Комплетан водич за антивирусни софтвер

Ето’Не недостаје застрашујуће ствари које се редовно појављују у медијима да би привукле нашу пажњу. Бактерије отпорне на антибиотике, брбљају о огромним ударима астероида већ у 2032. години, теорије о супер вулкану испод Иелловстонеа, колапси пчелињих колонија, губитак биодиверзитета, глобално загревање, оружје за масовно уништење, корупцију и још много тога, чини се, откуцава временске бомбе.


Ето’с још једна брига која би требала бити већа на листи и тако мало људи узима времена да размотри - наше поуздање у рачунаре и интернет.

Наше поуздање у интернет створило је ратовања од цибертероризма на глобалном нивоу. Иако већина сајбер напада има знатно мањи утицај и углавном је локализована или је њихов ризик минимизиран пре него што се могу ширити, постоје и други који представљају већу претњу.

Један добро изграђен компјутерски вирус могао би опустошити производњу хране и лекова, јавни транзит, контролу животне средине у фабрикама, контролу безбедности у електранама, националну безбедност и економију. У последњим годинама цибер напади на компаније, укључујући оне који укључују компјутерски вирус, удвостручили су се.

Али је’нису само предузећа у ризику.

Према Мицрософтовим извештајима безбедносне обавештајне обавештења и потрошачким извештајима, 16 милиона домаћинстава је доживело озбиљан проблем са вирусом у последње две године.

 • У последњих 6 месеци 8 милиона домаћинстава имало је шпијунски софтвер
 • Милион домаћинстава је изгубио новац или имао компромитоване финансијске рачуне због злонамјерног софтвера и пхисхинг напада
 • 32% света’рачунари су заражени неком врстом злонамерног софтвера
 • Процењени финансијски утицај вируса од стране домаћинстава износи 4,55 милијарди долара

Вирус са најскупљим утицајем био је МиДоом. 2004. године, вирус МиДоом брзо је заразио рачунаре широм отворених мрежа и утицао на отприлике 25% свих порука е-поште и резултирао штетом у укупној вредности од око 38 милијарди УСД. Уследили су и други, што је довело до значајних трошкова и штета:

 • Тако велика - 37,1 милијарди долара
 • НЕДОВОЉНО - 15 милијарди долара
 • Цонфицкер - 9,1 милијарди долара
 • Ред Ред - 2 милијарде долара
 • Мелиса - 1,2 милијарде долара
 • СирЦам - 1 милијарда долара
 • СКЛ Сламмер - 750 милиона долара
 • Нимда - 635 милиона долара
 • Сассер - 500 милиона долара

Вируси се кодирају у различитим облицима и они донирају’Не можете само заразити рачунаре отварањем зараженог прилога е-поште. Да бисте разумели како се лако може заразити рачунар и како се борити против проблема’Важно је прво знати које врсте вируса постоје.

Дефинисање рачунарског вируса - Који типови постоје

Компјутерски вирус је врста злонамерног софтвера (злонамерног софтвера) који је осмишљен тако да у најмању руку представља сметњу или да у одређеној мјери нанесе штету. Постоје и друге врсте злонамерног софтвера, али рачунарски вирус је јединствен по другим облицима, јер осим што је кодиран по деструктивној природи,’такође се аутоматски понавља. Као и вирус из стварног живота, и овај софтвер може се копирати у датотеке, мреже и рачунаре без пристанка.

Једноставно речено: они’сте невероватно заразни.

Није сваки део софтвера који напада рачунар вирус. Самообнављајући вируси су само једна врста злонамјерног софтвера. Други корисници, који могу да нанесу штету и изједначе крађу информација, такође су чести међу корисницима рачунара. Ово може да укључује:

Тројанци: Овај се малвер сакрива, претвара се да је легитиман софтвер (или је уграђен у нормално сигуран софтвер), а када је активан у систему, постаје улаз за други софтвер / малвер који може заразити ваш рачунар..

Спиваре: Ово укључује било који софтвер дизајниран да тихо шпијунира корисника током прикупљања података. Циљ је обично прикупљање осетљивих личних података као што су корисничка имена и лозинке, бројеви социјалног осигурања, подаци о кредитним картицама и још много тога.

