Ransomware: Kako se zaštititi jer trebate biti spremni

Čak su i oni od nas koji troše više vremena u stvarnosti nego u virtualnom ekvivalentu čuli dosta o ransomwareu tijekom posljednjih nekoliko godina, ali ono što će biti iznenađenje je samo koliko dugo ova tehnologija postoji. Prvi napad ransomwarea dogodio se prije 30 godina i od tada je ova vrsta zloćudnog softvera postala sve sofisticiranija..


Ransomware je vrsta zlonamjernog softvera koji inficira vaš uređaj i prijeti da će objaviti vaše osjetljive podatke ili kriptira sve vaše podatke, zaključavajući vas iz vlastitog uređaja, dok ne iskašljate traženi otkup..

Kako ransomware postaje sve sofisticiraniji, tako raste i potražnja za vrhunskom zaštitom ransomwarea. Nije sav softver za cybersecurity sposoban držati takve prijetnje, ali vrhunski antivirusni davatelji mogu, zbog čega biste trebali čitati dalje i saznati kako možete dobiti najbolju zaštitu od ransomwarea za 2020. godinu.

U ovom članku

Što mi’stvarno protiv kada se radi o Ransomwareu

Kao što smo ranije spomenuli, ransomware postaje sve sofisticiraniji sa svakim napadom, a neke od najnovijih inačica ransomwarea stvaraju drugačiji ključ za dešifriranje sa svakim napadom, što ga je izuzetno teško ukloniti. Anatola ransomware puštena je početkom godine, a samo u SAD-u već je bilo preko 100 napada.

Anatola može izbjeći otkrivanje dok njegov rad ne bude dovršen, kada će korisnici zatražiti strmiju otkupnine od oko 700 dolara. Anatola koristi module za širenje svojih mogućnosti što stvara ozbiljnu prijetnju budućim zločinima u cyberu koristeći osjetljive informacije koje se prikupljaju tijekom razdoblja zaraze. To znači da biste mogli biti eksploatirani čak i ako to ne učinite’ne plati otkupninu i uspije ukloniti zarazu.

Uz najgore napade ransomwarea koji su pogodili veće organizacije poput ureda i bolnica lokalnih vlasti, to’Osobnim privatnim korisnicima lakše je postati dosadan, ali sada nije vrijeme! Ako ti’ljubitelj Interneta stvari, možda biste trebali razmotriti razinu međusobne povezanosti u svjetlu Kasperskog’Nalazi koji sugeriraju da su IoT proizvodi “laka meta” i da bi cyber-kriminalci mogli pretvoriti vaš Bluetooth toster “moćan uređaj za nezakonite aktivnosti, poput špijuniranja, krađe i ucjenjivanja”.

Najbolja Ransomware zaštita za 2020. godinu

# 1 McAfee

Ova globalno priznata antivirusna softverska tvrtka osnovana je 1987. godine i imala je više od trideset godina da usavrši svoj zanat. U skladu s tim, oni uzimaju ransomware vrlo ozbiljno omogućavajući korisnicima da besplatno instaliraju ransomware presretač na svoju web stranicu. Kako se navodi na web stranici McAfee;

“Ransomware zlonamjerni softver razvio se u ogromnu prijetnju u posljednjih nekoliko godina. Takav će se zlonamjerni softver instalirati na vaš sustav, kriptirati ili oštetiti podatke na vašem sustavu na način koji je u mnogim slučajevima nepopravljiv, osim ako nemate ključ za dešifriranje. Potrošači će možda morati platiti autorima zlonamjernog softvera ogromne količine novca (varira od nekoliko 100 do 1000 USD) kako bi dobili ključ za oporavak. Ako to ne učinite, obično dolazi do trajnog gubitka podataka.”

Dakle, kako ova antivirusna tvrtka pomaže u smislu ransomwarea? Postoji McAfee Endpoint sigurnost koja će ažurirati sve vaše .DAT datoteke i koristit će McAfee Global Threat Intelligence koji ima milijune senzora koji prate sve jedinstvene potpise ransomwarea.

Postoji i web zaštita koja pregledava reputaciju web mjesta kako bi vas upozorila i spriječila da posjetite web stranice na kojima se distribuira ransomware.

Tu je i McAfee Application Control koji vam nudi dvoslojnu odbranu, uključujući tehnologije bijele liste, kao i zaštitu memorije. Ovo pomaže u sprečavanju binarnih datoteka koje dolaze iz nepovjerljivih izvora, kao i blokiranju iskorištavanja nula dana.

