Да ли је Виндовс Дефендер довољан да заштити мој рачунар?

Постоји нешто врло примамљиво у вези са идејом уграђеног антивирусног софтвера. Само укључите свој нови рачунар и искључите га. Нема додатних трошкова, нема потребе инсталирати. Само инстант антивирусне предности.


То је била идеја која стоји иза Виндовс Дефендер-а, одговора ИТ-овог гиганта на антивирусни систем за водећи светски оперативни систем.

Теоретски, то је сјајна идеја. То би вам могло одузети читаву главобољу избора, инсталирања и плаћања годишње претплате на антивирусни софтвер. Али како то заиста функционише у пракси? Да ли је Виндовс Дефендер добра антивирусна опција? Да ли то ради посао заштите вашег рачунара и података? Да ли стоји на својим ногама или јој је потребан још један додатни антивирусни софтверски слој? Истражићемо да ли је Виндовс Дефендер заиста довољан да вам рачунар буде безбедан. А да бисмо то постигли, морамо почети на самом почетку.

У овом чланку

Шта је Виндовс Дефендер?

Виндовс Дефендер почео је давне 2004. године, када је Мицрософт купио ГИАНТ Софтваре Инц, чији је производ ГИАНТ Антиспиваре био основа за Мицрософт-ову прву генерацију уграђеног анти-шпијунског софтвера, објављену 2005. Тада је прво издање Виндовс Дефендер-а издато 2006. године за Виндовс 2000, КСП и Сервер 2003 као шири пакет против злонамерног софтвера бесплатан за Виндовс кориснике. Касније, у оперативним системима Виндовс Виста и 7, Виндовс Дефендер замењен је Мицрософт Сецурити Ессентиалс (МСЕ), робуснијим и свеобухватнијим пакетом који је заштићен од ширег спектра злонамерног софтвера. За Виндовс 8 Виндовс Дефендер је надограђен како би пружио сву антивирусну заштиту коју обезбеђује МСЕ, а у Виндовс 8 и 10 Виндовс Дефендер подразумевано ради.

Да ли Виндовс Дефендер живи до свог имена?

Ова искривена историја нажалост довела је до мање отпорног антивирусног програма, који једноставно не може да упореди посао антивирусне заштите као остали брендови. Током година, у поновљеним антивирусним тестирањима на независним веб локацијама, Виндовс Дефендер постиже врло просечне резултате.

На пример, према АВ-тесту, Виндовс Дефендер верзија 4.8, трчање на Виндовс 8 / 8.1 има само 4,5 / 6 за заштиту, а такође и за перформансе. Верзија Виндовса 10 била је још гора са само 3/6 ради заштите. Поред тога, Виндовс Дефендер је константно оцењивао ниске вредности за заштиту од напада нула дана, напада злонамјерног софтвера који се догађају истог дана када ризик постане познат. Ово је кључни елемент сваког доброг антивирусног софтвера. Способност заштите од цибер напада у скоро стварном времену разлика је између просечног антивирусног софтвера и најбоље доступне заштите.

Чињеница је да је, када је у питању антивирусни софтвер, кључна чврста заштита. Чак и ако постигне добре резултате у другим областима, попут трошкова или употребљивости, било који антивирусни софтвер ће имати репутацију ако су његови резултати против антивирусне заштите нижи од врхунског. Нажалост, то је стално био случај са Виндовс Дефендер-ом. Иако је адекватан, он једноставно није одличан антивирусни софтвер, а то значи да једноставно није довољно да бисте заштитили рачунар.

Дакле, ако Виндовс Дефендер није довољан, шта је?