Црви: Црви циљају читаве мреже, понекад чинећи штету током путовања. За разлику од вируса који се сам реплицира, црви се умјесто тога премјештају са ПЦ-а на ПЦ.

Адваре: Адваре је више штетан облик злонамјерног софтвера него што је направило било какво значајно оштећење система. Ова врста заразе форсира огласе и може отимати прегледаче за приказивање одређеног садржаја. У неким случајевима се адваре шифрира како би се отвориле сигурносне рањивости за друге злонамјерне програме који инфицирају систем.

Рансомваре: Овај злонамерни софтвер инфицира машину и закључава систем шифровањем, онемогућујући приступ датотекама. Након закључавања корисник се суочава с плаћањем откупнине како би примио кључ који откључава шифровање. Нажалост, у многим случајевима отмичари не’не упишите радни кључ за дешифрирање и умјесто тога нестаје након плаћања откупнине.

Али тада наилазимо на неке од познатијих вируса…

Ресидент Вирус: Они живе у РАМ-у (меморији) и доводе до оштећења датотечног система, ометајући нормалне перформансе вашег рачунара.

Вишестрана: Ови вируси инфицирају извршне датотеке као и сектор за покретање система и изводе тихе, неовлашћене радње у позадини

Директна акција: Ова врста вируса напада веома специфичне типове датотека или одређене датотеке, истовремено циљајући да се реплицира у свим. Наопако, не’т обично уништава или оштећује хост датотеке (е).

Препиши: Преписани вирус преузима садржај датотеке и преписује га, уништавајући оригиналне податке. Једини начин да се ослободимо ове врсте вируса јесте потпуно (трајно) брисање заражених датотека.

Веб скрипте: Ова врста вируса се сусреће на мрежи обично путем отетих веза које корисника преводе на одређену страницу на којој се злонамерни код преузима и често извршава вирус..

Вируси директорија: Ова врста ће променити путању датотеке након што дође до инфекције. Пошто се вирус ухвати, можда ћете имати потешкоћа у проналажењу датотека и мапа за одређене програме, а у неким случајевима програми могу потпуно престати да раде..

Полиморфно: Ова врста вируса је кодирана шифрирањем због чега се мења сваки пут када инфицира нови систем. Ови се размножавају не само као други вируси, већ и њихова способност преображавања може отежати лоцирање и карантин антивирусног софтвера.

Како се шире рачунарски вируси?

Иницијална инфекција, где вирус инфицира ваш рачунар, дешава се на један од три начина:

 1. Кроз уклоњиви медијум уметнут у уређај (меморијске картице, УСБ стицкови, дискета)
 2. Од преузимања на Интернету (дељење датотека П2П, преузетих екстензија апликација, кликова злонамерних огласа / веза)
 3. Од отварања заражених прилога е-поште

Након ове почетне инфекције могу се ширити и инфицирати друге датотеке као и други системи који деле исту мрежу.

Шта је антивирусни софтвер

Компјутерски вируси могу бити погубно штетни за поједине кориснике и предузећа, али постоје начини да се заштитите. Безброј компанија развило је софтвер за сузбијање злонамјерног софтвера и заштиту рачунара широм света.

Антивирусни софтвер је део софтвера који је осмишљен посебно у циљу спречавања вируса и другог злонамерног софтвера да заразе рачунар и угрози податке. Поред откривања и спречавања упада, најбољи антивирусни програми су у стању да безбедно ураде карантин и уклоне вирус.

Како функционише антивирусни софтвер

Рачунарски вируси имају тенденцију да се пажљиво пишу тако да’корисник сакрива и открива. То им омогућава да извршавају своје програмирање у позадини, а настављају да реплицирају. Иако просечном кориснику може бити немогуће открити ове инвазивне програме, ваш антивирусни софтвер зна да црвене заставе траже да укажу на потенцијалну претњу и делује у складу с тим.

То се постиже када неколико различитих функција раде заједно.

Скенирање вируса

Антивирусни софтвер обично користи две методе скенирања. Прво, реактивно скенирање, догађа се сваки пут када покушате покренути програм или датотеку која се никада раније није покренула. Скенирање провјерава да ли постоји подударање с познатим злонамјерним софтвером. Ако се уоче било које црвене заставе, програм се зауставља и кориснику се упозорава на потенцијалну претњу са могућностима карантене и бавећи се вирусом.

