privatnosti kupaca i nikada ne bi narušio povjerenje svojih korisnika…samo se šalim! Svi znamo da popularna društvena mreža ima upitnu reputaciju kada je u pitanju sigurnost. Međutim, njihovo najnovije ažuriranje upada u privatnost na novu razinu. Ako ti’vidio sam novo ‘privatnost’ na Facebook mobilnoj aplikaciji, svakako provjerite’neću biti uhvaćeni! Mi’dobio sam punu lopaticu koja okružuje tajanstvenu aplikaciju Onavo VPN i njenu povezanost s gigantom društvenih medija.


Ako biste odmah trebali posjetiti Onavo.com, dočekat će vas naizgled neprimjetan sigurnosni program koji nudi zaštitu vaših prijenosnih uređaja. O proizvodu postoji značajan nedostatak podataka, ali oni s očima orlova trebali bi ga moći uočiti ‘VPN oznaka. Ako redovito koristite ovu vrstu proxy softvera, možda se pitate zašto baš vi’nikad nisam čuo za Onavo.

U posljednjih nekoliko tjedana mnogi korisnici iPhonea postali su svjesni aplikacije Onavo. Ne zbog njegove ogromne popularnosti, već zbog toga što je pojavio na prilično iznenađujućem mjestu - Facebook navigacijski izbornik. Za američke korisnike Facebooka nova kartica s oznakom ‘pojavila se zaštita koja povezuje izravno na aplikaciju Onavo Protect u App Storeu.

Ovo nije prvi put da je ova tajanstvena sigurnosna aplikacija povezana s popularnom web stranicom za društvene mreže. Pojavio se jednom prije 2016. godine i primijetili su ga stanovnici Velike Britanije prije nego što je ponovno nestao. Onavo Protect tvrdi da pruža besplatnu zaštitu svih vaših podataka i mrežnih aktivnosti, što zvuči previše dobro da bi bilo istinito - i to je zbog toga. Potrebno je minimalno kopanje da biste otkrili dosadnu istinu o mobilnoj aplikaciji.

U ovom članku

Facebook obavlja internetsku sigurnost

Korisnici Astute brzo su otkrili da je Onavo zapravo u vlasništvu Facebooka. Društvena mreža - čiji se podaci o privatnosti kupaca najmanje drže - kupila je tvrtku još 2013. godine. Akvizicija nije široko reklamirana, a od tada postoje malo dokaza koji bi povezali dvije organizacije. Dakle, zašto bi upravo Facebook poduzeo ovo tiho skretanje u internetsku sigurnost? Da biste to shvatili, morate znati kako funkcionira VPN.

Virtualne privatne mreže (VPN-ovi) koriste se na globalnoj razini kako bi osigurali vaše mrežno iskustvo od utjecaja hakera, upravljačkih tijela i pretjerano revnosnih tvrtki. Uspijeva usmjeriti svoj promet putem dodatnog poslužitelja prije nego što dođe do weba. Automatski usvajate IP adresu druge točke povezivanja, koja skriva vaš stvarni identitet i lokaciju. VPN protokol koristi i vojnu enkripciju kako bi učinio vaš promet nevidljivim za potencijalne gledatelje.

S druge strane, čini se da Facebook zapravo može pružiti korisnicima davno ostavljenu privatnost tijekom korištenja aplikacije. U stvarnosti, njihova kupovina Onavo Protect-a mnogo je zlobnija.

Onavo VPN’Skriveni motivi

Ako pročitate opis u App Storeu, pojavit će se određena rečenica. Skrivena na kraju, nakon višestrukih obećanja o povećanoj sigurnosti, pojavljuje se ovo malo odricanje:

“Budući da smo dio Facebooka, te podatke koristimo i za poboljšanje Facebook proizvoda i usluga, za uvid u proizvode i usluge koje ljudi cijene i za stvaranje boljih iskustava.”

Prema riječima laika, Facebooku omogućuje neograničen pristup cijelom vašem prometu i mrežnim aktivnostima. Iako je istina da VPN-ovi kriju vaše podatke kada su povezani, jedna je mana što pružatelj aplikacija može vidjeti i snimiti sve što radite. Zbog toga VPN tvrtke neumorno rade na stvaranju pouzdanog ugleda za svoj brend. Neke od najpopularnijih usluga imaju preko 25 godina iskustva u industriji - trajni dokaz pouzdanosti vaših osjetljivih podataka.

