Трумп је забранио антивирус Касперски након руских хакерских навода

Предсједник Доналд Трумп потписао је одбрамбену политику којом се забрањује забрана савезних система користећи добављач софтвера са сједиштем у Москви, након сталних спекулација око њихове везе с руским властима.


Иако се овај потез чини рационалном превентивном мјером, кратка истрага детаља случаја сугерира врло различит мотив.

Након вишемјесечне расправе и нагађања, Трумп је коначно служио законом којим се забрањује да се Лабораторија Касперски користи било гдје у влади. Они у складу са глобалним вестима о цибер-безбедности већ су чули трајну сагу између провајдера антивируса и америчке администрације..

Касперски Лаб, чије је седиште се налази у Русији, суочио се с низом контроверзи око њиховог потенцијалног савеза са земљом’влада. Иако је врло несумњиво да се било каква сумњива активност догодила у фирми, време рачуна овог закона само поставља додатна питања.

На површини, брза измена закона марљив је одговор на безбедносну претњу. Међутим, тешко је занемарити да је председничка гласна кампања против Касперског покренута медијским жаром прошлог јула - што за то време није било веродостојних доказа.

Је ли овај недавни потез црно-бијели одговор који се појављује или је то дио шире слике у вези с већ провјереном везом Трумпа и Русије.?

Тхе ‘Русија’ Питање

Велики део Трумпа’предизборна кампања окружила је његова обећања о обнови односа с Русијом. Његова доследна похвала Владимира Путина била је широко запажена, до те мере да су, када су на површини изишле оптужбе о руском утицају на изборе, одмах започеле озбиљне истраге.

Током процеса истраге Посебног савета Роберта Муеллера многе црвене заставе само су повећале сумњу. Бивши Трумпов савјетник за националну сигурност Мицхаел Флинн недавно се изјаснио кривим да је лагао ФБИ-ју због састанка с руским представником. Саветник кампање, Џорџ Пападопулос, такође је осуђен по сличним оптужбама. Иако ниједан од ових случајева изричито није открио завјеру између Трумпове администрације и Русије, мало је тога успјело угушити у вези с тим питањем.

Изгледа да Трумп’Предсједништво не може избјећи оптужбе о припадности некој од Сједињених Држава’најзлогласнији ривали. Међутим, овај недавни потез говори о сасвим другачијој причи. Брзина и вирилност којом је Трумп забранио Касперски софтвер свим владиним одјелима сугерирају значајну промјену срца.

Првобитна оптужба

Годинама се спекулише о умијешаности Касперског у руску шпијунажу, због несрећне локације у Москви и наметљиве природе софтвера. Међутим, овим тврдњама континуирано нема супстанције.

У јулу 2017. године Блоомберг је изазвао медијску олују када је представио детаље о Касперскијевој уплетености у крађу тајних података НСА за руске власти. Убрзо је свака већа новина трагала за специфичностима и документовала политички одговор на оптужбе. Међутим, још увијек није дошло до правих доказа.

Касније те године откривено је да је Израел упозорио САД на претњу после откривања алата за хакирање НСА у рачунарима антивирусног штаба, током сопствене шпијунске кампање..

Чланци су један по један почели да поткрепљују неке чињенице:

  • У 2014. години, извођач услуга НСА одлучио је да пребаци податке за софистицирани алат за хаковање на свој кућни рачунар.
  • Софтвер Касперски означио је проблем у оквиру ових података.
  • Тада је некако нашао свој пут до седишта у Москви.

Међутим, овде се чињенице замагљују. Касперски тврди да је постојећи вирус из тројанизираног Виндовс кеиген-а створио позадину коју би могле искористити треће стране. Подаци су пренесени само као запис о означавању претње и били су шифровани, па није доступна руској влади.

Други неоткривени извори сугерирају да то није случај. Алтернативни наративи укључују:

  • Застава Касперског претње упозорила је руске хакере треће стране на рањивост у класификованим документима.
  • Руска влада је платила компанији да укључи задња врата.
  • Руска обавештајна служба надгледала је нафтовод за праћење злонамјерног софтвера, потенцијално без пристанка Еугена Касперског.