Ако се скенирање заврши без проблема, програм се нормално отвара.

Реактивно скенирање се одвија у позадини, тако да и ви’Никад то нећу знати’трчи ако нема’проблем са датотеком или програмом.

Поред скенирања нових датотека које се покрећу, добар антивирусни програм обично укључује активно скенирање прегледача и веб-базирану активност (обично улазна активност). То омогућава вашем антивирусном софтверу да блокира злонамерне Јава скрипте или АцтивеКс скрипте на које можете наићи на мрежи.

Други начин скенирања је активно и потпуно системско скенирање. Ова скенирања покривају сваку датотеку, сјену и угао вашег система тражећи потенцијалне пријетње. Већина антивирусног софтвера омогућава вам да закажете потпуно скенирање система у правилним интервалима, заједно са могућношћу ручног покретања потпуног скенирања система једним кликом на дугме.

Аутоматско ажурирање

Нови вируси се свакодневно пуштају, и то’с изненађујуће високим. Према једном извештају компаније Симантец, програмери и крадљивци података често раде брже него што се компаније могу бранити. Симантец је открио да је само током 2014 објављено више од 317 милиона нових комада злонамјерног софтвера.

То’близу је милион нових претњи дневно.

Како се чува ваш антивирусни софтвер?

Захваљујући увек широкопојасним везама, ваш АВ софтвер може се аутоматски ажурирати. Софтвер се рутински повезује са великом базом података која садржи списак свих познатих злонамјерних програма. Иза сцене, програмери вашег АВ софтвера марљиво раде на евидентирању претњи правећи редовно ажурирање своје базе података. Када се открију и евидентирају нови вируси, ваш софтвер се ажурира тако да зна како да идентификује нове претње.

Али ваш софтвер није?’т ограничена је базом података о злонамјерном софтверу. Добра антивирусна платформа такође је способна за хеуристичке анализе. То омогућава вашем софтверу да упореди активности ваших програма са познатим пописима понашања злонамерног софтвера. Ако сте фајл’Покушавајући да се покрене понаша се као део злонамерног софтвера, ваш антивирусни софтвер може га означити за карантин и обавестити вас - чак и ако’пронађен у бази злонамјерног софтвера.

Једина мана овог приступа је да се неки програми који су потпуно сигурни понашају се слично малверима који могу изазвати лажну позитиву.

Уклањање злонамјерног софтвера и вируса

Способност ефикасног уклањања злонамјерног софтвера показатељ је квалитетног АВ софтвера. Нажалост, многи програмери у индустрији откривање и уклањање виде као одвојене ствари. То значи да се анти-малваре и антивирусни софтвер понекад продају у засебним пакетима - један за откривање / превенцију и други за уклањање.

То раздвајање се најчешће види код бесплатних антивирусних алата, где је скенирање и откривање бесплатно, али надоградња на плаћену професионалну верзију неопходна је за откључавање уклањања вируса..

Врсте антивирусног софтвера

Ево га’Важно је схватити да нису сви антивирусни софтвери створени једнаким. На пример, скоро сваки нови рачунар долази са бесплатном пробном верзијом или основном претплатом на велики антивирусни програм попут Нортона или Касперског.

Неки кабловски провајдери, попут Цомцаст-а, чак пружају бесплатну и снижену претплату на познате антивирусне програме.

Пре него што уложите своје потпуно поверење у део софтвера, проверите да ли разумете карактеристике и функционалности како бисте били сигурни да пружа праву врсту заштите.

Бесплатна заштита од малвареа

Ето’с недостатак бесплатних програма који помажу у заштити вашег рачунара и ваших података. Ови бесплатни алати против злонамјерног софтвера доступни су на мрежи и обично имају солидну репутацију у заштити и идентификацији претњи. Најпопуларније марке, као што су Виндовс Дефендер, Аваст, АВГ и Битдефендер често се ажурирају и високо су ефикасне у препознавању претњи и спречавању заразе чак и од тренутно објављених претњи малверима.

