Да ли вас АнтиВирус шпијунира?

Уз све извештаје и упозорења о сајбер нападима, понекад се чини да живимо у футуристичком шпијунском роману. Укључите вечерње вести и суочени сте са најновијим драматичним заокретима у непрекидној причи о нашој сајбер безбедности. Сада се чини да чак ни наш антивирусни софтвер није безбедан, с популарним руским брендом који је америчка влада забранила због сумње да шпијунира.


Како је то могуће? Уосталом, антивирусни софтвер осмишљен је да штити ваше податке - да ли заиста може радити управо супротно? Пре него што дође паника, узмите тренутак да размислите. Антивирусни софтвер инсталиран на вашем рачунару има јединствен приступ свим вашим подацима и информацијама. Редовно скенира читав рачунар. То је тајно за све ваше мрежне активности. То је савршена прилика да различити, технолошки паметни ентитети украду ваше податке и предају их страним владама, лоповима идентитета или ко зна коме.

Можда звучи као замишљање теоретичара завере, али претња је стварна. Потребно је само да отворите очи да бисте видели како се тренутно одиграва сценарио.

Касперски АнтиВирус софтвер шпијунирање за САД - истина или фикција?

Основана 1998. године, руска софтверска компанија Касперски Лабс прерасла је у међународног гиганта, са својим антивирусним софтвером инсталираним на 400 милиона рачунара широм света. Преко половине муштерија налази се у Северној Америци и Европи. Прошле јесени америчка влада је забранила употребу производа Касперски од стране својих агенција, због бојазни америчке обавештајне службе да руску Федералну службу безбедности софтвер користи софтвер за шпијунирање америчких интереса и крађу владиних докумената.

Чини се да управа Касперског има везе са руском федералном агенцијом. Компанија, наравно, негира оптужбе и покренула је тужбу против америчке владе због штетних навода који су значајно нанијели штету компанији и њеној добити.

Зашто шпијун? Чувајте се лажних, бесплатних антивирусних преузимања

С обзиром на чињенице случаја Касперски, није нужно параноично се питати да ли вам антивирусни софтвер можда шпијунира. Пре панике, погледајмо разлоге због којих се антивирусни софтвер може користити за шпијунирање и какву врсту информација можда покушава да украде. Свакако, није тешко сагледати како би страна влада могла бити у искушењу да помоћу антивирусног софтвера шпијунира агенције непријатељских земаља. За приватне грађане, сајбер-криминалци и хакери могу да користе антивирусни софтвер да би украли ваш идентитет, извршили финансијске преваре, провалили у ИТ системе компанија, украли интелектуалну својину и још много тога.

Примјер је врста злонамјерног софтвера позната као "сцареваре". Сцареваре софтвер је када преваран софтвер наговара корисника да вјерује да је његов рачунар, андроид или ипхоне заражен вирусом. Затим, застрашујуће софтверско решење тражи од корисника да преузме, а понекад чак и плати софтвер који ће наводно 'поправити' проблем. Понекад, преваранти софтверског софтвера постају у великој мјери да би изгледали као легитимни антивирусни софтвер, чак и у мјери у којој су креирали телефонске линије за помоћ корисницима. Немојте се заваравати. Софтвер не ради. Осим што су преварени од новца који је плаћен за овај лажни софтвер, што је још горе, жртве застрашујућег софтвера стављају своје личне податке у опасност од крађе или излагања.

Како бити сигуран од антивирусних софтверских шпијуна

Иако је претња стварна, важно је не узимати ствари у пропорцију. Ресурси потребни за успешно покретање преваре са антивирусним софтвером су огромни, а ризик да их се ухвати неће бити небитан. Развијање и примена лажног антивирусног софтвера у сврхе шпијунирања или хаковања није стога нешто што ће ваш криминалац моћи лако да уклони. Штавише, мало је вероватно да ће познати сајтови антивирусног софтвера, посебно они који су дугогодишњи играчи у индустрији, шпијунирати ваше податке. Једноставно не би било вредно ризика за било коју полу-озбиљну или угледну софтверску компанију - чак и ако се с времена на време допадне препустити се теоријама завере..

Са друге стране, никад не можете бити превише опрезни. Ево неколико савета како да се антивирус не шпијунира за вас:

 1. Увек користите реномирани, поштовани и дугогодишњи антивирусни софтвер.
 2. Држите се даље од непознатог софтвера који даје велика обећања, али је доступан бесплатно.
 3. Многе познате софтверске марке нуде бесплатну верзију. Ово је сасвим у реду. Бесплатна опција је основна верзија софтвера дизајнирана да повећа изложеност на тржишту, са продајном стратегијом која подстиче будуће надоградње на сложенији, плаћени софтвер. Нема ништа сумњиво или незанимљиво у овом пословном моделу.
 4. Обратите пажњу на упозорења и забране власти софтвера. Ако вам влада каже да избегавате одређени антивирусни софтвер, то врло вероватно има добар разлог. На располагању је мноштво других софтверских опција и нема потребе да се ризикујете због службених упозорења.
 5. Никада, никада не одговарајте на случајна упозорења и антивирусна упозорења непознатих или нових брендова или компанија софтвера. И никада не прихватајте преузимање или пристаните на плаћање преузимања случајног антивирусног софтвера који тврди да поправите очигледну грешку на вашем систему.
 6. Изаберите веома угледан антивирусни софтвер који је у складу са независним протоколима тестирања. Инсталирајте га према упутствима и упознајте се са начином рада. Тада ћете бити много мање вјероватно да ћете пасти за сјеновиту софтверску превару.

Не буди параноичан Уместо тога, предузмите мере предострожности

Иако нема потребе да будете параноични, такође није нанета штета у предузимању мера предострожности да се спречи превара са антивирусним софтвером. Једна од наших најважнијих препорука је да одаберете реномирани, ефикасни антивирусни бренд и да се сами ослоните на тај софтвер за све ваше потребе за борбу против злонамерног софтвера. Добар кандидат за посао је ТоталАВ антивирусни софтвер.

Иако није тако познат као неки други антивирусни брендови, ТоталАВ је један од најбољих антивирусних софтверских производа на тржишту. То је добро оцењен, поуздан избор који даје добру вредност за новац. Иако нема бесплатну антивирусну опцију, нуди приступачно решење са низом важних карактеристика:

 • Одлична малваре, рансомваре, анти пхисхинг и антивирусна заштита
 • Једноставно коришћење интерфејса које нећете мешати са насумичним сумњивим упозорењима
 • Опције за брзо скенирање или свеобухватно скенирање система
 • Напредни заштитни зид
 • Оглас блокер
 • Систем боостер
 • Подржава више уређаја
 • Подржава све платформе - Виндовс, Мац, Андроид и иОС
 • 24/7 техничка подршка
 • 30-дневна гаранција поврата новца

За панику или не за панику?

Дакле, одговор на питање да ли вас антивирусни софтвер шпијунира: вероватно није. Ипак, то није изговор да будете самозадовољни. Будите свесни, будите у току са упозорењима које је издала влада, и одаберите само поштовани, поуздани антивирусни софтверски пакет. И држите се подаље од чудних, насумичних антивирусних упозорења и јефтиних понуда за преузимање које обећавају да ће ваше рачунар спасити од свих врста опасних претњи. Запамтите, ако је превише добро да би било истинито, вероватно није.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me