Иако детаљи инцидента остају нејасни, повратна реакција је била тренутна и намерна.

Унутрашњи притисак & Комерцијалне посљедице

Након медијског беса, Трумпова администрација се брзо кретала. Престали су употребу Касперски производа тамо где је то било могуће и сугерирали су да је на картицама забрана широм владе. Истог месеца Пентагон је препоручио да прекине употребу софтвера до 2018. Убрзо након тога, комерцијални продавац, Бест Буи, обрисао је производе Касперски са полица.

До октобра, и америчко Одељење за унутрашњу безбедност и Управа за опште услуге (ГСА) такође су се преселили да би искључили услугу. Иако су ове одлуке донијете независно од предсједника, вриједи напоменути да је шефа ГСА особно изабрао Трумп и већ је оптужен за попустљивост према шефу државе’с погрешним корацима.

За неколико месеци, компанија која је једном интегрисана у безбедност америчке владе потпуно је на црној листи - адмиралски напор ако је Касперски крив.

Будућност Касперског

Упркос свим растућим оптужбама, генерални директор, Еугене Касперски је потпуно одбацио сваку тврдњу, рекавши да нису ништа друго до „неосноване шпекулације и све врсте других измишљених ствари.“ Такође је одлучно негирао било какву умешаност у било коју националну владу, третирајући наводе с привидном транспарентношћу и чак нудећи изворни код САД-у.

Нажалост, будући да антивирусни програми често опонашају роотките, они могу лако сакрити намерне позадине унутар софтвера. Слично томе, лако је порећи саучесништво, али без доказа, то су само празне речи.

Међутим, веродостојност саме компаније и њен дугогодишњи сервис глобалној кибернетичкој сигурности покреће легитимне упите о вероватноћи познатог учешћа у политичкој шпијунажи. Упоредо са праћењем и идентификовањем великих претњи од злонамјерног софтвера у свету и блиским сарадњом са међународном полицијом, Касперски је такође изложио хакерске завере из више влада. Израел, САД и Русија жртве су компаније за кибернетичку сигурност’с открића.

Међутим, ова дугогодишња репутација у цибер заједници није учинила ништа да успори акцију америчке владе. Иако се време Касперског у државама можда ближи крају - барем привремено - вероватно ће опстати на међународној сцени, јер су његови доприноси до сада били непроцењиви..

Суштина

Званичници Беле куће су одлучили да је Касперски задња врата постављена уз дозволу компаније. Међутим, за сада ниједан доказ то није поткрепио. То може бити да доказ постоји, а медији то немају, али онда отвара још једно питање:

Ако је Трумпова администрација знала за пријетњу прије него што је процурио медиј, зашто су превентивни кораци предузети тек након што то постане јавно познато?

Када је Израел први пут означио хак, зашто влада није одмах предузела мере? На крају дана, ми’сви шпијунирају једни друге. Свака развијена земља сада има програм за сајбер-шпијунажу. Овај специфични покушај затварања цибер врата хакерима само је један од безбројних догађаја који се непрестано догађају.

Сигурно је да је за његову ноторност највише заслужна медијска бјесноћа око инцидента. Међутим, да ли је брзи и јавни одговор Трумпове администрације био допадљив позив на оружје или лукави штос за покретање засебног дневног реда?

Трумп је у прошлости раскошно хвалио Русију, чак и када је то резултирало све већим оптужбама за његово договарање са државом. Гласно умањујући безбедносну претњу из једне од Америка’Најзлогласнији ривал је неупадљиво вјешт потез да се дистанцира од контроверзе. Једино што остаје да се утврди је ли он’то раде на штету једног света’најпоузданијих лабораторија за кибернетичку сигурност.

Како сада стоји, тренутно је немогуће знати да ли је Касперски био ухваћен у унакрсним ватрама ширег политичког питања или је ово наизглед случајно кршење било део веће руске шакерске шеме.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me