Лоша страна је то што је бесплатна верзија ових алата могу имати ограничења функција, као што је горе поменути захтев за претплату или куповину пуне верзије у циљу уклањања претњи.

Остале бесплатне платформе могу понудити свеобухватан пакет, са свим откључаним функцијама, укључујући уклањање, али само током пробног периода. Када суђење истекне, ви’Морате да надоградите на плаћену претплату или купите цео пакет да бисте одржали заштиту.

Свеобухватна плаћена антивирусна заштита

Плаћене антивирусне платформе имају највише користи за поједине кориснике и то’с што бисте требали размотрити ако желите најбољу заштиту. Ови софтверски пакети не само да ће укључивати све потребне детекције и уклањање злонамјерног софтвера, већ често укључују активно праћење веба, злонамерни надгледање УРЛ-ова, антиспам филтре, комаде за пуњење, сигурносно копирање података, скенирање рањивости, заштиту од пхисхинг-а и још много тога.

Самостална заштита е-поште

Доступне су интеграције софтвера и додаци који пружају додатну заштиту. Они могу бити идеални ако вам филтри за нежељену пошту нису доступни’не адекватно ухватимо и филтрирамо нашу нежељену пошту, укључујући нежељене поруке е-поште са потенцијалним штетним везама и прилозима. Квалитетна заштита е-поште не само да је скенирала сву долазну е-пошту због претњи, већ осигурава да се ниједан вирус није прикачио за одлазну е-пошту.

Филтрирање и заштита е-поште обично се испоручује са свеобухватним врхунским антивирусним пакетима, али постоје и неки самостални алати за заштиту е-поште који су доступни бесплатно

Алати за заштиту прегледача

Ти не’не морате ићи на злонамерну веб локацију да бисте били на мети лажних превара на мрежи. Понекад савршено легалан сајт може бити мета убризгавања кода који ризикује вашу сигурност. То’зашто то’добра је идеја да користите сигурносна проширења која нуде додатну заштиту на мрежи. Као и заштита е-поште, ово је функција која се обично испоручује са антивирусним софтверским пакетима, али безброј трака са алаткама је бесплатно доступно које вам могу пружити додатну заштиту - добра инвестиција ако’радите са старијим прегледачем који садржи познате сигурносне рањивости.

Мобиле Антивирус

Мобилни телефон је потпуно другачија технологија од десктоп рачунара и ваши мобилни уређаји требају свој сопствени облик заштите, посебно ако телефон и / или таблет често користите за руковање личним стварима и склони финансијама.

Доступне су апликације које нуде широку заштиту мобилних уређаја, попут АВГ-а’с Антивирус за Андроид. Ове апликације имају функције прилагођене посебно мобилној употреби као што су:

 • Скенирање апликација и игара у реалном времену
 • Могућност закључавања и шифрирања апликација које садрже осетљиве информације / податке
 • Шифровање фотографија
 • Скенирање повезаних мрежа ради потенцијалних претњи и још много тога

Како одабрати прави антивирусни софтвер

Све променљиве функције доступне са различитим антивирусним софтвером могу отежати обезбеђивање одговарајућег нивоа заштите вашег уређаја. Ето’без недостатка бесплатног антивирусног софтвера, а за већину људи бесплатна АВ опција је вероватно у реду.

Барем, ако ви’прилично си сигуран кад ти’сурфати интернетом. То значи да си ти’не стално сурфујете и преузимате са непознатих или непоузданих веб локација, не делите датотеке и не насумично кликате на линкове у свакој е-пошти коју примите.

ако ти’будно будите будни са својом мрежном активношћу бесплатним алатом за праћење активности и редовним скенирањем пријетњи.