Срећом, Виндовс корисници не’не треба се ослањати искључиво на Дефендер ради њихове антивирусне заштите. На располагању је много бесплатних и плаћених антивирусних софтверских пакета који пружају потребну антивирусну заштиту која вашем рачунару треба да остане сигуран. Ако се пређемо на основе, постоје четири општа параметра на која би требало пазити приликом процене антивирусног софтвера. Су:

 • Заштита - Колико се добро поставља софтвер у заштити од злонамерног софтвера, шпијунског софтвера, лажног представљања и више? Када је у питању заштита, ви то заиста нисте’Не желим да потражим антивирусни софтвер који има независни тест испод А.
 • Перформансе - Ово је важан параметар који руку под руку делује са заштитном функцијом. Софтверски пакет који успорава рачунар или једе драгоцену снагу ЦПУ-а, једноставно није’т до задатка. Уосталом, шта је поента одличне антивирусне заштите ако вас омета у раду на рачунарском систему?
 • Употребљивост - Ово је важна компонента било ког антивирусног софтвера, иако није нужно пресудна. За мање корисне кориснике софтвер који је интуитиван и једноставан за разумевање учиниће целокупно корисничко искуство пријатнијим и ефикаснијим. То може значити разлику између правилног или оптималног коришћења софтвера, што може довести до смањене заштите и / или перформанси. Међутим, за просечног потрошача антивирусног софтвера, одлична оцена употребљивости није нужно „маке-ор-бреак“ фактор.
 • Трошак - За неке кориснике трошак антивирусног софтвера може бити посебна брига. Међутим, с толико доступних бесплатних опција антивирусног софтвера и плаћених опција које покривају широк распон ценовних разреда, трошкови антивирусног пакета не морају бити главна брига.

АнтиВирус брендови који чине оцјену

Постоји пуно врућих алтернатива млаком Виндовс Дефендер-у. Сваки бренд антивирусног софтвера има своје предности и карактеристике. Ствар је у томе да разрадите сопствене антивирусне потребе и приоритете и преузмете их одатле. Ево преглед неколико чврстих алтернатива Виндовс Дефендер-у:

 • Панда: Ако желите антивирусни софтвер који добија одличне оцене у заштити и употребљивости, уз нешто ниже резултате на перформансама, Панда је избор за вас. Пандин кориснички интерфејс је прави бонус, веома погодан за кориснике који нису технички. Цене се крећу од 19,99 УСД до 52,49 УСД за годишњи пакет, постављајући га као просечне у погледу трошкова.
  Погледајте наш комплетан преглед Панде.
 • БуллГуард: Опћенито добри резултати у заштити и перформансама чине БуллГуард солидним избором, док га резултат употребљивости помало смањује. Међутим, додатне функције, попут појачивача игара и родитељског надзора, помажу да се обнови целокупни положај. Од 23,96 долара за основни пакет до 39,98 долара за премиум пакет, ово је веома исплатива опција.
  Погледајте наш комплетан преглед БуллГуард-а.
 • ПЦ Протецт: Изузетно добра заштита од злонамјерног софтвера и перформансе дају овом антивирусном софтверу високе оцјене, мада то није добро оцијенило употребљивост. Попут Тотал АВ-а, ПЦ Протецт нуди и уграђени заштићени ВПН, поред осталих функција, што га враћа правим копијама укупне скале рејтинга. Основна цена је 49,00 УСД, тако да се креће на скупљој страни.
  Погледајте наш комплетни ПЦ Протецт преглед.

Суштина

За основне кориснике рачунара, који не преузимају, бујице, купују, банкарство или већину других мрежних активности, Виндовс Дефендер може понудити довољно антивирусне заштите. Међутим, за већину људи данас је рачунар средиште њиховог живота, како приватног тако и професионалног. Већина свакодневних активности сада се спроводи на мрежи, и не вреди ризик од излагања вирусима и злонамерном софтверу који се могу догодити употребом анти-вирус софтвера под-пар..

Виндовс Дефендер једноставно не може да достигне висок ниво заштите, перформанси и употребљивости који су вам потребни да бисте заштитили рачунар. Са широким спектром цена доступним на далеко супериорним антивирусним софтверским пакетима, не правите грешку самозадовољства. Изаберите и инсталирајте висококвалитетни антивирусни софтвер већ данас, тако да и ви’не ослањајте се на Виндовс Дефендер као једину линију антивирусне одбране.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me