Facebook, s druge strane, ne spada u ovu kategoriju. U svojih 14 godina postojanja, mreža je bila preplavljena kontroverzama koje su okruživale sigurnost korisnika.

Povijest kršenja privatnosti

Otkako je zamislio, Facebook postoji u moralno sivom području. Rana izvješća pojavila su se Zuckerbergova šaljiva stajališta o privatnosti kada je navodni razgovor sa starim prijateljem s fakulteta objavio Internet. Kao odgovor na pitanje kako je uspio naterati ljude da predaju njihove osobne podatke, navodno je odgovor Facebooka bio sljedeći: "Ne znam zašto mi" vjeruju "glupi f * cks."

Bez obzira na to je vjerovati ovoj tvrdnji ili ne, problemi s privatnošću trajni su problem na društvenoj mreži:

  • Kontroverzno Beacon ažuriranje u novembru 2007. vidjeli su da su se korisnici automatski ažurirali putem kupnji.
  • Greška koja je dijelila podatke privatnog chata pojavila se u svibnju 2010. godine.
  • Automatska oznaka lokacije uvedena kasnije te godine dočekana je s zabrinutošću i sumnjom.

I danas Facebook zadane postavke privatnosti ostavljaju osjetljive podatke otvorenima. Mreža je također poznata po ciljanju oglasa na temelju stvari koje objavljujete i dijelite. Nedavno je Facebook mobilna aplikacija bila pod znatnim nadzorom, jer su korisnici bili prisiljeni prihvatiti uvjete koji usluzi omogućuju pristup bezbrojnim predmemorijama podataka na svom uređaju - uključujući fotografije, kontakte, pa čak i vaš mikrofon.

Godine 2016. pojavilo se izvješće koje pokazuje značajno smanjenje razmjene osjetljivih informacija na platformi kao odgovor na rastuće probleme oko privatnosti. Reportaža društvene mreže bila je razvijanje novih značajki, podsjetnika i dodataka koji su aktivno poticali objavljivanje osobnih podataka kako bi ih svi vidjeli.

Ukratko, ako ti’Tražite li društvo s povjerenjem u vašu internetsku sigurnost, Facebook nije odgovor.

Nastavite s krajnjim oprezom

Facebook izričito tvrdi da Onavo prikuplja podatke kako bi stekao uvid u pobjedu nad konkurencijom. Da biste to postigli, bot bilježi vaše web aktivnosti, posebno gledajući web stranice koje redovito posjećujete i način na koji s njima komunicirate. Ovaj će skup podataka omogućiti društvenoj mreži da stvori događaje koji će biti konkurentni onima na drugim popularnim domenama - poput Instagrama i Twittera. Za svjesnost privatnosti ovo je očito kršenje povjerenja.

Međutim, neki redovni korisnici Facebooka možda ne vide nikakav problem s dopuštanjem Onavu da špijunira vaše navike pregledavanja. Ako poboljšava uslugu i nemate šta sakriti, nema problema - zar ne? pogrešno!

Besplatni VPN softver koji zapravo funkcionira nalik je jednorogu internetskog svijeta. Špekulacije oko koncepta postoje, ali zaista pouzdanu uslugu tek treba pronaći. Bez namjenskog financiranja nemoguće je stvoriti aplikaciju koja može pratiti sve veće prijetnje kibernetičkoj sigurnosti. Tamo gdje su dostupne besplatne opcije, one se često bore za održavanje veze, usporavaju sustav i ostavljaju vaše podatke ranjivim.

Kako pronaći pouzdanu VPN

Ako želite koristiti VPN uslugu na svojim mobilnim uređajima, postoji mnogo alternativnih opcija koje su dokazale svoju vrijednost i pružile klijentima stvarnu sigurnost, bez usporavanja njihovih osjetljivih podataka. Sljedećim popisom odaberite davatelja usluge koji će zapravo zaštititi vaše mrežne aktivnosti.

Potražite VPN usluge koje:

  • Nudi dugoročno plaćene pretplate kako bi se osigurala određena razina kvalitete
  • Sadrži recenzije i preporuke s web stranica s pouzdanom tehnologijom.
  • Nije dobio negativnu medijsku pažnju.
  • Pruža potpunu transparentnost oko aplikacije i njenih značajki
  • Nudi globalnu mrežu poslužitelja
  • Uključuje aktivni tim za korisničku podršku.

Ne upadajte u Facebook zamku; potražite uglednog davatelja usluge ako ste zabrinuti za sigurnost na mreži.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me