Они са разноврснијом активношћу, укључујући дељење датотека, стриминг, играње и пословање на Интернету, вероватно би требало да уложе у свеобухватније решење. Ево’На шта треба обратити пажњу приликом избора антивирусног софтвера:

Набавите софтверске пакете - потражите пакете који укључују све функције које су вам потребне. Опсежни антивирусни пакет садржи кључне карактеристике као што су:

 • Резање датотека
 • Заштита на мрежи
 • Заштита е-поште
 • Ватрени зид
 • Активно / реактивно скенирање
 • Аутоматско ажурирање
 • Мултиусер / мултидевице подршка
 • Заштита заснована на угледу
 • Заштита заснована на понашању
 • Уклањање вируса
 • Родитељска контрола
 • Опције израде сигурносних копија и враћања

Проверите коришћење ресурса - Што више вашег софтвера ради, то ће му требати више ресурса да би могло функционисати па чак и ако га има’трчи у позадини. Ово може да изазове проблем старијим машинама са ограниченом меморијом. Дон’не набавите антивирусни софтвер са више функција него што вам је потребно осим ако нисте’сигурни сте да ваш рачунар може да поднесе оптерећење. Проверите информације о коришћењу ресурса када упоређујете антивирусне програме.

Знати врсте софтвера - Имајте на уму да анти-малваре није антивирусни софтвер. Анти-малваре софтвер може вам помоћи у решавању проблема после инфекције, али софтвер против малваре-а нема’стварно не могу да спречим инфекције вирусом.

Набавите бесплатно пробно време - Ако антивирусни софтвер долази са бесплатном пробном верзијом, искористите то. Ово је најбољи начин да се тестира оптерећење система и повезане функције да бисте видели да ли пружа све што вам је потребно без затварача рачунара.

Дон’Не оптерећујте заштитни зид - Дон’Не допустите да укључивање или недостатак функције заштитног зида буде одлучујући фактор, посебно ако имате новији рачунар. Уграђени фиревалл у пакету са Виндовсом једнако је добар као и све што сте имали’Пронаћи ћете у комплету са својим антивирусним софтвером.

Проверите стопе откривања - Желите софтвер који заправо функционише како је предвиђено, па одаберите софтвер који је тестиран и који има већу стопу откривања. Независне лабораторије попут АВ-ТЕСТ-а и АВ-компаратива пружају месечна тестирања како би потрошачима помогли да разумеју квалитет и перформансе различитог антивирусног софтвера.

Комерцијалне и рецензије - То’увек је добра идеја да проверите софтверске прегледе. Док не би требали’не може бити једини фактор који одлучује, прегледи које постављају вршњаци, као и успостављене, поуздане организације (попут БестОнлинеРевиевс) могу вам помоћи да пронађете предности и недостатке различитих софтверских пакета док вагате карактеристике врхунских програма у упоредним упоредбама..

Софтваре Исн’т Довољно - Како сачувати свој систем

Чак и са високо оцењеним антивирусним софтвером, морате да предузмете пажљиве кораке и будете паметни у вези са коришћењем рачунара на мрежи. ти’Драстично ћете умањити изгледе за добијање рачунарског вируса следећи неке опште безбедносне савете:

 • Дон’т кликните на везу осим ако нисте ви’апсолутно си сигуран шта’с друге стране
 • Дон’не отварајте прилоге е-поште, осим ако са 100% тачношћу не знате шта прилог садржи
 • Никада не верујте било којем показатељу који говори о томе да је ваш рачунар заражен, посебно из веб обавештења. Поуздајте се само у обавештења свог антивирусног софтвера
 • Никада не омогућавајте макронаредбе у Мицрософт Оффице-у, посебно ако вас упозорење, е-пошта или прилог покушавају упутити на то
 • Преузимајте датотеке само из поузданих извора
 • ако ти’ниси сигуран шта је датотека, дон’Не могу га покренути
 • Никада не прикључујте измјењиве медије попут УСБ уређаја, осим ако их не посједујете и не знате шта садржи
 • Инсталирајте само поуздане, прегледане екстензије прегледача

Закључак

Опасност од рачунарског вируса је веома реална, с обзиром да се ослањамо на Интернет и стално повезује. Ето’једноставно превелики ризик за рад на рачунару без икаквог антивирусног софтвера. Најбољи начин да се заштитите је да пронађете најбоље антивирусне софтверске пакете, упоредите функције и тестирате их како бисте пронашли оно што најбоље функционише на вашем рачунару и другим уређајима. Једном инсталирани, пажљиво и постојано приступите заштити вашег хардвера и података од инфекције. Сам безбедносни софтвер је победио’Не чувајте вас - друга најбоља заштита од рачунарског вируса је добра просудба и снажна памет у интернету.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me