Jedna od najboljih stvari u vezi s ovim programom je ta što je ovo jedan od najdražih antivirusa trenutno na tržištu. Klijent je nevjerojatno informativan, pokazuje vam sve potrebne informacije i prati vas o trenutnom stanju vašeg uređaja. Još jedna korisna značajka koju neće imati na raspolaganju mnogo antivirusnih alata je ta koju nećete’nećete morati ponovno pokrenuti uređaj nakon instalacije.

Lako ćete moći pristupiti i podešavanju postavki protiv neželjene pošte, roditeljskog nadzora, konfiguriranja vatrozida kao i zakazivanja automatskog skeniranja. Ako vas zaglavi, uvijek možete provjeriti odjeljak s FAQ-om na web mjestu, nazvati besplatnu liniju za korisnike, poslati e-poštu ili kontaktirati tehničku podršku putem live chat-a. Ovo je jedna antivirusna tvrtka koja ima izvrstan pristup usluzi za sve kupce.

Ako želite znati više, naš detaljni pregled McAfee možete pročitati ovdje.

# 2 AVG

AVG je jedno od onih čudnih i rijetkih stvorenja koja nudi uslugu koja radi, a da se zapravo ne naplaćuje! Mnogi besplatni proizvodi za cyber-sigurnost, uključujući antivirusne, zaštitne zidove i VPN-ove, zapravo čine više štete nego koristi, zbog čega se AVG izdvaja iz mnoštva. Da ti’Primit ćete nekoliko skočnih prozora koji sugeriraju da treba nadograditi na sveobuhvatniju opciju AVG Internet Security, ali osim toga,’Dobit ćemo i čvrst i učinkovit antivirus.

AVG Ultimate pristupačni je paket za cyber-sigurnost koji može brzo zaštititi vaš uređaj i njegove uređaje za pohranu od svih vrsta zlonamjernog softvera, koristeći umjetnu inteligenciju za ažuriranje razine sigurnosti i najbolju zaštitu od ransomwarea 2020. Još jedan konj u AVG stabilu je tu Opcija Internet Security koja djeluje bolje od Kasperskog kada je u pitanju otkrivanje zlonamjernog softvera i omogućava vam da zaštitite određene mape koristeći njihovu zaštitu Ransomware Shield.

Iako je besplatni antivirusni softver tvrtke AVG učinkovit, on je ograničen, dok će vam potpuni AVG cyber sigurnosni paket pružiti sveobuhvatnu zaštitu od svega, od krađe identiteta do najsofisticiranije prijetnje protiv ranjivog softvera. Detaljni pregled možete pročitati ovdje.

Što učiniti u slučaju napada Ransomwarea

Možda ti’ponovno čitate ovo na pametnom telefonu vašeg prijatelja, jer je vaš uređaj trenutno u stanju najnovijeg, najzloćudnijeg oblika ransomwarea. Dakle, ako ste zaraženi, što biste trebali učiniti??

1. Don’t Plati

Kako je možda primamljivo predati kriptovalutu i privesti kraju noćnu moru, stručnjaci za cyber-sigurnost savjetuju žrtvama otkupnina da ne plaćaju. U trenutku kad iskašljaš, ti’olakšavanju zločincima u njihovim nezakonitim nastojanjima, pa čak i onda tamo’nema garancije da ćete’Zapravo ću dobiti svoje datoteke. Statistički podaci pokazuju da je manje od 50% žrtava ransomwarea koji su platili uspjeli dešifrirati svoje datoteke i vidjeti kako se njihov uređaj vraća u normalu

2. Odspojite

Baš kao što biste izbjegli druge ljude ako ste imali zaraznu bolest, tako morate i svoj zaraženi uređaj učinkovito smjestiti u karantenu. To znači da biste trebali isključiti svoj uređaj iz svih mreža, vanjskih uređaja poput pisača i tvrdih diskova i s interneta. Neki od najnovijih napada ransomwarea eksponencijalno će se širiti peer-to-peer dijeljenjem datoteka, tako da, kako biste ograničili štetu, morate što prije izolirati uređaj od svih ostalih.

3. Prepoznati

Doznajte kakvu vrstu ransomwarea imate’Ponovno je rješavanje problema prvi korak do uspješnog uklanjanja, ali ako ste tehnološki tako zahtjevni kao i ja, smatrat ćete da je to prilično zastrašujući zadatak. Srećom, neke vrste tehničara tamo se suočavaju s tim problemima i prenošenjem otkupne napomene na web mjesto kao što je ID Ransomware, trebali biste moći saznati prirodu zvijeri!

4. Odlučite

U ovom trenutku, morate odlučiti što ćete poduzeti’ići ćeš i u osnovi imaš tri mogućnosti. Možete otplatiti otkupninu, ali kao što smo već spomenuli, ovo nije’t preporučio i pobijedio’Ne garantiram povratak datoteka. Možete pokušati ukloniti ransomware koristeći besplatni softver za uklanjanje ransomwarea poput onih koje nude Kaspersky i AVG, a koji će obično djelovati na uobičajenim problemima s ransomware-om. Treća opcija je da u potpunosti obrišete svoj sustav, formatirate tvrde diskove i započnete ispočetka. To možda zvuči zastrašujuće, ali, ako jeste’Ako imate uobičajene sigurnosne kopije, gubitak podataka bit će minimalan.

5. Spriječiti

Sad ti’iskusili ste negativne posljedice napada napada, vjerojatno ste bili sigurni da se više neće ponoviti. Osim što ćete instalirati najbolju zaštitu za ransomware za 2020. godinu, trebali biste uvesti i strogi sigurnosni režim pomoću vanjskih uređaja za pohranu i osigurati da su sve vaše aplikacije ažurirane s najnovijim sigurnosnim zakrpama.

Kako spriječiti napad Ransomwarea

Evo nekoliko važnih savjeta koji će vam pomoći da zaštitite vas i vaše uređaje od potencijalne infekcije ransomware-om:

  1. Provjerite imate li potpuni sigurnosni paket, uključujući antivirusni i vatrozid, od ugledne tvrtke za cybersecurity poznatu po pružanju najbolje zaštite od ransomwarea.
  2. Redovito sigurnosno kopirajte datoteke na vanjski uređaj za pohranu
  3. Ne pružajte nikakve osjetljive privatne podatke putem tekstualne poruke ili e-pošte.
  4. Dopustite svom antivirusu da skenira i filtrira e-poštu i privitke
  5. Neka sav vaš softver bude ažuriran s najnovijim sigurnosnim zakrpama.

To’sigurno nije raketna znanost, ali poduzimanje ovih pet malih koraka moglo bi značiti razliku između gubitka od cyber-kriminalaca ili odbijanja njihovih gadnih napora.

Poanta

Napada ransomwarea’ne moram vas ostaviti vezanih ruku, a bankovni račun prazan, ali prevencija je definitivno bolja od izlječenja, zbog čega je ulaganje u najbolju zaštitu protiv ransomwarea za 2020. nešto što ne bi trebalo’ne može se odgoditi. Ozbiljan napad otkupne softvera mogao bi rezultirati gubitkom puno više od vaših datoteka i nekoliko stotina dolara, a u slučaju da cyber-kriminalci dobiju na uvid vaše osobne podatke, mogli biste doživjeti dugotrajne poteškoće u krađi identiteta.

Kako tehnologija postaje sve naprednija, to je u osnovi utrka između onih koji razvijaju sljedeću liniju ransomwarea i onih poput Kasperskog koji užurbano drži korak sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti potrebnim za odbacivanje i dešifriranje takvih napada. Iako će instaliranje najbolje ransomware zaštite dugotrajno zaštititi vas i vaš uređaj, redovita izrada sigurnosnih kopija na vanjskom uređaju za pohranu također je nužna. Možete dodatno smanjiti svoju ranjivost tako da svoje aplikacije ažurirate i u potpunosti funkcioniraju.

Iako neki smatraju da krivotvoreni zlonamjerni softver preteče ransomware kao vrh cyberthreat-a 2020, preko 80% stručnjaka za kibernetičku sigurnost još uvijek predviđa da će se ove godine dogoditi više napada protiv ransomwarea nego u bilo kojem prethodnom razdoblju od 12 mjeseci. Nadalje, sve akcije koje poduzmete da biste se zaštitili od ransomwarea također će poboljšati vaše šanse za izbjegavanje drugih vrsta hakova i napada zlonamjernog softvera, uključujući zlonamjerne prijetnje izvlačenja kriptovaluta.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me